0

Иван Григоров е завършил право в Софийския университет. Адвокат по наказателни дела до 1992 г.

Оглавява Върховния съд от 1992 до 1994 г., а през следващите шест години е конституционен съдия. Избран за председател на Върховния касационен съд от края на 2000 г. със 7-годишен мандат.

Член на Висшия съдебен съвет от 1992 до 1994 г. и от 2001 г. до днес. Председател на УС на Националния институт на правосъдието.


- Г-н Григоров, притесняват ли ви критиките в последния доклад на Европейската комисия по глава "Правосъдие и вътрешен ред"?

- Да не се шегувате? В него няма конкретни критики към българския съд. Положително са оценени напредъкът на съдебната реформа, въвеждането на компютърна система за случайно разпределение на делата.

Похвалени са и Висшият съдебен съвет - за правилата за конкурсите и оценяването на магистратите, и Националният институт на правосъдието, на който съм председател на УС - за обучението на младите колеги.

Казани са добри думи за идеята на ВКС, неговия председател и главния прокурор за операция "Чисти ръце" по върховете на магистратурата, като специално се акцентира върху публичността на техните доходи.

Въпросите, по които критикуват България за несвършено по глава 24, могат да бъдат решени основно от парламента.

За повечето от тях са достатъчни промени в закони, а не поправки в конституцията. ВКС е готов да помогне с капацитета и опита си, за да стане съдебната власт по-ефективна а на по-високо професионално ниво.

За мен конкретизирането на датата на влизането ни в ЕС - 1 януари 2007 г., е едно от двете най-значими събития за последните 20 години. Другото е разпадът на социалистическия лагер.

- Магистратите ще бъдат проверявани на всеки шест месеца от евроексперти.

- Да, в това няма нищо лошо. От досегашните проверки се уверихме, че европейските ни партньори са добронамерени, сравнително добре запознати с проблемите ни и се отнасят с дължимото уважение към българския съд.

- Какви мерки предлагате, за да изпълним препоръките на Европа?

- Доста мерки трябва да се предприемат в съдебната власт - работя в нея от 35 г. и знам всичките й проблеми. Но две от тях трябва да се вземат спешно, за да стане правораздаването по-качествено и по-бързо. И двете мерки са свързани само с промени в няколко закона.

Докладът на ЕК констатира, че повечето от членовете на Висшия съдебен съвет са действащи магистрати на ръководни постове и не могат да се ангажират продължително със сериозна работа в съвета.

Бил съм член на няколко ВСС и от опит знам, че за 4-5 часа един път седмично обективно не сме в състояние реално да ръководим съдебната система и да решаваме проблемите й. Затова съветът трябва да стане постоянно действащ орган.

Магистратите, които са от квотата на съдебната власт, ще излизат в петгодишен отпуск, докато са членове на ВСС, а след това ще се връщат на местата си в системата.

Втората промяна, за която също настояваме от години, е свързана с триинстанционното производство в съдилищата. Не е необходимо дела, които не са от фактическа и правна сложност - а такива са над 70%, да минават задължително през три съдебни инстанции.

Например десетки хиляди трудови дела, които се точат. Сега до ВКС стигат почти всички дела. Това го няма никъде в Европа. ВКС трябва да се занимава само със сложните казуси.

Това ще облекчи работата му и той ще може да се съсредоточи върху другата си основна функция - да уеднаквява практиката на съдилищата по прилагането на законите, като издава задължителни тълкувателни решения.

- Запознахте ли се с готвената четвърта поправка в конституцията?

- Едва преди няколко дни парламентът благоволи да ми я изпрати. Част от идеите са излишни, безсмислени и няма да има никакъв ефект от тях. Например създаването от Народното събрание на инспекторат към ВСС.

Такава структура съществува отдавна - към правосъдния министър, който също е избран от парламента. Достатъчно е със съдебния закон на действащия сега инспекторат да се разширят правомощията, да се обезпечи кадрово и финансово и той ще изпълнява всички задачи, които биха се възложили на новия орган.

Съществуващият инспекторат е към изпълнителната власт, която се отчита пред депутатите, и не е зависим от съдебната власт, каквато опасност има, ако инспектиращият орган е към ВСС.

Не ми се вярва, че с тази промяна политическата класа цели да осигури високо платени работни места на определени юристи - и те да се наместят на държавна хранилка.

Как си представяте, че тези 11 души ще могат ефективно да проверяват стотиците хиляди дела в съда, прокуратурата и следствието? Това е абсурд. Ще им трябва армия от квалифицирани сътрудници.

- Съгласен ли сте с предложението да отпадне изцяло имунитетът на магистратите?

- Разбира се, от 1990 г. повтарям, че съдиите, прокурорите и следователите нямат нужда от имунитет. Никой не се нуждае от такъв - всички трябва да сме равни пред закона. Затова не разбирам защо голямата част от депутатите така са се вкопчили в своя имунитет. Тук става дума и за морал.

Видя се, че след бързите и ефективни действия на новия главен прокурор, който поиска и получи снемането на имунитета на няколко народни представители от този парламент, нищо страшно не се случи.

Нито един от тях не бе злепоставен или унижен. Сега те имат реален шанс да изчистят имената си, ако са невинни. Самите депутати се отнесоха с разбиране, което говори добре за тях.

- Преди месец бе открадната служебната кола на ВКС. Друг път били ли сте жертва на престъпление?

- Откак съм във ВКС, това стана традиция. Преди няколко години разбиха служебната кола и откраднаха касетофона. Бе паркирана пред постовия на военното министерство, докато бях на концерт в зала "България". След това свалиха две гуми с джантите от едната страна.

Преди две години откраднаха фолксвагена на сина ми, купен на старо три дни по-рано. Последните два инцидента станаха пред блока, в който живея в кв. Овча купел, оттам задигнаха и служебното ауди.

Мен ме обслужва кола на НСО, но вечер и в почивните дни избягвам да ангажирам шофьора и автомобила на службата. Затова сам карах въпросното ауди на ВКС. То е ветеран, купен на 150 000 км.

- Ваши съседи оплакват ли се от кражби? В тези бивши дипломатически блокове не живеят случайни хора.

- Напълно е възможно, но не ми е известно освен мен и моето семейство някой да е пострадал. В нашия блок наистина живееха министър Николай Василев, бившият областен управител Росен Владимиров, депутати, там бе и афганистанското посолство.

Но през последните няколко години обществото ни се разви, доходите на част от обитателите на блока вероятно нараснаха и те се преместиха, надявам се, на по-престижни и уютни места.

След като звездите ни напуснаха, останахме втора ръка хора - висши съдии и прокурори, шефове в МВР, "Съдебна охрана" и граждани, чиито имоти са били отчуждени за нуждите на бившето БОДК.

- Вие сте станали очевидец на кражбата.

- Да. Кражбата на служебното ауди на ВКС ме шокира със своята наглост. То бе паркирано на осветено място, пред входа на блока, в който има портиер, под прозорците на спалнята ни.

Събуди ме алармата му - тя е толкова силна, че и мъртвец ще вдигне. Не са успели да включат двигателя, защото има блокираща система. Гледката бе потресаваща - една кола отпред дърпаше аудито, качено на теглич, отзад го тикаше нещо като джип, а то виеше с мигащи светлини. Процесията бавно се отправи в неизвестна посока.

Минута-две след като се обадих на тел. 166, пристигна полицейска патрулка, била наблизо. Бяха двама млади полицаи в една жигула от времето на Брежнев, която не знам как не се разпадна.

След два дни намериха аудито, изоставено в уличка между строящи се блокове край бул. "България". Към полунощ заедно с екип от VI РПУ отидохме на мястото с очукан бус.

Беше тъмно като в рог - откраднатата кола почти не се вижда, камо ли да откриеш следи по нея. Дознателката и оперативните работници се опитаха да правят оглед на светлината от фаровете на буса и с джобни фенерчета.

Помолих ги да изчакат и се обадих за съдействие на главния секретар на МВР главен комисар Илия Илиев. Той веднага ме разбра и каза, че ще вземе мерки. След малко пристигнаха няколко специални     автомобила, включително паяк, водени от шефа на СДВР комисар Румен Стоянов, който остана през цялата нощ и ръководеше екипа.

Към огромен камион от пожарната включиха два прожектора и така полицаите и другите специалисти започнаха да си вършат нормално работата.

- Докъде стигна разследването на кражбата?

- Разследването се води в V РПУ от една интелигентна и красива млада дознателка. Тя ме разпита два пъти, изключително професионално.

Но теснотията и мизерията в кабинета й ме потиснаха. Обстановката напомняше за сиропиталищата в романите на Чарлз Дикенс.

Дознателката пишеше на компютър, вероятно от времето на Джон Атанасов, и то неин личен, защото нямала служебен. Бюрото й, подпряно от едната страна с тухла, от другата - с дебел учебник, непрекъснато скърцаше.

Много трудно се работи така, независимо от желанието.

Държавата трябва спешно да осигури, ако не "западни", то поне нормални човешки условия за редовите полицаи и дознатели. Това се отнася и за част от магистратите.

В софийския районен съд и прокуратурата канцелариите, кабинетите и залите са още по-лоши. Колегите, служителите и гражданите буквално се задушават, не могат да се разминат.

- Очаквате ли да бъдат разкрити извършителите?

- Искрено се надявам. Полицията предприе много бързи мерки. Имам чувството, че се работи сериозно и очаквам разследването да приключи успешно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Семеен скандал: - Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>По пътя към НАТО: Какво поиска Турция от Швеция и Финландия</p>

Турция е поискала от Швеция и Финландия да предприемат конкретни стъпки за премахване на нейните безпокойства за сигурността

Свят Преди 3 минути

В Анкара се проведоха преговори с делегациите на Швеция и Финландия във връзка с кандидатурите на двете страни за членство в НАТО

Орбан

Орбан: Унгария налага извънредни данъци на банки и компании

Свят Преди 28 минути

Унгария ще задължи банки, телекомуникационни компании, големи търговски вериги, застрахователи, енергийни компании и авиокомпании да предават "голяма част от своите допълнителни печалби" на държавния бюджет на страната

Разследват случай на насилие спрямо 12-годишно момиче в Свиленград

Разследват случай на насилие спрямо 12-годишно момиче в Свиленград

България Преди 2 часа

Разследването е за проявено насилие спрямо 12-годишно момиче от други малолетни лица

Путин за първи път посети в болницата ранени в Украйна руски войници

Путин за първи път посети в болницата ранени в Украйна руски войници

Свят Преди 2 часа

Путин пристигна също днес в централата на министерството на извънредните ситуации на улица "Ватутин" в Москва, за да представи лично пред колегията на министерството новия министър Александър Куренков

Украйна: Руските сили напредват в Донбас

Украйна: Руските сили напредват в Донбас

Свят Преди 3 часа

Руската армия и местните сепаратисти вече на практика контролират голяма част от Луганска област. Техните сили "напредват едновременно във всички посоки", каза губернаторът на източния украински регион Серхий Гайдай

Стоичков

Христо Стоичков кани чужди туристи на почивка в България

България Преди 4 часа

"Бил съм много пъти в Румъния и знам как ме посрещате, затова тази година ви очакваме на нашето Черноморие", казва Стоичков

Легендите от АББА отново на сцената, но само виртуално

Легендите от АББА отново на сцената, но само виртуално

Любопитно Преди 4 часа

АББА стартира поредица от концерти с най-съвременни дигитални аватари, които ще "заместят" четиримата истински изпълнители

Принцеса Шарлийн

Принцеса Шарлийн: Здравето ми все още е крехко

Любопитно Преди 5 часа

"Пътят беше дълъг, труден и толкова болезнен", признава принцесата на Монако

<p>Колко дни работим за държавата през 2022 година</p>

Експерти: Точно 146 дни работим за държавата през 2022 година

България Преди 5 часа

Официалната дата на данъчната свобода - 26 май

„Аквамен“ е най-касовият филм на „Ди Си комикс“

Заради липса на химия с Джейсън Момоа: Обмислят да заменят Амбър Хърд в „Аквамен 2“

Любопитно Преди 5 часа

Това заяви президентът на филмовото студио "DC Films" - отдел на "Warner Bros."

Борис Джонсън

Борис Джонсън заяви пред парламента, че поема отговорността за "Партигейт", но не подаде оставка

Свят Преди 5 часа

Премиерът заяви, че "е получил урок" и е "се е смирил". Той обаче призова "да се продължи напред" и фокусът да се премести върху приоритетите на правителството

Нинова: Нулевото ДДС на хляба, ако не намали цената, поне ще я задържи

Нинова: Нулевото ДДС на хляба, ако не намали цената, поне ще я задържи

България Преди 6 часа

"Смятам, че оттук нататък вниманието ни - и политическото на правителството, и на парламента трябва да е съсредоточено върху храни, подпомагане на храни, субсидиране на храни, контрол върху цените на храни", каза още Нинова

<p>Разследват отвличане на Александър Алтънбашев</p>

Разследват евентуално отвличане на криптотърговеца Александър Алтънбашев

България Преди 6 часа

От държавното обвинение обаче все още не разполагат с категорични данни, че бизнесменът е отвлечен

Зеленски: Украйна няма да отстъпва своя територия

Зеленски: Украйна няма да отстъпва своя територия

Свят Преди 6 часа

Президентът на Украйна каза, че страната му няма да се отказва от територия в замяна на прекратяване на руската инвазия

.

Най-запомнящите се женски дуели в историята

Любопитно Преди 7 часа

Най-често причината за женските дуели е ревността към някой мъж

.

Природните лекарства, които наистина спасяват

Любопитно Преди 7 часа

Природните екстракти могат да бъдат животоспасяващи