0

Д епутатите ще гласуват бързо, но с отворени очи, казва в интервю за "Сега" председателят на 40-ото Народно събрание Георги Пирински. Той разяснява предложения от него проект за промяна на работата на парламента.

"Целта е да гарантираме сериозна дискусия по законопроектите на първо четене в пленарна зала и между първо и второ четене - в комисиите. Сега се получава нещо куриозно - на първо четене законите се приемат почти без сериозни обсъждания.

При вторите четения в някои от по-спорните проектозакони, като този за енергетиката например, по една норма има няколко алтернативни предложения, за които се завързва дискусия.

И не може механично да се гласува. Тук е целият проблем. Затова основна част от обсъжданията на такива сложни текстове трябва да се извършва в комисията и като се стигне в зала, да се представят само различните гледни точки и да се гласува бързо, но с отворени очи."

Беронов е номер 1 в бюлетината, Първанов - номер 3,

информира "Труд". Цял час членове на ЦИК теглиха жребии за реда на кандидатите в медийните диспути.

Според ДСБ изборите нямало да са честни, пише "Труд". Опасенията изрази вчера депутатът и заместник-председател на партията Екатерина Михайлова.

Съмнения върху честността на президентския вот хвърлял и начинът на конструиране на ЦИК. Опозицията настояваше за повече места в изборния надзор.

По същия начин според Михайлова партиите извън властта били ощетени и при формирането на секционните избирателни комисии.

Марков разчитал на младите и десните, отбелязва още "Труд". Кандидат-президентът и лидер на партия "Ред, законност, справедливост" Георги Марков обяви вчера, че разчита на гласовете на младите, които не са чували обръщението "другарю".

Марков традиционно залагал и на двата милиона десни избиратели. Предизборната му кампания щяла да е скромна, без концерти и билбордове.

Симеон забрани жълт хаос в медиите,

посочва "24 часа". НДСВ забранява хаотични медийни изяви на своите министри, депутати, координатори и всички представители във властта.

Това стана ясно от програма за дейността на партията през 2006-2007 г., която бе раздадена на Политическия съвет в петък. Всяка седмица Симеон ще одобрява лично медиен план за следващата.

Основните цели на документа са утвърждаването на НДСВ като либерална сила, реформирането й и привличане на членове и симпатизанти, особено сред младите.

Симеон не иска да дразни БСП, е обяснението на Огнян Герджиков за решението на НДСВ да не издига собствен кандидат за предстоящите избори.

В интервю пред "Стандарт" той коментира: "Вярно е, че нашият лидер винаги е бил този, който е формулирал решенията в НДСВ. Настоящето си решение той обоснова доста пространно пред нас. И понеже Симеон Сакскобургготски е личност, която винаги ни е респектирала и се е ползвала с голям авторитет, ние сме приемали безусловно становищата му." Герджиков не изключва да има отлив на симпатизанти.

"Царю, дай короната и не ги убивай",

призовава в коментар "24 часа". Отказът от участие в президентските избори се анализира така:

"Жълтите нямаше да ги спечелят, но вотът щеше леко да ги раздвижи и оттласне от трагичните 4-5% подкрепа. Така НДСВ щеше да промени и образа, приписван й в последната година - на послушния, но и прецакан партньор в коалицията. За първи път в петък Симеон започна да губи авторитет и при своите. Вече и най-приближените не крият разочарованието си."

За голяма част от НДСВ оцеляването на партията минава през нов лидер и оставането на Сакскобургготски като почетен председател.

"Жълтото безвремие" е анализът в "Сега". "С решението си да не участва в президентската битка царят просто за пореден път доказа, че партийното строителство му е чуждо. Че неговата игра е друга - лична.

Иначе един партиен лидер не би оставил партията си, която се има за сериозна, която е управляваща, вече втори пореден път да не участва в едни от най-важните избори - президентските.

В решението на НДСВ няма нищо нормално.

Смисълът от съществуване на политическите партии е да кандидатстват за властта, като мерят сили на избори. Бягството от битката те прави просто един страничен наблюдател."

"В НДСВ започва битка за наследството", е коментарът в "Стандарт". Посочва се, че изборите за държавен глава ще бъдат първата схватка за наследството на НДСВ.

"Вътре в НДСВ също започва време разделно. Някои от царските хора ще се насочат наляво или надясно, най-вероятно към формациите, от които дойдоха под знамето на монарха. Други ще се опитат да овладеят остатъците от партията, за да осигурат политическото си бъдеще.

Но не е сигурно, че е възможно Национално движение "Симеон Втори" без самия него. По-вероятно е НДСВ без своя патрон да се стопи като Демократическата партия след смъртта на Стефан Савов до един файтон хора", прогнозира авторът.

"Политически изненади в бъдеще време"

е заглавието на поредният коментар - в "Новинар". "Липсата на конкретна интрига на изборите обещава залог за бъдещи интриги. Няколко детайла привличат повишено внимание, когато се мисли за дългосрочните интриги на сегашните президентски избори.

И Бойко Борисов с неговия ГЕРБ, и НДСВ отказаха да издигнат свои кандидатури, определяйки изборите не като свои. Още три десни партии - тази на Анастасия Мозер, ВМРО и "Гергьовден" реагираха по същия начин и ще проявят пасивност при изборите.

Сами по себе си тези жестове означават едно - евентуалната победа на Първанов ще бъде омаловажена поради демонстративно слабия интерес към състезанието", смята авторът.

Иде ли ред на сериозната работа по конституцията, пита "Дневник". След три промени но основния закон съдебната реформа все още не е довела до прозрачност и отчетност на третата власт.

Четвъртата поправка щяла има смисъл, ако подсигури с ясни правомощия контролната дейност на инспектората.

"За да се засили ролята на инспектората при проверките за нарушения на правораздавателните органи и същевременно да бъдат елиминирани опасенията за намеса от страна на изпълнителната власт, планира се той да бъде изваден от Министерството на правосъдието и да премине към Висшия съдебен съвет.

Парламентът няма да бъде дискриминиран - предвижда се инспекторатът да се ръководи от главен съдебен инспектор, който да се избира от Народното събрание. Идеята е органът да започне реално да упражнява надзорните си функции."

"Десет медици в Ливан? Евтино, но несериозно",

е оценката на военния министър Веселин Близнаков в интервю за "24 часа". За участието на България в мисии той отбелязва:

"Ние не можем да останем изолирани от общата глобална политика за сигурност. България трябва да играе силна роля, както в рамките на НАТО, така и в рамките на ЕС. Специално за Ливан ние трябва да застанем твърдо на европейски позиции.

Ако генерираме сигурност, ставаме по-привлекателно място за инвестиции. Още повече, че имаме конкретен ангажимент към НАТО до 2014 г. 8% от сухопътните войски да участват в мисии, а 40% да са в готовност за такива операции."

Нито един министър не уважи София, отбелязва "Труд". Нито един министър не уважи вчера празничната церемония за Деня на София. Настоящият държавен глава Георги Първанов обаче активно участва в празника на града, пише изданието.

Президентът и кметът Бойко Борисов заедно се черкуваха в храма "Св. София". На излизане Първанов сподели, че градът все повече му харесва. Борисов си пожела "още мандати".

Край на безкрайните помощи за безработни,

категорична е Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика. В интервю за "Труд" тя казва:

"Трябва да е ясно на всеки, който може да работи, но от години лежи на социални помощи, че това вече не минава. От юли насам "благините" се дават само 18 месеца.

През това време човек може и да се ограмоти, и занаят да научи, и работа да намери. Не ще ли - спираме му помощите, докато не започне да дава нещо на това общество."

Дават до 230 лв. за приемни родители, съобщава още изданието. Грижата за дете, взето за отглеждане от социален дом, от догодина става професионална и вече ще се заплаща. Приемното семейство ще получава между 200 и 230 лв. и това ще бъде записано в подготвяната проектонаредба към Закона за закрила на детето.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 26 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 1 час

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции