11
Ха ата ще трябва да помислят дали да не станат вегетарианци, ако искат планетата ни наистина да се пребори с климатичните промени, според водещ експерт по глобалното затопляне.

В интервю за в. "Таймс" лорд Стърн от Брентфорд, автор на влиятелния доклад "Стърн" от 2006 г. за цената на борбата срещу глобалното затопляне, изтъква, че отглежданите за месо животни отделят много парникови газове и са огромна тежест по отношение на световните ресурси.

Вегетарианската диета е по-добра, убеден е той.

Лорд Стърн напомня, че преките емисии на метан от крави и прасета са значителен източник на парникови газове. Метанът е 23 пъти по-вреден за атмосферата от въглеродния двуокис.

Според експерта успешно споразумение на конференцията за климатичните промени в Копенхаген през декември ще доведе до повишаване цените на месото и други храни, които създават огромни количества парникови газове.

Той предвижда, че отношението на хората към храненето ще еволюира, докато месото стане неприемливо. Според него хората все по-често ще се питат какъв е въглеродният отпечатък на храната, която приемат.

Аз съм на 61 години и мога да кажа, че хранителните ми и питейни навици са се променили драстично, откакто бях студент, дава пример лордът.

От данни на ООН може да се заключи, че производството на месо генерира около 18 на сто от глобалните въглеродни емисии, вкл. разрушаването на гори за отглеждане на добитък и производство на храна за животните като соя. Организацията предупреждава, че консумацията на местни продукти се очаква да се удвои до средата на века.

Лорд Стърн, който е бивш главен икономист от Световната банка и настоящ професор по икономика в Лондонския университет, предупреждава също, че британските данъкоплатци ще трябва да плащат около 3 млрд. лири годишно до 2015 г., за да помогнат на бедни страни да се справят с неизменното влияние на климатичните промени.

Той отправя и ясно послание към американския президент Барак Обама да присъства на срещата в Копенхаген, за да бъде намерен достоен наследник на Протокола от Киото, който изтича скоро и който САЩ така и не са ратифицирали.

Британският експерт изразява и дълбоки опасения, че в по-голямата си част хората не са схванали сериозността на необходимите действия за борба с глобалното затопляне, нито пък колко важна е срещата на ООН в датската столица.

Говорителка на британската Общност на вегетарианците приветства изявленията на лорд Стърн. "Това, което избираме да ядем, е един от най-големите фактори в личното ни влияние върху околната среда. За месото са необходими много ресурси, а за вегетарианското хранене - много по-малко земя и вода".

Призивите на лорд Стърн, който признава, че не е пълен вегетарианец, разгневиха обаче представителите на месната индустрия. От Националния фермерски съюз във Великобритания подчертаха, че вегетарианството не може да бъде глобален избор, нито че съществува "безметанна" крава или прасе.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@