Екомания
Източник: netinfo
1

Слушали ли сте някога шума на водата? Той много прилича на шума от човешките сълзи-тих отначало, лек, дори фееричен, за да се разбие накрая изплаканата сълза с гръм и тясък, за да напомни,че я има. А чували ли сте водата? Тя винаги носи със себе си истоята,разказва една приказка понякога и с тъжен край. Като деца всички скачаме в локвите без да се замисляме,че оставяме след себе си следа в паметта на водата, след която нечие друго детско краче ще стъпи и ще даде своята скромна лепта в кръговрата на живота.

Всъщност, ако се огледате в планинско езеро знаете ли какво ще видите? Точно така- себе си. А знаете ли какво ще запомни водата?- Вас. Единствен и неповторим, защото към всичко, към което посягаме, ние оставяме частица от себе си, от духа си, от плътта си, от въображението си. Всъщност ние не сме отделени от природата, напротив. Заедно човекът и природата действат като двете половинки на брачната хълка- „аз и ти завинаги". Ако нещо наруши кръга, то космическият баланс ще спре да съществува и тогава двете сили- човешката и природната ще се сблъскат. Опитът показва, че природата винаги побеждава, защото нейната мисия е да възстановява кръга, а нашата- да го пазим.

В училище ни учат, че : „ Всяко действие има свое равно по сила и скорост противодействие". Тук е моментът да размислим. Нима всяко наше действие, което нарушава изградения космически баланс между нас и натурата носи своя рефлекс, който неизменно ще се отрази върху нас? Да! Спомнете си езерото: ако хвърлим камък, то образът ни изчезва, а сега си спомнете за сълзите- ако ги потиснем , те избликват с нова сила, още повече и по-горчиви. Не можем да противодействаме на другото си аз. Не можем. Всичко отрицателно, което нанасяме на нашия формален брат близнак , всъщност е удър срещу нас.

Ако ударите дете, то със сигурност ще запомни и ще генерира в себе си голяма доза отрицателна енергия, която сте му предали и вероятността един ден тя да се върне върху вас , е немалка. А това може да е вашето дете. Нима човек трябва да погубва най-чистите форми, за да осъзнае тяхната божествена природа? Не, защото не може към важните неща да се отнасяме, следвайки системата „опит-грешка". Днес говорим за застрашените видове, описваме ги в т. нар. „Червена книга", има хора,които се опитват да направят нещо за тяхното съхранение, но какво постигат те?

Почти нищо, защото са сами пред гигантската сила на общественото безразличие. Ако не се присмиваме на природозащитниците, които голяма част определят като „побъркани хипита", а се заслушаме в техния призив и ако още хиляди като тях се размислят и намерят правотата в думите на тези „откачалки", то хората биха осъзнали, че именно в лудостта се крие понякога истината, защото съвременните „ луди" са всъщност човеци на едно бъдно време, които преди своите съвременници са осъзнали последствията от случващото се.

Голяма част от хората завинаги са се откъснали от природата, затворени в малките си жилища, оградени от аларми и постоянен страх и несигурност, задушени в множеството кабели, които минават през дома им и те твърдят, че именно тези жици са тяхната връзка със заобикалящия ги свят. Донякъде са прави, но мултимедийното ни развитие свързва единствено човешките индивиди помежду им , а всъщност ги отдалечава от природата. Тъжно е, когато запитат малко дете : „От къде идва млякото?", а то отговори :" От магазина". Как бихме могли да обичаме природата ако не я познаваме, ако децата ни не са възпитани в обич и почитание към земята, която ражда насъщния?

Много страни претендират да бъдат „модерни", „ в крак" с новите технологии и разработки, а гражданите им се гордеят със своето съвременно мислене и добре развито общество. Добре. Нека приемем, че това е така. Технологичният прогрес е неизменен спътник на развитието на човечеството, защото съществуването без развитие ,по своята същност, е безсмислено. От друга страна, обаче, човекът до такава степен се е вглъбил в своите нови свръхтехнологични играчки, че у него се събужда онова първично животинско чувство да иска още и още, повече, колкото се може повече, за да задоволи доминантната си натура и да демонстрира надмоществото си над природата.

Грешка. Докато ние се опитваме да създадем генно модифицирани храни- по-големи, с удължен срок на годност, с по-примамлив външен вид, за да задоволим жаждата си за храна и могъщество, то едно дете някъде по света, в една не така добре развита страна умира от глад. Неговият стомах не ламти за най-голямата ябълна на пазара, а само за парченце хляб, което да засити гладния му стомах, който е неговият най-голям враг- „изяжда" го както физически, така и духовно. Първоначалната идея за създаването на генно модифицираните храни наистина е била да се създаде повече храна за всички, да няма глад и недоимък, но този прогрес се обръща срещу създателите си, защото никой не може да върви срещу природата. ГМО не засищат, а поражда бавна и мъчителна смърт, която би предизвикал и гладът, т.е. те са нищо повече от изкуствена отрова, заместник на естественото мъчение. Нима това е правилният път? Не. Всяка вреда, която нанасяме на околния свят, се отразява върху нас.

Понякога не е въпросът в това да се дават пари за благотворителни кампании и каквито и да е каузи, напротив. Най- важното е хората да отворят душите и умовете си за различното, за битуването по един нов начин, който ще ги превърне в човеци. Всъщност, ако погледнем реално , природата осигурява за всяка своя пчеличка в огромния си кошер прашец, стига тя да го вземе, но не със злоба, а с доброта и благоговение.

Хората не са еднакви. За едни да дадеш пари за кауза е най- доброто, което могат да направят, за други- да се включиш в борбата за някаква благородна идея е безценно, а трети, които нямат нито пари, нито воля, то нека да преосмислят себе си и ще разберат, че дори импулсът да направиш нещо понякога е достатъчен.

Нашето самосъзнание е в основата на действията ни. В общественото пространство постоянно се водят дебати къде да бъде построено ново сметище, къде да изхвърляме отпадъците си, за замърсеността, особенно в големите градове, Да, но хора, отворете очите си! Земята, в която заравяме отпадъците си е същата тази земя, в която сеем житото, от което правим хляба си, същата тази земя, в която полагаме телата на близките си и се молим за спасение на техните души.

Какво спасение? Каква сладост на хляба? Та ние унищожаваме мостът, който свързва двата свята, този на телесното и на духовното- великата майка земята. Нима една заразена утроба би могла да роди здрави плодове? Нима молитвите ви ще успеят да излекуват земята, от тежкия порок, който ние и налагаме? Не,не,не. Никога. Ако ние самите не действаме в полза на нашия световен дом, то той ще рухне. Нека не обременяваме замята с товара на нашия отпадък, а да го използваме, да създавеме от него и да творим чрез скритата в него енергия, защото нищо във Вселената не се губи и човек трява да се възползва от това.

Много вода ще изтече. В края на своя път част от нея ще бъде тинеста, друга мътна, трета чиста като току що изплакана детска сълза, но това е без значение. Ако водата по пътя си е успяла да заобли поне един камък в човешката душа, да пречупи поне един мироглед, то тя е изпълила своята земна мисия. И природата, като велика майка , отново ще придаде на водата онзи чист вид, който благодарение на преродените човеци, с още по-голяма мощ ще продължава да изглажда камъните в душите и да сее в тях любов. Нека отворим душите си и да допуснем в тях да проникне великата пречистваща вода.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 минута

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 2 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 2 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA