0
Бг гаринът обича капките. Своите. Кръвта си, сълзите, онези, чрез които се продължава. Когато убоде пръста си, облизва капката машинално, без да се замисля, подсъзнателно - защото си е негова. Сълзите - в радост и скръб, рони и...преглъща, може би от гордост - мъжете, казват, не плачат, но и те, тъй или иначе, са си негови. Более за капките-деца, които е създал. Обича и други капки - пак течност, но всъщност чиста вода - от чешмата, от кладенеца. Те са милиарди и са му нужни, полезни, добри. Кладенецът е най-любимият. Водата в него е собствена, безплатна и може да прави с нея каквото си поиска. Прави го и не се замисля коя е тази незнайна сила, която "храни" собствеността му. Докато в някакъв ден, насред лятната жега, види, че водата в нея е потънала толкова дълбоко, че въжето с кофата не я достига. Станало е постепенно, той дори не е забелязал, хич пък не се е  и замислил защо. А най-обикновената течност на света му трябва тук и сега. Нищо по-лесно. Отсреща, на няма и 500 м от двора му, тече реката. Тя е обща, т.е. ничия, може и обратно. От нея първо започва да точи, за да полее посърналата си внезапно - по вина на кладенеца, градина. После  прекарва през брода й  добитъка си, той пък жаден - да се напие и разхлади. След време се сеща, че същото място, брода, е удобно да изпере чергите си, да измие колата си... Следва задължителният летен ремонт, а къде да изхвърли отпадъците, като сметище наоколо, официално, никакво. Понеже не е като съседа, който е струпал боклуците си на улицата пред портата, той ги закарва до водата. Тя ще ги отнесе - накъде, към кого, няма значение, не го интересува. Просто нанякъде. Всъщност и съседът, и всичките съседи ще постъпят като него, само че по-късно, може би заради изпитан смътен срам, чак по тъмно. Но друго място няма, само реката. А тя, горката, хем ще ги изтърпи, хем след това ще се напрегне да се изчисти, течейки надолу към следващите си "посетители".  

Неочаквано в живота на собственика на пресъхналия кладенец става още нещо лошо - умира животинче. Екарисаж наоколо - никакъв, а струва и пари - път дотам, изгаряне, път назад...А решението е толкова лесно - общата вода си тече отсреща и ще свърши работата, при това безплатно, ефективно, без следи. Човекът се замисля само за миг, пита се откъде ли е дошла болестта. Вярно,  в продължение на месеци е поил добичето в нея, на същото място. Но не, не може да е от нея, невъзможно е да съм я отровил, казва си човекът с изчезналите от двора му чисти, студени, собствени капки,  защото изхвърля "такова нещо"  за първи път. Какво му дреме за общите! Съвестта му е чиста, виновниците са други - някакви непознати, сигурно пришълци откъм границите ни, пристигнали тук  да изхвърлят боклуците си в нашите води, за да опазят чисти своите. Може би са дори извънземни, които са се заселили на малката ни родна земя пак със същата зловеща идея?!  И  всички те живеят по поречията на нашите ничии реки, замърсяват ги делово, със спокойна съвест. За тях отговорници не сме ние. И няма да бъдем. Какво ни е общото с реките, те не са и наши. А чии са тогава? Годините се трупат.  Капките бавно позеленяват - от някаква безполезна за  човека с кладенеца растителност, посивяват над непочистените корита, безшумно намаляват и реката започва да тече все по-плитка, все по-мръсна, лениво-безразлична. Всъщност е уморена - да се промъква през папурите, влачейки със себе си не своите, човешките боклуци. А капките й вече не са същите и никой не може да им помогне... Има приказки, според които и водата има чувства и памет, че е един могъщ ум, част от вселенския, уморен и оскърбен само да дарява, а в отговор да получава рани от всякакъв вид. Хората говорят за "устойчиво развитие", за пречиствателни станции, за неразходване, за отпадни води в море и реки, за изсечени гори, за още много "делови" неща, чиято цел е :земните ресурси да се използват разумно, толкова, колкото е нужно, за да бъдат задоволени човешките нужди. Нито повече, нито по-малко. И на вечния български нихилист, една от чиито любими фрази е: "Нямаме закони!"/каквото и да значи като интонация този удивителен знак/, държавата отговаря: имаме. Проблемът е в това, че не ги спазваме - не поради незнание, а поради безразличие. Стотици хиляди са /вече/ и у нас хората, които са в състояние да се информират каква част от планетата заема световният океан, колко процента от водата на земята ни е сладка, т.е. поддържаща живота на сушата, колко време може да издържи без хаш две о всяко живо същество, в частност човекът...Но не знание, действие трябва. А преди него - решение да постъпваш така или иначе, да пазиш или унищожаваш.. То е въпрос на чувство, възпитание и морал. Който ги притежава, живее в хармония  - със себе си, с природата.

 / Миди от Скът, скок в Огоста  

Преди 16 години. За дете, което прохождаше, а поотраснало играеше футбол и все върху асфалт, реката беше нещо като откровение. Те всъщност тогава бяха три - Скът, която пътешестваше - бавна, спокойна и чиста край няколко врачански села, и Огоста, известна му от учебника по родинознание.  

Срещата с нея бе близо до моста над пътя, който води към Козлодуй, вляво, до голяма приведена към водата върба, във вира под нея. Там направи първите  в живота си скокове, там разгледа без маска ствола на дървото в "подводната му част", около който се стрелкаха уплашени рибки, там една жаба дори се приземи на главата му,  когато, стресната от възрастен, скочи от брега в прозрачната вода. За нея реката беше спасението. И за момчето, всъщност, за душата му, че й бе светло и радостно, понеже наоколо всичко бе истинско. А Скът?  И в нея имаше вирове - чисти, дълбоки малко до над  кръста му,  топли, защото слънцето цял ден ги напичаше.  Беше седнал на височкия бряг пред един такъв - пак с жаби, стреснати рибки, морски кончета, непознати мушици. Не скачаше, а гледаше. Долу нещо мърдаше - не рибките,  рачета бавно "крачеха" около...миди. Водата бе толкова прозрачна, че ги виждаше, все едно бяха в дланта му -- големи колкото нея, сивкаво-бледопясъчножълти. И живи. Дори не подозираше, че съществуват, че ги има и в скромната селска река, макар че, защо пък не, нали и това е вода, си каза тогава след голямото си откритие. Дунава видя тогава за първи път. Беше просто огромен, плашещо могъщ.. Първо, защото, както му обясниха, бил най-дългата река в Европа, тръгвал от Германия и вървял през още няколко държави, преди да стигне до нас, и, второ, заради Ботев. Естествено, че знаеше песента, макар че в онзи ден голямата река  не беше нито бяла, нито тиха. И, трето, заради кораба "Радецки", на който, закотвен край брега, го качиха, за да му помогнат да стане патриот. Голямата река е северната граница на родината му,  а влива водите си в другата й граница, източната, в Черно море. Чувстваше се толкова дребен, заради тяхното, на тези граници, величие.    

Днес се срамува. "Неговите" реки не са същите. Скът е кафеникавомръсна, невесела и мълчалива, някак незначителна. Вижда я, чувства я такава не защото са изчезнали възторгът и чистотата на детството му.  Своята той си я пази, липсва нейната. И Огоста е посърнала - "онази" върба и не само тя са отдавна изсечени, сега не тя, изтънялата, а коритото й  е "центърът" - широко, разорано на коловози, утъпкано от тежки камиони. Дунавът, естествено, не е мръднал наникъде, там си е, граница е. Брегът му  е грозно нащърбен от същите камиони, законни и недотам, отнасящи хиляди тонове от пясъка му. А във вировете, които оставят след себе си, не плуват рибки, не щъкат рачета, не се къпят деца - и е мръсно, и е опасно, и е тъжно. А навътре в реката, срещу течението й, плават корабчета. Изглеждат весели, вероятно пътуват към началото й, където без нас, без самосвалите ни, тя навярно е много повече себе си./    

Говорим за капките. За дъждовните и техните замръзнали сестри снежинките, за кръвта и сълзите ни, за безбрежните океани и морета, за скромните потоци, които "раждат" реките, за перлата - песъчинка, обвита от сълзата на бисерна мида, за тези, в които се къпят калинките и се оглежда слънцето, за онези, които пресичат пътя му и се превръщат в дъга... Забравихме най-важната, тази на разума. А ако всеки от нас я извади от себе си и се вгледа в нея, ще се сети, че кладенецът му го има, понеже някой, някои отдавна - отдавна са правели така, че наследеното богатство - водата, да остане и да я има и след тях, за нас. Само една капка, която ще направи забраните излишни, а законите - действащи. Просто човек ще живее, осъзнал нейната, своята сила.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 10 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 13 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 13 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове