"Eкоресор Eлектрик" с разрешение за оползотворяване на електрическо и електронно оборудване
Източник: netinfo
0

ОБЩИ УСЛОВИЯ

"ЕКОРЕСОР ЕЛЕКТРИК" АД е организацията по оползотворяване, създадена с цел колективно изпълнение на задълженията на своите учредители както и на производителите и вносителите, сключили договор с нея за разделно събиране и оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/.

Съгласно учредителния акт, организацията е без право да разпределя печалба и отговоря на изискванията на § 1, т. 26 от ДР на ЗУО.

Предметът й на дейност включва организиране и финансиране на дейностите по събиране, транспортиране, временно съхраняване и предварително третиране на ИУЕЕО, рециклиране и други форми за оползотворяване на получените след предварителното третиране материали и компоненти, повторно използване на цели уреди и компоненти както и обезвреждане на неоползотворимите остатъци.

Във връзка с нормативните изисквания към електрическото и електронно оборудване, пускано на пазара, дейността на организацията ще бъде насочена и към консултиране и оказване на методическа помощ на членовете на организацията относно възможностите за намаляване на съдържанието на опасни вещества в оборудването, предприемане на мерки за повишаване на количеството на компонентите, годни за повторно използване и на материалите подходящи за рециклиране и други методи на оползотворяване.

Предвижда се и организиране на квалификации и информационни кампании за повишаване на информираността и общественото съзнание по проблемите на управлението на ИУЕЕО и възможностите за участие на потребителите в организираната система за разделно събиране на ИУЕЕО.

С цел достигане на значителна представителност и превръщането на организацията в национална система за оползотворяване на ИУЕЕО ще бъдат предприемани мерки за привличане на производителите и вносителите на електрическо и електронно оборудване в предлаганата колективна система за събиране, повторно използване, оползотворяване и рециклиране на отпадъците от ИУЕЕО.

"ЕКОРЕСОР ЕЛЕКТРИК" АД, рег. по ф.д. 11718/2006 г. на СГС, със седалище и адрес на управление: гр. София, район "Кремиковци", ул. "св. Георги Победоносец" № 1А, пререгистрирано при АВ, ТР с ЕИК 175154369, представлявано от Иван Николов Карабоюков - Изпълнителен Директор.

Общите условия са изготвени през месец август на 2009 г. от "ЕКОРЕСОР ЕЛЕКТРИК" АД, задължителни са за СТРАНИТЕ, и влизат в действие само след подписването на Договор за сътрудничество в областта на оползотворяването на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

ПРЕАМБЮЛ

Страните, като взеха предвид, че:

"ЕКОРЕСОР ЕЛЕКТРИК" АД притежава разрешение за извършване на дейност, като организация по оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, за изпълнение на задълженията по чл. 11, ал. 1, ал. 4, т. 2 и ал. 6 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и по Наредбата, издадено с Решение № ООп - 20 - 00/14.08.2009 г. на основание чл. 64, ал.1 във връзка с чл.62, ал.1 от ЗУО,

а .................................................................................................... е лице, което пуска на пазара електрическо и електронно оборудване, след употребата на което се образуват масово разпространени отпадъци и като такова лице съгласно чл. 11 от ЗУО отговаря за разделното им събиране и постигане на съответните цели за рециклиране и оползотворяване, постигнаха съгласие и сключиха настоящия договор.

І. ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА

Чл. 1. (1). ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ възлага, а ОРГАНИЗАЦИЯТА приема да изпълни за сметка на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ следните дейности:

1. Да осигури срещу заплатеното й от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ възнаграждение изпълнението на задълженията на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ за постигане на съответните цели по чл. 11, 12 и 15 от Наредбата за събиране, повторно използване, оползотворяване и рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО), което ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ е пуснал на пазара, съгласно сроковете и количествата по §2, §3, § 4, § 5 и § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата.

2. Да осигури предоставянето на компетентните органи на изискуемата по закон информация, удостоверяваща изпълнението на целите по предходната точка.

(2). Настоящият договор се прилага за всички видове уреди от приложение № 2 от Наредбата, попадащи в категории 1 - 10 от приложение № 1 от Наредбата, за които се дължи продуктова такса по Приложение № 6 към чл. 1, ал. 5 т.6 от Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци (ПМС № 120 от 30 май 2008г.)

Чл. 2. (1) При нормативно изменение на целите по § 2, § 3, § 4, § 5 и § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата във връзка с чл. 11, 12 и 15 от Наредбата, страните предоговарят изпълнението на задължението по чл. 1, ал. 1, за което се подписва допълнителен анекс.

(2) Настоящият договор се прилага за всички видове уреди от приложение № 2 от Наредбата, попадащи в категории 1 - 10 от приложение № 1 от Наредбата, за които се дължи продуктова такса по Приложение № 6 към чл.1, ал.5, т.6 от Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци(обн. ДВ. бр. 53 от 10 юни 2008 година).

Чл. 3. ОРГАНИЗАЦИЯТА не поема ангажимент по настоящия договор за събиране, повторно използване, рециклиране и оползотворяване ИУЕЕО, което не е декларирано от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ или за което не е подадена коректна информация от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, както и за което не е заплатено от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ лицензионно възнаграждение в предвидените за това срокове.

Чл. 4. (1) ОРГАНИЗАЦИЯТА не поема изпълнението на други задължения, предвидени в ЗУО и Наредбата, свързани с качеството или другите характеристики и изисквания за ЕЕО, пускано на пазара от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

(2) ОРГАНИЗАЦИЯТА не поема задълженията за събиране, повторно използване, рециклиране и оползотворяване на ИУЕЕО, образувано извън бита, което е пуснато на пазара от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ и не е маркирано съгласно чл. 8 от Наредбата.

(3) За изпълнение на чл. 11, ал. 4 от Наредбата, ОРГАНИЗАЦИЯТА, ще организира събирането на ИУЕЕО, което:

1. е маркирано съгласно чл. 8 от Наредбата и е пуснато на пазара от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ;

2. не е маркирано съгласно чл. 8, и е от съответната група по чл. 17, ал. 2 от Наредбата, в която попада и пусканото от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ на пазара ЕЕО.

ІІ. ВЛИЗАНЕ В СИЛА И СРОК НА ДОГОВОРА

Чл. 5. (1) Настоящият договор се сключва за срок от 1 календарна година - от 01.01...............г. до 31.12..........г., и влиза в сила от 01.01..........г.

(2) Настоящият договор може да бъде продължен без изрично писмено споразумение, ако в срок до 2 месеца преди изтичането на срока по ал. 1, никоя от страните не заяви писмено, че желае прекратяването му с изтичането на този срок.

Ако не бъде изрично изразено желание за прекратяване на договора по горния ред, договорът се продължава за същия срок и при същите условия.

ІІІ. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

1. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА

Чл. 6. (1) ОРГАНИЗАЦИЯТА се задължава да организира, контролира, подпомага и отчита прилагането на колективна системата за разделното събиране, съхранение, транспортиране, повторното използване, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане на ИУЕЕО.

(2) ОРГАНИЗАЦИЯТА изпълнява задълженията си по този договор, като сключва договори с кметове на общини и/или с лица, притежаващи разрешение за извършване на дейност с отпадъци съгласно чл. 25 ал.1 от Наредбата.

(3) За изпълнение на задълженията за събиране, рециклиране и оползотворяване на ИУЕЕО, ОРГАНИЗАЦИЯТА сключва договори с лица по чл. 25 от Наредбата или с кметове на общини.

(4) За изпълнение на задълженията за повторно използване на:

1. цели уреди, ОРГАНИЗАЦИЯТА сключва договори с лица, извършващи дейност по събиране и временно съхраняване на ИУЕЕО;

2. компоненти, материали и вещества от ИУЕЕО, ОРГАНИЗАЦИЯТА сключва договори с лица, извършващи дейност по предварително третиране на ИУЕЕО.

Чл. 7.(1) ОРГАНИЗАЦИЯТА се задължава да изпълни задълженията за събиране, повторно използване, рециклиране и оползотворяване, произтичащи от чл. 11, 12 и 15 съгласно сроковете и количествата по § 2, § 3, § 4, § 5 и § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за ИУЕЕО, получено при употреба на пусканото от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ ЕЕО на пазара в Република България.

(2) ОРГАНИЗАЦИЯТА се задължава да организира системи за разделно събиране на ИУЕЕО, образувано в бита, които осигуряват изпълнение на изискванията по чл. 26 и 27 от Наредбата.

(3) ОРГАНИЗАЦИЯТА се задължава, в срок до 31 март на текущата година, да представи на министъра на околната среда и водите годишен отчет по чл. 32 от ЗУО за изпълнението през предходната година, за която е била ангажирана от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, на програмата по чл. 43, ал. 1 от Наредбата.

Чл. 8. ОРГАНИЗАЦИЯТА приема да изпълни задължението по предходния член относно количества ИУЕЕО към договора, пускани на пазара от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, за периода на действие на настоящия договор.

Чл. 9. Въз основа на получената от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ информация по приложение № 1, ОРГАНИЗАЦИЯТА подготвя и в срок до 15 април на текущата година представя на МОСВ годишен одиторски доклад за предходната година, за която е била ангажирана от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, по чл. 56 от Наредбата с ясно изразено мнение и заключение дали са изпълнени целите по чл. 11, чл. 12 и чл. 15 съгласно сроковете и количествата по § 2, § 3, § 4, § 5 и § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата, както и заключение за съответствието между количеството пуснато на пазара ЕЕО от всяко задължено лице и определената продуктова такса за него, както и заключение дали изпъняват задълженията по Наредбата и ЗУО.

Чл. 10. (1) ОРГАНИЗАЦИЯТА издава на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ удостоверение по образец на Министъра на околната среда и водите, за членство в колективната система за разделно събиране, повторно използване, рециклиране и оползотворяване на ИУЕЕО, организирана от "ЕКОРЕСОР ЕЛЕКТРИК" АД и е освободен от задължението да предоставя платежно нареждане по сметката на ПУДООС за платена продуктова такса.

(2) Удостоверението по предходната алинея се издава за всеки внос на ЕЕО или за няколко последователни вноса/въвеждания, след представяне от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ на справка-декларация (Приложение №1 към този договор), копие от фактура (invoice) за внесено/въведено на територията на страната ЕЕО и копия от платежни нареждания по сметка на ОРГАНИЗАЦИЯТА за платена вноска за съответното внесено/въведено ЕЕО.

(3) В случаите на внос на стоки от страни извън Европейската общност (необщностни стоки) ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ представя на ОРГАНИЗАЦИЯТА и копие от митническата декларация за вноса най-късно в едномесечен срок след реализиране на вноса на ЕЕО.

(4) До десето число на всеки месец ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ предоставя на ОРГАНИЗАЦИЯТА и копие от месечната си ИНТРАСТАТ декларация - Пристигания за предходния месец.

Чл. 11. ОРГАНИЗАЦИЯТА има правото едностранно да променя изискванията за отчитане на ЕЕО с изпращане на предварително едномесечно писмено уведомление до ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, в случай на промяна в изискванията за докладване, определени в законодателството.

Чл. 12. ОРГАНИЗАЦИЯТА има право да възложи проверка от независим одитор верността на данните и информацията, предоставени й от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, както и на документите, послужили за тяхното изготвяне, като за целта уведомява предварително ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ с тридневно писмено предизвестие.

2. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ

Чл. 13. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ предоставя на ОРГАНИЗАЦИЯТА документите по чл. 10, ал. 2, 3 и 4 от настоящия Договор;

Чл. 14. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ заплаща на ОРГАНИЗАЦИЯТА уговореното лицензионно възнаграждение в посочените срокове и при спазване условията в настоящия Договор.

Чл. 15. (1) В изпълнение на изискванията на чл. 46, ал. 4, ал. 7 и ал. 8 от Наредбата, ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ предоставя информация на ОРГАНИЗАЦИЯТА, която се предоставя на изпълнителния директор на ИАОС за всяко лице - член на ОРГАНИЗАЦИЯТА, съгласно приложение № 12 от Наредбата за количеството:

1. пуснато на пазара ЕЕО;

2. изнесеното и/или изведеното от пуснатото на пазара ЕЕО.

(2). Информацията по предходната алинея се изпраща от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ на ОРГАНИЗАЦИЯТА в 10 дневен срок от изтичане на съответния период по чл. 46, ал. 7 от Наредбата.

Чл. 16. (1) В изпълнение на изискванията на чл. 48, ал. 1, т. 1 и т. 9 от Наредбата, в срок до 20 януари, ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ предоставя на ОРГАНИЗАЦИЯТА справка за предприетите мерки през предходната календарна година за изпълнението на чл. 5, чл. 6 от Наредбата, за съдържанието на маркировката по чл. 8 от Наредбата и за намаляването на съдържанието на опасни вещества и препарати, вложени в ЕЕО при производството му.

(2) В изпълнение на изискванията на чл. 55 от Наредбата, ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ предоставя на ОРГАНИЗАЦИЯТА информация относно различните компоненти и материали на ЕЕО, както и местоположението на опасните вещества и препарати в него, с цел улесняване на повторното използване и правилното и екологосъобразно предварително третиране, оползотворяване и обезвреждане на ИУЕЕО, включително поддръжката и ремонта му.

(3) Информацията по ал. 2 се предоставя в срок до 3 месеца от пускането на съответното ЕЕО на пазара на Република България, под формата на ръководства, включително и на електронен носител.

Чл. 17. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ се задължава да предоставя на ОРГАНИЗАЦИЯТА всички необходими за изпълнение на настоящия договор данни, включително всички необходими данни за изготвяне на одиторски доклад по чл. 56 ал.5 от Наредбата до МОСВ, както в сроковете определени в настоящия договор и Нaредбата, така и в тридневен срок при всяко отделно писмено поискване от страна на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, с цел уточняване или допълване на данните, предоставени от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

Чл. 18. (1) ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ се задължава да спазва всички законови изисквания, свързани с качеството или други характеристики на ЕЕО, пускано на пазара от него като попълва удостоверение за съответствие по образец съгласно приложение № 3а по чл.5 ал.3 от Наредбата, включително изискванията за маркировка на материалите и компонентите по чл.7 и 8 от Наредбата.

(2) ОРГАНИЗАЦИЯТА не носи отговорност за изпълнение на тези изисквания от страна на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

Чл. 19. При необходимост ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ оказва допълнително съдействие и предоставя коректна информация на ОРГАНИЗАЦИЯТА във връзка с изготвянето на доклада по чл. 56 от Наредбата до МОСВ, както и във връзка с актуализирани данни, изискани от МОСВ.

Чл. 20. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ се задължава по време на действието на настоящия договор да не възлага на други икономически лица или организации по оползотворяване задълженията си по чл.11 от ЗУО и нормативните актове по неговото прилагане.

ІV. ЛИЦЕНЗИОННО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, РЕД И НАЧИН НА ЗАПЛАЩАНЕ

Чл. 21. (1) За изпълнението на задълженията си по настоящия договор, ОРГАНИЗАЦИЯТА има право да получи лицензионно възнаграждение за дейностите с отпадъци от ЕЕО, което възлиза на 50 %(без ДДС) от размера на продуктовата такса за електрическо и електронно оборудване по Приложение № 6 към чл. 1, ал. 5 т.6 от Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци (ПМС № 120 от 30 май 2008г.)

(2) ОРГАНИЗАЦИЯТА има право да измени едностранно размера на лицензионно възнаграждение при настъпване на едно от следните обстоятелства:

1. нормативни промени по отношение на дължимата продуктова такса по Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци (обн. ДВ. бр. 53 от 10 юни 2008 година);

2. промяна на цените на ИУЕЕО и отпадъците от ЕЕО на местния и/или на международния пазар;

3. промяна в нормативно определените цели за събиране, повторно използване, оползотворяване и рециклиране на ИУЕЕО;

4. невъзможност за рециклиране на количествата отпадъци от ИУЕЕО чрез производствените мощности в страната;

5. неблагоприятна промяна в условията по договорите, сключени с общини и/или други лица, които извършват дейностите събиране, транспортиране, предварително третиране, рециклиране и оползотворяване на ИУЕЕО.

(3) При едностранна промяна размера на възнаграждението при условията на предходната алинея, ОРГАНИЗАЦИЯТА уведомява писмено ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, а промяната влиза в сила и обвързва ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ от датата на писменото му уведомление.

Чл. 22. Лицензионното възнаграждение към ОРГАНИЗАЦИЯТА се заплаща от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ в срок от 5 /пет/ дни от представяне на ОРГАНИЗАЦИЯТА на справка-декларация (Приложение №1 към този договор) и другите документи по чл. 10, ал. 2 от настоящия Договор относно внесено/въведено от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ ЕЕО на територията на страната, като размерът му се определя на база подадените данни по чл. 10, ал. 2 от настоящия Договор и съгласно чл. 21, ал. 1 от настоящия Договор.

Чл. 23.(1) Заплащането на лицензионно възнаграждение към ОРГАНИЗАЦИЯТА ще се извършва по банков път на посочените от ОРГАНИЗЦИЯТА банкови сметки:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN: BG76 UNCR 7000 1509 0423 49
SWIFT/BIC: UNCRBGSF

или в брой на касата на ОРГАНИЗАЦИЯТА.

(2) Възнаграждението се определя съгласно чл. 21, ал. 1 и чл. 22 от настоящия Договор, на килограм, в лева, без ДДС и подлежи на актуализиране при условията на чл. 21, ал. 2 и 3 от настоящия Договор.

V. ОТГОВОРНОСТ И НЕУСТОЙКИ

Чл. 24. (1) В случай, че целите за събиране, повторно използване, оползотворяване и рециклиране на ИУЕЕО, пускано на пазара от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, определени съгласно законодателството и настоящия договор не бъдат постигнати по доказана вина на ОРГАНИЗАЦИЯТА, в резултат на което Министърът на околната среда и водите издаде заповед по чл. 57, ал. 1 от Наредбата, задължаваща ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ да заплати продуктова такса по чл. 36, ал. 1 ЗУО, ОРГАНИЗАЦИЯТА се задължава да възстанови на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ заплатената от него продуктова такса.

(2) ОРГАНИЗАЦИЯТА не дължи възстановяване на продуктовата такса, в случай, че ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ:

1. наруши задълженията си за отчетност по договора, вклчително чрез невярно, неточно и/или несвоевременно подаване на данни;

2. допусне друго нарушение на задълженията си по договора, което оказва или може да окаже неблагоприятен ефект върху възможността на ОРГАНИЗАЦИЯТА да осигури постигането на целите за събиране, повторно използване, оползотворяване и рециклиране на ИУЕЕО;

3. при предсрочно прекратяване на настоящия договор от или по вина на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

Чл. 25. В случай, че ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ забави заплащането на лицензионното възнаграждение по настоящия Договор от датата, на която съгл. чл. 22 то е станало изискуемо, той дължи на ОРГАНИЗАЦИЯТА за всеки ден забава лихва в размер на 1,5% от неплатеното възнаграждение до пълното изплащане на дължимата сума.

Чл. 26. В случай, че забавата по предходната алинея продължи повече от 30(тридесет) дни, ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ, освен лихвата за забава по предходната алинея, дължи на ОРГАНИЗАЦИЯТА и неустойка в размер на 2,5% от неплатеното възнаграждение за всеки ден забава. Наред с правото да получи уговорената лихва и неустойка, ОРГАНИЗАЦИЯТА има правоедностранно да прекрати договора без срок на предизвестие.

Чл. 27. (1) В случай на невярно, неточно или несвоевременно подадени данни по този договор от страна на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, последният дължи на ОРГАНИЗАЦИЯТА неустойка в размери, както следва:

1. при невярно, неточно и/или несвоевременно подадени данни, в резултат на което се окаже, че ОРГАНИЗАЦИЯТА е в неизпълнение на други договори с трети лица, свързани със събиране, повторно използване, рециклиране и оползотворяване на ИУЕЕО, ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ дължи на ОРГАНИЗАЦИЯТА освен съответното допълнително възнаграждение, установено съгласно реалните данни за пуснатото на пазара от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ ЕЕО и неустойка в размер на 5000 (пет хиляди) лева за всеки отделен случай на предоставяне от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ на невярна, неточна и/или несвоевременна информация, както и обезщетение за наложената/ите санкция/ии и неустойка/и на ОРГАНИЗАЦИЯТА от страна на третото лице/третите лица.

2. при невярно, неточно и/или несвоевременно подадени данни ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ дължи на ОРГАНИЗАЦИЯТА неустойка в размер на 5000 (пет хиляди) лева за всеки отделен случай на предоставяне от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ на невярна, неточна и/или несвоевременна информация.

(2) В случай че невярно, неточно или несвоевременно подадените от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ данни доведат до налагане на имуществена санкция на ОРГАНИЗАЦИЯТА по реда на Глава VІ от ЗУО, ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ дължи на ОРГАНИЗАЦИЯТА заплащането на пълния размер на наложената й имуществена санкция.

Чл. 28. Извън случаите по чл. 26 и 27 от настоящия договор, при предсрочно прекратяване на договора по вина на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, последният дължи на ОРГАНИЗАЦИЯТА неустойка в размер на 5000 (пет хиляди) лева.

Чл. 29. С подписването на този договор страните безусловно и неотменимо се съгласяват, че всички клаузи от настоящия договор, в които се предвижда заплащане на лихва и неустойки запазват действието си, обвързват страните и при евентуалното му разваляне поради неизпълнение на задължение, за което не е предвидена неустойка.

VІ. ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА

Чл. 30. (1) Настоящият договор може да бъде прекратен с едностранно 1-месечно писмено предизвестие от всяка от двете страни по договора.

(2) Настоящият договор може да бъде прекратен едностранно и без предизвестие от ОРГАНИЗАЦИЯТА при условията на чл. 26 от договора, както и при извършено невярно, неточно или несвоевременно подаване на данни по този договор от страна на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

(3) Договорът се прекратява писмено без предизвестие при наличие на системно неизпълнение на задълженията на другата страна във връзка с предмета на договора. Под "системно неизпълнение" по смисъла на този договор следва да се има предвид неизпълнение три или повече пъти на което и да е задълженията на страните по договора, което се установява с констативен протокол, подписан от трима свидетели.

(4) Извън случаите по ал. 1, договорът може да бъде прекратен и по взаимно съгласие, изразено в писмена форма или в резултат на прекратяване (отнемане) на разрешението на Организация по оползотворяване или в случай на прекратяване или обявяване в несъстоятелност на юридическото лице на някоя от страните по договора.

(5) При прекратяване на договора, страните следва да уредят взаимоотношенията си във връзка с отчета на изпълнението на целите и предаването на наличната документацията по договора.

VІІ. КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ

Чл. 31. Страните се задължават да пазят в тайна цялата информация, касаеща настоящия Договор, доколкото тази информация не е обществено достъпна или страните не са задължени по закон да я разкрият.

VІІІ. СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ

Чл. 32. ОРГАНИЗАЦИЯТА носи пълна отговорност за действията на своите подизпълнители спрямо ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

ІX. НЕПРЕОДОЛИМА СИЛА

Чл. 33. (1) Страните по този Договор се освобождават от отговорност за нарушение или неизпълнение на задълженията си, когато нарушението или неизпълнението се дължи на непреодолима сила.

(2) Непреодолима сила по смисъла на този Договор е всяко непредвидимо или непредотвратимо събитие с извънреден характер, което е настъпило след датата на влизане в сила на този Договор и е извън контрола на страните, и вследствие на което изпълнението на съответните задължения става невъзможно.

Чл. 34. Страната, засегната от непреодолима сила, е длъжна да предприеме всички необходими действия и мерки, за да сведе до минимум всички претърпени вреди и загуби, и да уведоми писмено другата страна веднага, щом узнае за настъпването на непреодолимата сила (но не по-късно от 3 (три) дни след узнаването).

В уведомлението се описва достатъчно подробно настъпилото събитие и действията, предприети от страната за ограничаване на последиците му. При неуведомяване се дължи обезщетение за настъпилите от това вреди.

Чл. 35. Ако предвиденото уведомяване бъде извършено, изпълнението на задълженията на страната, засегната от непреодолима сила, се спира за времетраенето на събитието. Ако събитието продължи повече от 1 месец, страните могат да се споразумеят да прекратят този Договор и всички произтичащи от него задължения.

X. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Чл. 36. Настоящият договор може да бъде изменян и допълван само с взаимното съгласие на страните, изразено във формата на писмено споразумение, което става неразделна част от договора.

Чл. 37. Всички съобщения, уведомления и писма на страните във връзка с изпълнението на този договор, направени на адресите, посочени в заглавния титул на Договора, се считат за редовно връчени и приети.

Чл. 38. За неуредените между страните въпроси по този договор, ще се прилагат разпоредбите на ЗУО и действащите подзаконовите нормативни актове, Търговския закон и Закона за задълженията и договорите.

Чл. 39. Всички спорове по тълкуването и прилагането на настоящия договор ще бъдат решавани чрез споразумение между страните, а при невъзможност за постигане на такова пред компетентния български съд в град София.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 1 час

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 1 час

Вижте как да си го приготвите:

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 3 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 3 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 4 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 4 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 5 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 5 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 5 часа

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 5 часа

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 5 часа

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 5 часа

Ета Аквариди достигат своя пик

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Любопитно Преди 6 часа

Ето как да си го приготвите

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

България Преди 6 часа

Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка