0
у уден избор за БНБ заради ниската заплата", цитира "Пари" мнения на депутати. Не може лесно да се намери кандидат за БНБ, защото заплатата на гуверньора е 6-8 пъти по-ниска от тази на шефовете на търговските банки, признаха вчера депутати. Управителят на БНБ е получавал за 2001 г. малко над 2700 лв. месечно, за м.г. възнаграждението ще стане известно от регистъра на Сметната палата през октомври.
Новите номинации - сред вероятните нови кандидатури за управител на БНБ са Чавдар Кънчев и Красимир Ангарски. Официално досега са издигнати шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Иван Искров и настоящият управител на БНБ Светослав Гаврийски. Искров има подкрепата на НДСВ, а Гаврийски - от СДС. ДПС няма свой кандидат. Коалиция "За България" настоява за трети кандидат с широка подкрепа.

Чиновници ще декларират фирмите и на роднините си, съобщава още "Пари". Държавните служители да бъдат задължени всяка година до 31 март да декларират фирмите на свои роднини, чиято дейност е свързана с областта, в която работи чиновникът. Това предвижда законопроектът за държавния служител, одобрен вчера от правителството.
Ще се декларират наименованията и адресите на фирми на роднини до 4-та степен по съребрена линия и до 3-та - по пряка. Целта на новото изискване е да се избегне конфликт на интереси, обясни министърът на държавната администрация Димитър Калчев. Ако например фирма на роднина участва в конкурс по Закона за обществените поръчки, а чиновникът не си направи отвод от комисията, която решава, заплашва го уволнение. Същото чака и държавни служители, които две поредни години получават най-ниската оценка за своята работа.

От 1 юли свалят цената на природния газ за промишлеността, информира още "Пари". Цената на природния газ ще бъде намалена от 1 юли т.г., съобщи във Варна председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране Константин Шушулов. Във връзка с това се правят нови разчети за дружествата, които го използват за суровина при производството на топло- и електроенергия, уточни Шушулов. Ако поевтиняването на синьото гориво надхвърли 4-5%, себестойността на тока, произвеждан от ТЕЦ и топлофикации, които използват природния газ за първично гориво, ще намалее. Между 20 и 25 юни ще бъдат обявени новите цени на тока за промишлени нужди, а на 29 юни ще е ясно с колко точно ще поскъпне електроенергията за бита. Раздържавяването на сектора е сред основните теми на стартиралия вчера "Енергиен форум 2003" в Дома на учените край Варна. След приватизацията на 7-те ЕРП в страната няма да се въвеждат регионални цени, обяви още Шушулов. Ще има единна цена за тока в страната, която ще се доказва пред ДКЕР.

ООН отваря пред компаниите пазар за $4 млрд., пише "Дневник". Българският институт за ваксини "Булбио" е сред предпочетените доставчици по проекти на UNICEF в развиващите се страни. Нуждата от ваксини между 2007 и 2008 г. се очаква да удвои обемите спрямо тази година заради демографския бум. Ограничените производствени мощности на компаниите лидери позволяват на българските дружества да се включат в близо 700 млн. доларов пазар. Това съобщи търговският представител на България в Ню Йорк Георги Иванов.
Възможностите на българските фирми за участие в търговете за доставки на ООН са тема на семинар, организиран от Министерството на икономиката в събота и неделя в НДК. Директори на отдели в световната организация, UNICEF, FAO, UNDP идват в София, специално за да представят условията за кандидатстване, възможностите за регистрация на компаниите и продуктовите листи, начините за офериране, оценките на тръжните документи и тенденциите в снабдяването.

Търговията с фуражи вече ще се контролира от държавата, констатира още "Дневник". Производителите и търговците на фуражи вече ще се контролират от държавата чрез Националната служба по зърното и фуражите. Това реши вчера парламентът, който гласува на второ четене поправките в Закона за съхранение и търговия със зърно. Досега контролът върху дейността не беше регламентиран.

Служебните коли влизат в регистър, информира "Сега". За служебните коли в България се създава специален регистър и превозите с тях ще могат да се извършват само от МПС-та, които имат регистрация. Това е предвидено в промените на Закона за автомобилните превози, приет от кабинета вчера.

"Рекорден дефицит в търговията" е друго от заглавията в "Сега". През април вносът на чужди стоки е превишил износа на родна продукция с $245 млн. Това е най-високото отрицателно месечно търговско салдо от началото на годината, сочат данните на НСИ. Общият дефицит за първите четири месеца е $560 млн.

Фалират длъжници, ако не платят до 2 месеца, предупреждава още "Сега". Ако до 60 дни фирми не се издължат на кредиторите си, могат да бъдат обявени в неплатежоспособност, решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Търговския закон. Дори частично плащане към един от кредиторите не спасява длъжника, бе записано в закона. Досега се даваше такъв шанс, длъжниците плащаха малко и избягваха фалита.
Неплатежоспособен е търговец, който не се разплати по сделка или има дългове към държава и общини. За неплатежоспособни се обявяват фирми, спрели да плащат над 3 месеца.

Забраниха парите в колети, съобщава "Стандарт". Да се забрани вносът и износът на пари в брой чрез пощенски пратки, решиха депутатите. Валута за чужбина може да изнасят само БНБ и търговските банки чрез специални ценни колети. В наредба на министъра на финансите, съгласувана с БНБ, ще се запише каква сума в брой може да се изнася през границата, без да се обявява пред митничарите.

"200 лв. на ден в Слънчев бряг", установява още "Стандарт". 200 лв. излиза почивката на ден в Слънчев бряг. 100 лева е хотелът, още толкова струва храната в ресторантите. 17 000 туристи вече отмарят там. Чаша еспресо струва 2 лв., бирата върви по 3 лв. в капанчетата. Цената на салатите е от 5 до 10 лв. "Тук е само за богаташи - суперлукс на суперцени. Който иска евтино, да отиде на къмпинг", обяснява портиер в един от 5-звездните хотели.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 8 минути

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 37 минути

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 1 час

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 1 час

Ета Аквариди достигат своя пик

<p>СЗО предупреди: Това ще предизвика &quot;кървава баня&quot;</p>

СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика "кървава баня"

Свят Преди 1 час

В момента в граничния град са подслонени над 1,2 млн. души, като много от хората не могат да отидат другаде

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 9 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 10 часа

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 10 часа

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 11 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 13 часа

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 13 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 14 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 15 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

България Преди 16 часа

ЕЦБ приветства предвидените текстове в законопроекта

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 16 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството