Копринската гора
Източник: netinfo
0

Когато говорим за защита на природата, в съзнанието ни неволно изплуват образи на безбрежна зеленина, свежест и красота, спокойно и равномерно жужене на пчели и мушички из тревите, катерички, толкова бързо стрелкащи се по дърветата, че само опашките им издават тяхното мигновено присъствие, свободно птиче ято в синевата... И изведнъж идва чувството на тревога - докога ще има поляни, чийто неповторим мирис да вдишваме и да благославяме живота, крачейки бавно из високите треви? И кои са повече - хората, които обичат живите природни картини или тези, които нехаят за тях?... Защото - уви - тази красота е застрашена... Защото нищо не е вечно без постоянна грижа.

Едно от безкрайните природни богатства на нашата родина и, за съжаление жертва на манталитета на българския гражданин е Копринската гора. Тя е залесена преди 60 години от бригадирското движение след построяването на язовир „Георги Димитров", (понастоящем язовир „Копринка"). Гората нежно прегръща язовира, след което плавно се слива със Средна гора, предлагайки прохлада и чист въздух за дробовете и красота за очите на ценителя.

Преди 25 години, когато се омъжих в селото, тя изглеждаше гъста и тъмна, поради което слънчевите лъчи къпеха само върховете на дърветата. Днес тя се състои повече от поляни, храсти, високо отрязани стърчащи пънове и ивица сметище, опасващо най-близката до селото част. Този факт се дължи индиректно на комунистическия режим, който ни остави следното негативно наследство:

- да приемаме всичко за даденост и да не го ценим;

- нанасяйки индивидуални вреди да се крием зад колективната отговорност;

- да чакаме някой друг да ни каже какво да правим поради липсата на всякаква инициативност (което отново се дължи на бягството ни от лична 100%-ова отговорност).

В резултат на това масова нелегална нощна сеч, извършена от „язовирските цигани", унищожи 60% от гората. Българите в селото, обаче, носят 50% от вината, като изкупуват дървата от циганските каруци. Оправданието на купувачите е, че така плащат наполовина по-ниска цена, отколкото ако си закупят легални дърва.

Гората се оказа удобна и за изборите. Публична тайна е, че когато кметът толерира циганската сеч, си осигурява сигурни изборни гласове в лицето на ромите. Манипулацията работи безотказно, стига да не се появи някой кандидат-кмет, който е наясно с подмолните игри и знае как да ги осуети.

А горските стражари са като полицията - нищо не знаят, последни научават и са безсилни.

Относно колективната отговорност си дадох сметка, че ние непрестанно се крием зад действията на другите и „никога, за нищо не сме отговорни и виновни". Щом комшията сече незаконно дърва или изсипва боклука от ремонта или пролетното почистване на неподходящо място, ние отминаваме с безразличие в стил „аз не ти се бъркам в личните работи и ти не се бъркай в моите, когато и аз реша да направя същото."

Чудим се и се възхищаваме колко е чисто в чужбина, но нито там, нито в България в гората има почистващи служители. Тоест разликата се корени в народопсихологията. В Германия, ако изхвърлиш отпадък на земята, вместо в кошче, околните ще те изгледат с укор - тоест те ти въздействат да постъпиш правилно по един психологически начин. У нас, обаче, това не впечатлява почти никого или не дотолкова, че да се засрамиш от постъпката си. А когато нощем „няма кой да види", колко е хубаво, лесно и приятно да изсипеш килограми с отпадъци в тревата, в почвата, в реката! Ние сме хората, които замърсяват, пазят или поддържат. Когато поканих някои хора да почистим гората от незаконните сметища, те ми отговориха: „Да, да! Другите ще хвърлят, аз ще им чистя!" И са прави, защото както е казал народът „Една птичка пролет не прави!" Защото трудът им ще се обезсмисли - като този на Сизиф.

Общината също е „невинна", а всъщност съзнателно игнорира реалния проблем, понеже няма натиск от по-висша инстанция - иначе веднага биха се заели с разрешаването му. През февруари т.г. с общинско решение селата бяха заредени с контейнери, защото варелите се оказаха недостатъчни. Някой видя ли камарите от нечистотии в гората? Получиха ли прозрение общинарите къде дотогава са се изхвърляли отпадъците?! Служителите там повтарят само „няма пари", а всъщност газим в пари. И ще дам пример за решение на тази толкова трудна задача:

Ако се направят селски и общински пунктове за вторични суровини, социално слабите ще имат шанса да припечелват някой лев, като събират и предават РЕТ бутилки за по 15-20 ст./кг. Общината, от своя страна, ще ги събира, балира и предава директно в преработвателните заводи за около 50 ст./кг. Така тя също ще си осигурява допълнителни приходи, както и временни работни места, а в резултат - сметищата ще бъдат изчистени. В момента такава дейност се извършва от частна фирма, но само в гр. Казанлък. В селата, за съжаление, няма пунктове за вторични суровини.

Почистването на сметището в гората ми показа степента на култура, нивото на съзнателност и действителния манталитет на определени личности. Адрес от опаковка на МЕТРО списание, тетрадка с име на дете и различни документи бяха живите доказателства за това чии са отпадъците и на кого не му е трепнало сърцето, когато ги е захвърлял сред природата. Но истински музеен експонат се оказа опаковката от прясно мляко отпреди 20 години с цена 0.30 ст./л от мандрата в Казанлък - завод, който отдавна не съществува.

А ако твърдението, че пластмасовите бутилки, памперсите и чашките от стереопор се разграждат в природата за срок от 500 до 1000 години, е вярно? Боклукът ще надживее нас, децата ни, внуците ни... Едва ли ще се гордеят идущите поколения, ако един ден някой наш наследник каже: „Този памперс е на пра-, пра-, пра- и много пра- ... дядо ми!" А може би народопсихологията ще е повредила и него, та ще гледа на боклука като на мил спомен -- като на реликва!

Чудим се на Китайския прогрес, но китайците добре са съобразили кое как да рециклират, та от 5 РЕТ бутилки да направят 1 кв. метър килим или 1 фланелка XXL, или пълнеж за 1 ски яке, искуствени материи за анцузи, дрехи от изкуствени материи и т.н. Според подробни изследвания на учените, рециклирането на 1 бутилка спестява енергия за 4 часа на 100W крушка. Рециклирането на 20 кг алуминиеви кутии спестява изхвърлянето на 20 кг парников газ в атмосферата. 1 тон хартия или картон може да се рециклира до 8 пъти, с което се спасява живота на 13 дървета! А последните са най-ценни за нас на фона на глобалното замърсяване, защото пречистват въздуха и ни дават кислород, тоест дават ни живот! А ние отнемаме техния... Лесно ли ще бъде да живеем, дишайки азот, сероводород, сяра...

Най-огромната вина, обаче, носят съвременните родители - слава богу, не всички. И я носят с лекота, считайки себе си също за „невинни". Как да научат децата си на чистота и любов към живите същества в природата, като част от тях са онези същите, които след ремонт и пролетно почистване изхвърлят отпадъците си в реката, гората, мерата -- на когото където му е най-близо и угодно. Сред тях има дори хора, които довчера залагаха на кучешки боеве с питбули - нещо толкова кръвожадно, варварско и отвратително, че съм щастлива, задето тази „мода" отмина.

Трудно е да превъзпиташ възрастните, но детето от малко е една перфектна попивателна - огледало на нашите души. Родителят е този, който залага ценността у детето -- толкова ли е сложно да хванем ръчичката, която държи отпадък, и да ù покажем как да го пусне в кошче? Оттам започва себеуважението. Ако родителят е възпитан и прави нещата правилно, детето ще го гледа и ще му подражава. Когато отрасне и видим, че социалната среда започва да го покварява и то започва да хвърля неща в природата - „като другите" - ще проявим строгост и ще му кажем „ако си като всички, си никой". Когато сме на излет или пикник, да му покажем как да събере всички отпадъци в торбичка, която след това ще изхвърлим във варел или контейнер в селото. Така постепенно ще градим ценностна система на човек, който иска да живее на чисто, всред красота, а не на самоубиец, който разбива своя дом - природата.

И на последно, но не най-маловажно място - винаги съм била наясно с липсата на инициатива у масовия българин, но когато се организира ден за пролетно почистване на мерата бях неприятно впечатлена. На мероприятието се явиха 2 жени и 4 деца - което е похвално все пак - но стъписани от камарите боклуци, прилежно трупани от безотговорни хора, те чистиха безнадеждно 2 часа, предадоха се и си тръгнаха. Опитах сама, понякога съм канила приятели да ми помогнат. Мои съселяни най-често ми задаваха въпросите „Кой те кара?" и „Колко ти плащат?" Като им отговорех, че нито ме карат, нито ми плащат, и че това е моя инициатива, отговорът им е „Ти си луда!" Да, в държавата на безразсъдните разсъдливият явно е луд.

Искам да заразя с моята лудост поне половината село -  като в онази песен „Ако до всяко добро същество застане поне още едно" - да пречупя тези закоравели сърца и мисленето на загрубелите им души. И тогава в гората и на мерата няма да белеят бутилки, торбички, дюшеци, строителни материали, а ще цъфтят цветя и тревата ще расте на воля. А ние пак ще крачим из нея и ще вдишваме чудния и свеж дъх!

Нека всички разберат, че чистотата и обликът на гората и мерата са огледало на манталитета на копринчани. Всеки да си зададе въпроса: "Какво искам да наследят децата ми? 

Сечище, сметище или красива гъста гора?!" От нас зависи. Каквото е отношението ни към природата, такова ще е това на природата към нас! Или както е казал един способен мислител - Ако ние не се научим да живеем с природата, тя ще се научи да живее без нас." 

Избирайте!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 2 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 4 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 9 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 10 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 10 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 10 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете