0

- Г-н Паскалев в сряда, на заседанието на Градския съвет на БСП-София, журналистите и присъстващите в залата функционери останаха с впечатлението, че ситуацията в соцпартията на национално ниво е изострена. Какъв е вашият прочит за случващото се на "Позитано" 20?

- Много сложен въпрос. Като цяло мога да кажа, че ситуацията в БСП се характеризира с една дума - разминаване. Разминаване между действията, решенията и политиката, която водят избраните от членовете на нашата партия представители в държавните и местните власти с онова, за което са избрани.

- Превръща ли се това несъответствие във вътрешен конфликт в БСП?

- На този етап, според мен, не. Но колкото повече се отлага във времето проявата на алтернативно мислене и действие, толкова по-тежки ще бъдат решенията, които ще се взимат впоследствие.

- Докъде може да доведе това отлагане?

- До провал на управлението.

- Ако не се вземат нужните решения, предстои провал на управлението?

- Категорично! В момента има няколко сфери, в които са необходими бързи и адекватни действия. В противен случай можем да се окажем в крайно неблагоприятна ситуация. Бих подредил сферите по следния начин.

На първо място трябва да има коренно различна позиция на управляващото мнозинство по отношение на повишаване на доходите на гражданите. Тук аспектите са два - данъчната политика и поетите ангажименти към ЕС.

И второ - самата политика трябва да се реализира по адекватен начин. Важно е държавата да престане да възпроизвежда безработицата, да стимулира заетостта. Това обаче е възможно да стане чрез бизнеса, а не чрез реализацията на социални програми, които нямат нищо общо с едно адекватно разбиране за управлението.

Вторият момент - необходим е абсолютно различен курс в развитието на държавната администрация. Основната цел трябва да е предоставянето на услуги най-близо до гражданите и на най-ниска цена. Очевидно е, че в момента това не се случва.

Другият важен въпрос е проблемът със здравеопазването. Категорично смятам, че са нужни изключително бързи действия, добре съгласувани с изпълнителната и законодателната власт. Трябва да се предприемат мерки за създаване на нова здравна мрежа от лечебни заведения, нов подход във възнагражденията на медицинския персонал.

Следващият въпрос е много тежък ? става дума за непрекъснатото унищожаване на българската традиция в сферата на образованието. Това ще ни принуди до две-три години да преоценим основно продукта от тази сфера. В момента ние създаваме неконкурентноспособна работна сила в България, което ще се отрази неблагоприятно върху Брутния вътрешен продукт (БВП).

Следващият проблем е свързан с управлението на икономиката. Смятам, че държавата трябва да се върне там - не като собственик, както беше преди 1989 г., а като един активен регулатор на обществените отношения. Не може и правителството, и министърът на икономиката и енергетиката да нямат отношение към увеличаването на цените в областта на потреблението на публични услуги!

- Да, но министърът на икономиката и енергетиката и зам.-председател на вашата партия Румен Овчаров неведнъж е заявявал, че цените са икономическа, а не политическа категория?

- Политиката, за един марксист като мен, е концентриран израз на икономиката. Така че, в крайна сметка няма какво да си говорим глупости. Или имаме отказ от управление, или имаме активно управление на процесите в държавата. Всяко правителство е длъжно да управлява. В противен случай - да си ходи!

- А какво се случва с процеса на усвояване на структурните фондове от ЕС?

- Това е следващият важен въпрос. Към края на ноември трябваше да се приемат практическите правила за усвояване на тези средства. До ден днешен не съм чувал такива да са публикувани от нито едно министерство.

Това означава, че оптимистичният срок е в средата на годината да имаме одобрени от кабинета начини на изразходване на тези финансови ресурси. Ако се случи така, оползотворени пари ще имаме най-рано в края на годината или през следващата. Ясно е, че през 2007 г. ние ще бъдем нетен вносител в ЕС.

- И няма да успеем да оползотворим нищо от еврофондовете през първата ни европейска година?

- Точно така! За това говоря. Никаква политика не се реализира и в областта на селското и горското стопанство. Разбира се, това не е проблем само на сегашното правителство. Но все пак, факт са все по-пустеещите площи с реална обработваема земя.

Мисля, освен това, че българската държава трябва категорично да се намеси и да подкрепи бизнеса в страната.

До момента договорът за присъединяване на България към ЕС не е прочетен от българските политици. Икономическите субекти в България също не са запознати с този документ и не знаят какво произтича от него в отделните сектори на икономиката и оттам - в цялостния живот в държавата.

Има и проблеми с инфраструктурата. Този въпрос е свързан не само със структурните фондове, но и с управлението на националния ресурс. Инвестирането в инфраструктурата е най-лесният начин за провокиране на икономически растеж.

Това е така поради две причини. Първо - създава се благоприятна среда за инвестиции. От друга страна не се допуска стимулиране на потреблението, т.е. нарастване на външната задлъжнялост, а се стимулира бизнесът.

Агонията с концесията на автомагистрала "Тракия" е ясен пример за управленска немощ. Година и шест месеца правителството не може да се справи с нещо толкова елементарно!

- Какво означава фактът, че изброените от Вас проблеми продължават да съществуват?

- През последната година и половина кабинетът е бил концентриран в процеса на присъединяване към ЕС. Но сега той трябва да се заеме с реалните проблеми, които стоят пред българските граждани. В противен случай много скоро ще получи оценката "Некомпетентен".

- До колко време очаквате да се получи тази оценка, ако не се вземат мерки?

- Мисля, че до три месеца това ще се случи.

- И ще има трусове в управлението?

- Не, не смятам, че ще има трусове. Но ще има преобладаващо негативно отношение в българското общество към действията на кабинета и законодателната власт.

- Има ли такова преобладаващо негативно отношение към действията на правителството в средите на вашата партия?

- До известна степен, да. Според мен, основният мерител са изборите. Въпреки, че социологическите проучвания показват стабилитет на БСП, аз лично смятам, че той е измамен и илюзорен.

- Според социологическо проучване на МБМД на изборите за евродепутати ГЕРБ ще вземе 5 места, "Атака" - 3, а БСП - 7. Как ще коментирате прогнозата?

- Аз не мисля, че БСП ще вземе по-малко от 7 места.

- И до какво може да доведе това?

- До нищо. Но още един път ще станем свидетели на ниска избирателна активност на българските граждани, което е оценка за политическият елит на държавата.

- Но знаете, че обикновено тези резултати се обиграват политически, за да зазвучат по друг начин...

- Разбира се. Мисля, че още сега, част от политическия елит на България пише декларациите си, които ще бъдат прочетени след изборите за европарламент.

- И как ще изглежда, според Вас, декларацията на ръководството на БСП?

- Като безспорен успех.

- Докъде може да стигне вътрешнопартийното недоволство във вашата партия?

- До сериозно разминаване между хората, които взимат партийните решения и онези, които подкрепят по принцип политиката на партията, независимо дали са членове или симпатизанти. А това разминаване практически се отразява в резултатите от изборите. Дали това ще бъдат местните или следващите парламентарни - предстои да видим.

- Докъде ще стигне скандалът с "Топлофикация-София"?

- Надявам се да се стигне до истината, че липсата на национален проект, който е свързан със солидарност и справедливост, позволява в държавата да съществуват негативни явления като егоизъм и какво ли още не... Очевидно е, че моделът, който се реализира в София е неработещ от дълги години. Лошото е, че общественото съзнание като че ли, започна да възприема всякакви корупционни механизми без активна опозиция.

- На заседанието на Градския съвет на БСП в сряда обаче, решението на проблемите в столицата беше синтезирано като нужда от една категорична, ясна борба срещу Бойко Борисов...

- Аз не бих се борил толкова организирано с г-н Борисов. С удоволствие бих му посочил къде са проблемите в столицата, за да може той добронамерено да възприеме позитивната критика. Колкото до това - кой пръв е започнал и докъде е докарал нещата с проблемите в "Топлофикация"- въпросът е съвсем друг.

По-скоро е добре Бойко Борисов и Румен Овчаров да се съревновават кой ще предложи по-добро решение на съществуващите проблеми, а не кой е разкрил нарушенията.

- Бойко Борисов ли трябва да бъде основната политическа мишена на БСП на предстоящите през есента кметски избори в София?

- Не, не смятам. Според мен, ако БСП иска да спечели доверието на столичани, трябва да предложи един ясен проект за управлението на столицата.

- Как би трябвало да изглежда кандидат-кметът на БСП в столицата?

- Енергичен, прагматичен човек, който разбира от управление. Трябва да е насочен към търсене на решения в различни области. Знаете, че в София е концентриран огромен финансов и икономически ресурс. Той трябва да бъде насочен в позитивна посока. Трябва да се реализират редица инфраструктурни проекти, редица градоустройствени решения, които да направят столицата модерен град.

Трябва да се реализират сериозни социални проекти. Да се реши въпросът с липсата на достатъчно детски ясли и градини, домове за възрастни хора, домове за хора с интелектуални и физически увреждания. Никой не говори за образователната мрежа в града. Този въпрос е много по-важен от това дали ще бъде ремонтирано "Цариградско шосе", например.

- Ще се случи ли финансовата децентрализация на общините в България?

- Не. Тя ще бъде замразена, както досега. Нищо повече по този въпрос няма да се случи.

- Защо?

- Защото няма воля да се направи нещо. Ще го кажа съвсем директно- тези, които твърдяха че единственият начин за децентрализация е промяна на конституцията и даване на права на общините да определят собствените си данъци и такси, са далеч от истината. Ето вижте примера с Гюргево и Дунав мост - въвели си хората екологична такса и това е.

- Кои са противниците на децентрализацията?

- Всички, които са на власт. Всеки управник иска да управлява всички ресурси, без да си дава сметка, че те са по-неефективни в неговите ръце, отколкото там, където се предлагат услугите на гражданите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 45 минути

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 1 час

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 7 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 8 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 8 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 8 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 9 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 9 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 10 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 10 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 10 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 11 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 11 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 11 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 12 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май