0
13 м ай 1957 г. е рождената дата на Националния политехнически музей (НПТМ), който тази година чества празника си с две изложби и... музейна нощ, съобщава Democrit.com.

Първата от експозициите представя непозната част от дворцовата колекция, а втората - 12 фотографии на тема "Визии за науката" (Visions-of-science.co.uk), избрани от пътуваща британска изложба, като всяка снимка се съпътства от кратък обяснителен текст.

Заглавията на фотосите са интригуващи:
Окачен на игла,
Използване на лейкопласт,
Червеи в клепача,
Цветя от нанотръби,
Растящи конуси,
Фламинго яде корал,
Калинка яде листна въшка,
Водовъртеж,
Визуализирано разпределяне на лекарство,
Промените в магнитното поле,
Листни нишки на слънчева светлина,
Рентгенови орхидеи.


По инициатива на Министерството на културата и комуникацията на Франция за пръв път на 14 май европейските музеи ще имат и своята музейна нощ, включваща и наука, и шоу, и забава.

Тя започва с презентация на тема "Да говорим ли за бъдещето в минало време?" (18 ч.) и продължава с дискусия, водена от Никола Хаджиев - директор на Църковно-историческия музей, е "Загадките в науката и псевдонауката" (19 ч.).

Различни гледни точки се противопоставят в подтемите:
"Астрономия срещу астрология",
"Наука и религия",
"Научни тайни и мистика",
"Химия и алхимия",
"Петък, 13-и - суеверие или истина".

С напредването на нощта и с уреди и апаратура, предоставени за празника от Астрономическата обсерватория, се предвижда наблюдение "Звездите над столичния град" (21 ч.). НПТМ (ул. "Опълченска" 66) събира, изучава, опазва и популяризира паметниците на българското техническо наследство, а в музейния трезор се съхраняват над 22 000 предмета, разпределени в тематични колекции.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@