0

Изпростяваме бавно, констатира "Дума". Децата не знаят елементарни неща, сочи социологическо проучване; ценности за тях са парите и успехът в живота на всяка цена.

Сред младите българи властва социален цинизъм, при който в култ са издигнати парите и успехът в живота на всяка цена. Това са някои от изводите на проучване на агенция "Медиана", направено по поръчка на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС).

Стряскащите данни от изследването са следните: 70% от българчетата знаят за Азис и подробности от семейното му положение, но пък 40% от тях смятат, че е загуба на време да се четат книги.

1/3 не знаят какво е число на квадрат, 20% не знаят стойността на числото "пи", а над 60% са убедени, че Русия и САЩ са воювали през Втората световна война.

Всичко това е плод на заниженото качество на образованието на българите до 19 години. Същевременно стандартът им на живот нараства във всяка сфера: 85% от тях имат мобилни телефони, а 43% - домашни компютри.

Тези деца получават добро образование, компютърна грамотност, учат чужди езици, пътуват в чужбина. За друга част обаче, сред които около 15% роми, липсата на тези блага става причина за проблеми при намиране на мястото им в обществото.

В момента 10% от младежите у нас са роми, но след 15 години този процент ще е 20-25 на сто, пише "Труд", като се позовава на социолога от "Медиана" Кольо Колев.

Според него все по-голяма пропаст зейва между роми и българи по отношение на достъпа им до качествено образование и възможностите за включване в обществото.

И като говорим за богати и бедни: 6300 евро за кв. м у нас. Рекордната цена за жилище е срещу Руската църква в София. Шокиращо висока оферта за луксозен апартамент в сърцето на София разтърси пазара на имоти.

Офертата е 600 хил. евро за жилище с площ 95 кв. м. Това прави рекордните 6316 евро за всеки квадратен метър, съобщават от компания, представител на "Кристис" за България.

Тлъстата цена се обяснява с уникалното местоположение на имота. Районът на Докторския паметник от години е най-скъп в столицата, като средните цени стигат 2000 евро на кв. м.

Предлагане почти няма, търсенето е силно и това обуславя фантастичните цени. Въпреки цената от 6316 евро на кв. м веднага са се появили кандидати за апартамента.

В същото време 70% от децата купуват стари учебници, подчертава "24 часа". Така комплект учебници им излиза 100 лв. Това е обявила вчера Теодора Апостолова, председател на сдружение "Панорама-Училище".

Традиционната борса се открива утре в НДК. Тя ще продължи до 30 септември. Стари книги пък ще се разменят и в две столични читалища в "Младост" и "Овча купел", както и на Кооперативния пазар в Плевен.

Внимавайте през уикенда, задават се нови наводнения, предупреждава "Труд" и смята, че властта следва да си отговори бързо на следните въпроси:

* Почисти ли реките?
* Прегледа ли микроязовирите?
* Инструктира ли арендаторите им?
* Провери ли телефонните връзки, които се сринаха при потопите?

"Иначе ще помислим, че управниците забравиха за семействата, дето оплакват близките си, които голямата вода уби преди 20 дни. И за съседите им, които се чудят как да си стегнат порутените къщи", допълва "Труд".

Предстоящите местни избори отново са сред основните теми в пресата, като всички издания акцентират върху отказа на кмета на Пловдив Иван Чомаков да се кандидатира за трети мандат.

Оставам в Пловдив, обяви вчера Чомаков, след като се отказа от кметската надпревара, предава "Труд". Човек трябва да се оттегли навреме, осем години не са малко, допълни той.

Имам самочувствието да не разчитам на ГЕРБ, но зад мен не е СДС - омаломощено е, казва той в интервю за "24 часа". Според Чомаков е нормално човек да се оттегли, когато е постигнал много в политиката и управлението на един град.

Бизнесменът Георги Гергов обсъди вчера визията си за развитието на Пловдив с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски и заместника му Милен Велчев, информира "Труд". След срещата Гергов е заявил, че до 10 дни ще реши дали ще се кандидатира за кмет на Пловдив.

Гергов на аудиенция при царя заради Пловдив, отбелязва "Сега". Заглавието на "24 часа" е: "Гергов пита за царско рамо", в "Стандарт" - "Гергов ще възражда синия Пловдив".

Синьо-жълта коалиция застава зад Георги Гергов, пише по темата "Новинар", а "Дневник" съобщава: "Георги Гергов сондира подкрепа от НДСВ".

Преди седмица той постави условие за кандидатирането си - ако кметът Иван Чомаков, с който поддържа добри отношения, се откаже от надпреварата, каквото той и направи.

Гергов очаква подкрепа преди всичко от десните партии, макар че към този момент се очертава такава от НДСВ и ДПС.

Председателят на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев разгласи вчера, че приема БСП да го издигне за кандидат-кмет в София, пише "Труд" под заглавие "Сделка или не?".

Засега Сталев отказа да обясни с какви мотиви е приел. Очевидно съзнава риска, че самата номинация може да изхаби цялата му праволинейна кариера досега, пише още "Труд".

Сталев е бил посланик в Турция и Германия и външен министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски.

Има вероятност НДСВ да подкрепи кандидатурата на бившия социален министър Иван Нейков, ако в понеделник СДС и ДСБ издигнат за кмет на София именно него, научил "Монитор" от Владимир Каролев от НДСВ.

СДС и ГЕРБ в челен сблъсък за големите градове, коментира "Сега" след вчерашното заседание на Националния съвет на сините.

СДС оттегли подкрепата си за бившия шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов, когото ГЕРБ издигна за кмет на Русе. След отказа на Иван Чомаков да се бори за трети мандат в Пловдив СДС най- вероятно ще издигне местния лидер Николай Караиванов срещу претендента на ВМРО и ГЕРБ Славчо Атанасов.

Във Варна бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров ще се изправи срещу избраника на Бойко Борисов Свилен Крайчев, а в Плевен Найден Зеленогорски ще се бори срещу досегашната си подчинена в общината Цецка Цачева.

Във Велико Търново Румен Рашев излиза срещу адаш на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, а в Шумен местният лидер на партията Галин Терзийски ще се цели в поста на Веселин Златев, който реши този път да се яви от името на ГЕРБ.

Сини от страната срещу СДС-София, пише "24 часа" и пояснява, че областните организации от страната са поискали лидерът Пламен Юруков да вземе в свои ръце преговорите за местния вот в София, защото столичните сини работели за съюз с Бойко Борисов.

Според тях ГЕРБ се опитва да им завземе структурите по места. Хората, които си мислят, че по трамвайните релси в София тече ток, да не ни се месят, заявил шефът на СДС-София Борислав Бориславов.

Сините се обиждат на трамвайни релси, отбелязва "Труд", "Стандарт" пише, че: "СДС се озъби на Бойко, разменят си ругатни". "СДС скъса с Бойко Борисов и ГЕРБ" е заглавието в "Новинар"; "СДС се раздели на столица и провинция, отбелязва "Дума".

ГЕРБ е символът на промяната, казва в интервю за "Монитор" социологът от "Медиана" Кольо Колев. Той прогнозира, че избирателната активност на местния вот може да мине 50%.

При провал на местните избори Станишев може да бъде пожертван, смята политологът Румяна Коларова.

Пред "Дневник" тя коментира, че стратегията на ГЕРБ към десните е хищническа. Според нея сега ще се реши дали СДС ще оцелее, или ще бъде погълнат.

Кметът на Добрич Детелина Николова окончателно се раздели с НДСВ, с чиято подкрепа спечели първия си мандат, информира "Сега".

Вчера тя не отиде на среща с ръководството на партията в централата, където беше привикана заради заявеното си намерение да се кандидатира за втори мандат от името на ГЕРБ.

Лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС) ще се съберат на тайна среща, за да решат дали да излязат с общ кандидат за кмет на София, разбрал "Стандарт".

Министърът на отбраната Веселин Близнаков посочва в интервю за "Труд", че е малко вероятно тройната коалиция да издигне общ кандидат за кмет на столицата.

В интервюто си той допълва, че само сержантите ще обучават бойците. Близнаков обяснява, че офицерът вече няма да обучава, а ще планира, поставя задачите и контролира.

Деветима министри ще паднат курбан след кметските избори, за да лъсне имиджът на тройната коалиция, пише "Стандарт". Ремонтът ще бъде по формулата 3:5:1, като голямата метла ще размаха царят, допълва изданието, като се позовава на източници от "Позитано" 20.

Оставките трябва да компенсират очакваното неубедително представяне на управляващите в местния вот. Така ще се парират и призивите на новата сила ГЕРБ за предсрочни парламентарни избори.

Скандал между ДПС и БСП се заформя в Министерството на околната среда и водите, смята "Труд". Източници от ведомството са разказали, че министър Джевдет Чакъров се готви да изземе ресора на един от заместниците си - Атанас Костадинов.

Той е от БСП и отговаря за кохезионната политика в екологията. Това е една от най-апетитните дирекции, тъй като управлява усвояването на 1,8 млрд. евро за периода 2007-2013 г., които се полагат на страната ни като член на ЕС.

Прокуратурата ядоса съда, отбелязва "Сега". Изданието уточнява, че заместник главния прокурор Камен Ситнилски предлага радикална промяна на НПК, с която съдиите да бъдат лишени от правото да връщат обвинителни актове.

Повод за това искане стана гафът с първото дело срещу бившия шеф на "Топлофикация София" Валентин Димитров.

Правосъдният министър Миглена Тачева е поискала още двама служители от ведомството й да си подадат оставките, посочва "24 часа". Те са вторични разпоредители с бюджетни кредити, заявила Тачева без да назовава имена.

Кметът на София Бойко Борисов наложи вчера глоби на фирмите, които ремонтират столичните улици, заради неспазване на сроковете и лоша работа, отбелязват всекидневниците. Те са общо за 150 452 лева.

Рекордни глоби за ремонтите в София, извежда под глава "Монитор".

Членството ни в ЕС е безспорно успех №1, а най-големият емоционален успех е освобождаването на българските медици от Либия, заяви външният министър Ивайло Калфин, цитиран от всекидневниците.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 19 минути

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 1 час

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 3 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 3 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 3 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 3 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 3 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 3 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Защо ядем агнешко на Великден
Ексклузивно

Защо ядем агнешко на Великден

Любопитно Преди 3 часа

Откъде е тръгнала традицията и защо именно то се е превърнало в символ на великденската трапеза

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 12 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 13 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 14 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 14 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 15 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро