0

"Плосък данък от 10% - над 400 лева", е озаглавено интервюто в "Труд" с Петър Димитров, председател на бюджетната комисия в парламента и един от авторите на новата икономическа програма на БСП.

Той разяснява схемата, която се предлага. Доходите от 200 до 400 лв. се облагат с 20% данък, а всички над 400 лв. - с 10%.

Така данъкът за доход до 200 лв. ще бъде нулев, за 300 лв. - 20 лв., за доход от 400 лв. - 40 лв., и т.н. - по 10 лв. на всеки 100 лв. доход. При този начин на изчисление бюджетът ще излезе на плюс с около 39 млн. лв.

"Осигуровките можело да паднат и с 12%", посочва "Труд". От юли осигуровките може да паднат и с 12%, без бюджетът да усети някаква щета.

Това заявиха вчера икономистите Георги Ангелов от институт "Отворено общество" и Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч".

В края на миналата година парламентът записа в закона за държавния бюджет за 2007 г., че при наличието на достатъчно пари Министерският съвет трябва да предложи намаляване на осигуравките с три пункта.

На няколко пъти обаче финансовият министър Пламен Орешарски и икономическият Румен Овчаров заявиха, че най-вероятно вноската за пенсии ще падне от началото на 2008 г.

Банки оценяват европроекти, съобщава "Пари". Банките ще оценяват всички проекти, които кандидатстват за финасиране по структурните фондове на ЕС.

Около тази теза се обединиха представители на правителството и на всички кредитни институции. Основното предложение на Министерството на икономиката и енергетиката бе представено от зам.-министър Нина Радева.

Според нея банките трябва да поемат задължението да извършват финансово-икономическата оценка на проектните предложения. Това
означава, че фирмите ще кандидатстват директно пред трезорите, чиито клиенти са.

"Парното в София поскъпва със стотинки", съобщава "Труд". Топлата вода и парното в София ще поскъпнат от 1 август едва с 0,26%, вместо с 4%, както поиска "Топлофикация". Това предвиждат експерти от Държаваната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в доклад за промените в цените на топлоенергията.

Документът ще бъде разгледан от комисията на открито заседание на 26 юни. ДКЕВР предвижда от 1 август контрастни промени на цените на топлоенергията в страната - от 22,87% поевтиняване в Сливен до 8,9% поскъпване в Русе.

Тарифите в големите градове са повлияни най-силно от поскъпването на природния газ с около 8% през 2006 г., което не беше отразено в досегашните цени.

"България пред енергиен колапс заради жегата", алармира "Сега". Причината - рекордно високите температури и несвършената работа по ТЕЦ-овете в "Марица-изток", което довело до недостиг на енергийни мощности.

Драмата започна по обяд в Гълъбово, където било отчетено поредно замърсяване на въздуха - съдържанието на серен диоксид било два пъти над критичния праг.

Затова била обявена екологична тревога и НЕК е трябвало да намали работата на три от блоковете в комплекса, които нямат сероочистващи инсталации, обяснява вестникът.

14 часа по-късно забраната била вдигната, но пък нямало техническа възможност блоковете да бъдат включени отново толкова бързо.

"Сега" разширява гледната точка и отбелязва, че недостиг на ток вече се чувства на целия Балкански полуостров.

За "Двоен скок на тока" пише "Стандарт". Токът ще поскъпне двойно, ако се наложи спешен внос през зимата.

Това става ясно от разчетите на НЕК за енергийния баланс на страната. Там са посочени два възможни сценария. Най-лошият е мощностите в страната да не стигнат.

За да се избегне режим, ще трябва да купуваме от Румъния. Кризата у нас обаче ще вдигне спекулативно цената в целия регион.

Политици и експерти са единодушни, че няма да допуснат този апокалиптичен вариант, цитира ги изданието. Затова ще се търсят начини за ограничаване на износа на ток и удължаване работата на блоковете в "Марица-изток".

"Монитор" от своя страна твърди: "Спасяват парното с по-скъп ток". Това ще стане с екшън план за спасяване от фалит на топлофикационните дружества, съставен от ДКЕВР.

"Синоптиците в стачка в разгара на жегите", съобщава междувременно "Новинар". В разгара на летните горещини България ще остане без информация за времето, ако Българската академия на науките (БАН) изпълни заканата си да затвори Института по метеорология и хидрология, който подава информация за времето, Геофизичния институт, който съобщава за земетресения, и Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика.

Учените настояват за драстично увеличение на заплатите. В официалното си писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и съвета за тристранно сътрудничество те настояват от 1 юли научните сътрудници І степен да получават 1300 лв., а най-ниската заплата да бъде на работещите със степен специалист - 300 лв. Учените имат и конкретни предложения как да стане това.

В жегата продължава и стачката на лекарите. "40 градуса по ?Пирогов", посочва в заглавие "Сега". Въпреки жегата стотици медици шестваха в центъра на София за по-добри заплати.

"8 млн. усмиряват "Пирогов", информира "Монитор". 1600 лв заплата за лекарите, 800 за сестрите и 400 за санитарите искат от стачния комитет.

И тук имат идеи как да бъде постигнато това положение. И тук има заплаха - медиците ще напуснат лечебното заведение и в него ще останат на работа само началниците на клиниките и бордът на директорите.

"Монитор" представя темата нашироко и публикува различни мнение и съобщения за лекарски протести и в страната. А "Дума" прави разкрития: "Гайдарски спира 4Бърза помощ" към "Пирогов".

От седмица има негласна заповед на министър на здравеопазването Радослав Гайдарски до скандалния шеф на столичната "Бърза помощ" Георги Гелев да не се изпращат пациенти към института "Пирогов", уточнява изданието.

Целта била да се докаже, че "Пирогов" няма капацитета и възможностите да приема и лекува болни. От Министерството на здравеопазването, разбира се, отричат, добавя левият вестник.

От "Труд" става ясно, че: "Учители се вляха в лекарския протест?, а "Дневник" предлага в коментар: "Да стачкуват безинициативните".

Авторът от Техническия университет в София задава много въпроси, сред които: "Докога ще търпим съществуването на Висшата атестационна комисия и безвъзвратно остарелия Закон за научните степени и звания?"

Какво да правим, пита авторът на анализа в "Дневник". Според него вероятно най-лесният начин е да се стачкува.

"Да излезем на жълтите павета, както през 1996-а. Да искаме средна заплата от 2000 лв., защото учителите искат 1000, а шофьорите вече получиха 800.

Само че на нас ни е много добре известно, че ако ние получим повече, това ще е за сметка на други, които ще трябва да получат по-малко", констатира "Дневник".

Чуват се гласове да бойкотираме приема на нови студенти, но това означава да срежем клона, на който седим, отбелязва доц. д-р инж. Николай Ангелов и продължава:

"Чуват се и гласове да спрем временно да издаваме дипломи на абсолвентите. Бизнесът обаче не се интересува толкова от техните дипломи, днес те могат и да се купят.

Бизнесът дава пари срещу труд, наситен със знания и умения, които ние, преподавателите от ТУ-София, слава Богу, все още успяваме да дадем на нашите студенти", категоричен е доц. Ангелов от страниците на "Дневник". Следват предложения...

Предложения има и "Труд" в коментар, озаглавен "Изкопайте парите, че по мазолите ще ви избираме".

"Има пари за учители, лекари, че и за горските", твърди в анализ "24 часа". С уточнението - само че не ги искайте от тези 2,5 млн. българи, които ги произвеждат.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 1 час

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 1 час

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 3 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 4 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 4 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 4 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 5 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 5 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 6 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 6 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 6 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 7 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 7 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 8 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 8 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 9 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?