0

О т средата на юли българските потребители ще могат да ползват евтин роуминг, както реши наскоро ЕС, съобщават всекидневниците. Говорим за 1 лв. в цяла Европа, обяснява на уводно място "Стандарт".

Абонатите на "М-тел" ще могат да ползват до 69% по-ниски цени в девет европейски държави: Австрия, Кипър, Финландия, Гърция, Малта, Португалия, Словакия, Словения и Швеция.

Пускаме комшии в проекта "Белене", пише още "Стандарт". Държави от региона да се включат в реализацията на проекта "Белене".

За това призова президентът Георги Първанов на среща на държавните глави от Югоизточна Европа по енергийните въпроси, която се проведе в Загреб.

Би било добре, ако към изграждането на АЕЦ "Белене" приобщим и наши съседи, каза Първанов.

"Има всички условия до края на годината да бъде подписан договорът между България и "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене". Вярвам, че този проект ще е добър за цяла Европа", заяви президентът на Русия Владимир Путин, който също участва в срещата.

Той подчерта, че при изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис ще бъде използвана най-модерна технология и ще се спазят изискванията на екологичните организации.

Русия ще продължи да играе балансираща роля в региона. Страната ще проучва нови възможности за транзит на енергийни ресурси през Балканите.

Част от проектите, които Путин набеляза, са изграждане на нови или приватизация на съществуващи мощности в държави от региона и строеж на подземни газохранилища в редица балкански страни.

Русия традиционно доставя около 73 млрд. куб. метра газ и 60 млн. тона нефт годишно на балканския пазар.

"EС: При корупция си вземаме парите" е друго от заглавията в "Стандарт". Ако научим, че някъде има злоупотреба с парите от ЕС, ако открием нещо нередно, незаконно или корупция, си ги прибираме обратно. Това заяви еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер.

В петък тя и министърът на финансите Пламен Орешарски подписаха Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) на България за 2007-2013 г. Документът ни дава достъп до 6,853 млрд. евро от ЕС.

През септември или октомври ще одобрим оперативните програми в НСРР и тогава ще преведем първите авансови плащания, каза Хюбнер. Според нея е важно общините да подготвят добри проекти.

Сериозно предизвикателство са местните избори през октомври, защото има риск част от вече подготвените кметове и специалисти да бъдат сменени, заяви Хюбнер. Ако искате страната да е конкурентна и да се развива по-добре, трябва да инвестирате и в нови технологии, каза тя.

Според нея има риск при усвояване на парите от ЕС, като например, ако администрацията не работи добре, ако има проблеми със собствеността на земята, върху която ще се строи нов път.

Понякога тези проблеми забавят проектите с години. Във всички нови членки в ЕС имаше забавяне при усвояването, припомни Хюбнер.


Екоплан за морето събра само скептицизъм, констатира "Дневник". Силен скептицизъм изразиха депутати относно прилагането на обща визия за устойчивото развитие на Черноморието.

В петък им беше представен проектът "Моят бряг", финансиран от холандското правителство, чиято цел е всички заинтересувани страни да дадат идеи за бъдещето на крайбрежието. Срещата уважиха едва петима депутати, всички от опозицията.

Макар да пожела успех на проекта, депутатът от ДСБ и бивш регионален министър Евгени Чачев каза, че е песимист. И сега има достатъчно проекти и хубави закони, които бяха погазени от последните две правителства, коментира той.

Ако Законът за устройството на територията се спазваше, нямаше да има за какво да се срещаме, каза Чачев.

Над 6000 висящи във Върховния касационен съд (ВКС) трудови дела може да бъдат прехвърлени на апелативните съдилища, пише още "Дневник". Така апелативните магистрати, които гледат делата като втора инстанция, ще се превърнат в последна за тези казуси.

Идеята е заложена в преходните и заключителни разпоредби на новия Граждански процесуален кодекс (ГПК) и още не е одобрена окончателно от депутатите.

Целта е ВКС да се разтовари от трудовите дела, които го затрупват и вече се насрочват за след две години, а и да се ускори разглеждането им. Те ще бъдат изпратени на апелативните съдилища в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

Разпределението ще става на териториален принцип и например делата за незаконни уволнения от Монтана и Перник ще се гледат на последна инстанция в София, от Габрово и Ловеч - във Велико Търново, а тези от Стара Загора и Кърджали - в Пловдив.

"Гайдарски: Скоро заплатите в "Пирогов" ще са 1500 евро" е друго от заглавията в "Дневник". Единствената болница, която все още има дългове, това е "Пирогов".

Това заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Според него заплата от 1400 лв. за лекарите е съвсем нормална и ще бъде много добре, ако управляващите успеят да осигурят за тях такова заплащане.

"Ако лекарите имат търпение, само след година и половина-две, заплатите в "Пирогов" няма да бъдат 1400 лв., а ще бъдат 1500 евро", беше категоричен здравният министър.

Той допълни, че подобно нещо в момента не е възможно и няма как да се случи в "Пирогов", тъй като на фона на 2100 работещи в болницата медици и малък брой запълнени легла, най-голямото здравно заведение у нас не може да изкара необходимия финансов ресурс, който да бъде разпределен.

При това положение те трябва да бъдат преструктурирани, подчерта министър Гайдарски.

Слънчев бряг №1 по скъпи магазини, установява "Сега". Новите търговски площи по Черноморието струват най-скъпо в Слънчев бряг.

В курорта, в който се строи ударно, се предлагат за продан близо 50 магазина, а цената на квадратен метър достига 2200 евро. Най-евтино е в Равда (749 евро/кв. м) и Поморие (829).

Повечето имоти се продават още на етап строеж. Най-много магазини по морето се предлагат в градовете.

Към момента в Бургас се оферират над 100 магазина, а във Варна - двойно повече. Цените са съответно 767 и 956 евро на кв.м. Но сумите стават четирицифрени, ако става дума за обекти, разположени по централните улици.

Предлагането е скромно - в центъра на Бургас купувачите могат да избират между 32 имота, а във Варна са 67.

Нови екстри за бизнеса в изоставащи общини, обявява още "Сега". Инвеститорите в общини с най-висока безработица ще имат много по-лесен достъп до облекченията, давани от държавата, в сравнение с фирмите, работещи в райони с по-силна икономика.

Това предвиждат промените в Закона за насърчаване на инвестициите, обяви зам.-министърът на икономиката Анна Янева.

Три пъти пада минималният праг за вложенията във високотехнологични услуги. При покриването му предприемачът ще може да получи клас "А", равняващ се на сегашния "първи клас" инвеститор.

Янева посочи, че на държавни стимули ще могат да разчитат влагащите поне 35 млн. лв. в изоставащи региони или най-малко 23 млн. лв. във високотехнологични услуги.

Тя уточни, че това не са окончателни цифри, а са изчислени въз основа на сегашния праг за инвеститор "първи клас" от над 70 млн. лв. Инвеститорите от клас "Б", познати сега като "втори клас", ще се възползват от държавни облекчения, ако вложат поне 13-14 млн. лв. за високотехнологични услуги или 20 млн. лв. в изоставащи региони.

Инвеститори, получили клас, ще могат без търг или конкурс да купят или придобият ограничени права върху държавни или общински недвижимости. Отпада сегашната възможност за безвъзмездно предоставяне на държавни терени.

МОСВ бави новите екотакси за колите, пише още "Сега". Министерството на околната среда още не е готово с новата тарифа за автомобилните екотакси.

В края на миналата година ведомството обяви намерение да въведе различни еднократни такси за импортните коли според възрастта им - от 100 лева за новите докъм 250 лева за най-старите возила. Налогът ще зависи и от вида на използваното гориво.

Междувременно броят на трошките у нас заплашително расте, след като режимът на внос от ЕС се промени от Нова година. Само до май в КАТ бяха регистрирани 124 хил. употребявани коли, докато новите са едва 20 хил.


30% от "Приста ойл" вече са в ръцете на американци, констатира "Монитор". "Gramercy Emerging Markets  Fund" - американският партньор  на "Приста ойл", увеличи с 5% дяловото си участие в капитала на холдинговото дружество "Приста ойл груп Б.В." и вече притежава 30% от неговия бизнес.

Това съобщили за вестника от управляваната от Пламен Бобоков компания. "Приста ойл" продължава с динамичното си развитие и успешно управление на инвестициите в трите основни бизнес направления: маркетинг и производство на масла,  доставка и търговия на базови масла, маркетинг и производство на акумулаторни батерии чрез "Монбат" АД, казват още оттам.

С постигнатите и заложени за в бъдеще резултати дружеството утвърди спечеленото преди една година доверие на мощния американски инвеститор. "Gramercy Emerging Markets Fund" е фонд за дялови участия в различни инвестиционни проекти, основно в Централна и Източна Европа.

У нас Gramercy Emerging Markets Fund е собственик и управлява и друго голямо предприятие - "Бизнес парк"- София.

МКБ Юнионбанк удвоява капитала си до 129,5 млн.лв., съобщава още "Монитор". По този начин кредитната институция се нарежда сред десетте най-големи банки в страната по размер на капитала.

Увеличението му е с 65 млн.лв. при досегашна стойност 64,5 млн.лв. След решение на акционерите, основният капитал на МКБ Юнионбанк се увеличава с 25 млн. лв. и достига 40,411 млн. лв.

Това бе гласувано на състоялото се вчера общо събрание. Банката ще емитира 25 млн. нови акции, всяка с номинал 1 лев.

МКБ Банк, Унгария, която притежава 60% от МКБ Юнионбанк, ще запише 15 млн. броя от новоиздадените акции, като заплати за тях 15 млн.лв. "Юнион-Груп" придобива 8,5 млн. акции на обща стойност 8,5 млн.лв., а Европейската банка за възстановяване и развитие ще запише 1,5 млн. броя от новоиздадените акции като заплати за тях 1.5 млн.лв.

По този начин след увеличението на капитала, частните акционери, основатели на МКБ Юнионбанк, ще запазят участието си в институцията от 34%, а ЕБВР ще продължи да държи други 6%.

Върнаха бюфетвагоните във влаковете до Бургас, констатира "Новинар". Два ускорени бързи влака, пътуващи до Бургас, вече разполагат с бюфетвагони, съобщиха от БДЖ.

В момента се подготвя и пускането на бюфети в композициите до Варна и Пловдив. Забавянето се дължи на фирмите, които са спечелили конкурса за създаването и управлението на ресторантите във влаковете, но все още не са ги изградили, посочиха от БДЖ.

Въпреки това се очаква до дни и пътниците до морската столица да могат да хапнат и се разхладят с напитки в специалния вагон. Междувременно вчера компанията съобщи за нови случаи на замеряне на влакове с камъни.

За първите четири месеца на тази година са регестрирани 112 случая с 3-ма пострадали пътници. Железопътната инфраструктурна компания вече обяви, че заедно със Столична община започват изграждането на защитни стени покрай релсите в опасните участъци. 

Зареждането с дизел е по-изгодно в Македония, информира още "Новинар". При дълъг път с кола на дизел за Западна Европа през Македония е по-изгодно да заредите там, отколкото у нас, съобщава Аутомедиа.бг.

В нашата съседка дизелът се продава за 0,88 евро за литър, докато родните търговци го предлагат за 0,95 евро. Ако пътят ви е през Румъния и ползвате бензин, по-изгодно е да заредите колата в северната съседка, но ако тръгвате на запад през Сърбия или на юг през Гърция, по-добре е да напълните резервоара с българско гориво.

В Румъния литър А98 се продава за 1,01 евро, докато у нас цената е около 1,07. Най-скъпи са бензинът и нафтата в Холандия, а най-евтини - в Украйна и Русия. Сравнително ниски са цените на горивата и в трите прибалтийски републики. 

България е 12-ата най-привлекателна страна в областта на търговията на дребно, обявява "Пари". Цели девет места напред е отскочила страната ни в класацията само за година, докато северната ни съседка е спаднала със седем до 29-о.

България е 12-ата най-привлекателна страна в областта на търговията на дребно, показват данните от годишния индекс на развитието на този сектор, изготвен от ATKearney. Първите места в класацията са за Индия, Русия и Китай.

Индексът се формира на базата на четири основни критерия - риск, привликателност и наситеност на пазара и липсата на време за развитие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Пари Преди 11 минути

След като се призна за виновен, Чжао се оттегли от ръководния си пост

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

България Преди 27 минути

Синя и зелена зона ще работи само на 2 май

Среднощен ракетен удар в Одеса, отекнаха силни експлозии

Среднощен ракетен удар в Одеса, отекнаха силни експлозии

Свят Преди 1 час

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 1 час

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

България Преди 1 час

Честването ще започне с посрещането на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Любопитно Преди 2 часа

Именно този месец може да се окаже и много късметлийски за някои хора

<p>Велика сряда е, какво трябва да знаем</p>

Велика сряда от Страстната седмица е днес

Любопитно Преди 2 часа

Вижте кой празнува имен ден днес

<p>Слаба зарядна мрежа в ЕС спира електрическата мобилност</p>

Зарядната инфраструктура в ЕС изостава драстично от нуждите на потребителите

Технологии Преди 2 часа

В Европейският съюз са нужни 8 пъти повече зарядни точки от сега съществуващите

<p>Тези храни са по-здравословни и богати на хранителни вещества&nbsp;</p>

Проучване: Вегетарианските алтернативи имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и повече фибри

Любопитно Преди 2 часа

Растителните алтернативи могат да бъдат “полезна стъпка” към здравословна и устойчива диета

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 8° и 13°

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Технологии Преди 2 часа

Това ще е първата стъпка на компанията в изкуствения интелект

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 9 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

България Преди 9 часа

„Сиела Норма“ ще отговаря и за транспорта на машините

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 9 часа

Хоби готвачката Царина и Китодар Тодоров от Златните напуснаха надпреварата

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

България Преди 10 часа

Главчев: Няма колизия между двете болници

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Свят Преди 11 часа

Разследването е в рамките на новия Закон за цифровите услуги на ЕС