0

"Невинен като Ангел, Александров сдаде следствието", отбелязва "Труд". Със 17 гласа "за", един "против" и 1 "въздържал се" Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува вчера оставката на Ангел Александров като шеф на Националната следствена служба.

Но сне от него всякаква отговорност за гръмкия скандал "А. Ал.-Р. Овч.". Резултатът е, че Александров остава член nа ВСС, където бе избран от парламента. Занапред той ще оглавява отдел на националното следствие.

"ДПС готово да даде общинския съвет в Кърджали на българин", пише "Труд".

ДПС обмисля нова формула за явяването си на кметските избори в Кърджали, съобщава източник на вестника. Идната седмица се събира Централният съвет на партията, на който ще се отчете евровотът и ще се начертае стратегия за местните избори наесен.

Една от идеите в новия обществен договор, който ДПС обмисля, е начело на местния парламент в Кърджали да бъде поставен етнически българин, предложен от движението.

Партията вероятно ще се доближи до примера, който даде на евровота и подреди листа от девет християни и девет мюсюлмани.

"Ще стигнем ли до етнически вот...", е коментарът в "Труд". Посочва се, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е овладял до съвършенство два ресурса: религиозния и паричния.

Първият гарантира желязна спойка сред етническия електорат, вторият отива за купуване на евтини цигански гласове.

Ще демострира ли ДПС на местните избори смазващото превъзходство на тази система - не само в етническите крепости, но и в смесените райони.

Съмнително е, защото за първи път от 17 години, след евроизборите, сред етническите българи се пробужда нещо като национално съзнание и тревога за държавата.

"Създаваме коалиция срещу ДПС-феодализма", е озаглавено интервюто в "Монитор" с Милко Багдасаров, областен лидер на БСП в Кърджали. Той разяснява какво е български партии в предизборна анти-ДПС коалиция.

"Основната идея, зад която заставаме, без да си приписваме инициативата за това обединение и без да се смятаме за привилегирована партия, дойде на базата на направената оценка и анализ на управлението и монопола на ДПС. И тя се състои в това да се даде шанс за един нов вид управление. Това е гражданско управление, т.е. гражданите на Кърджали управляват Кърджали. Онези, които търсят своето бъдеще в този град, те да диктуват правилата."

"Кърджалиите в политиката", е коментарът в "Сега". Във фокуса на вниманието е опита в Кърджали да се създаде широка християнска партийна коалиция, която да се противопостави на ДПС.

Самият инициативен комитет, който смята да издигне единна българска кандидатура за кмет на общината и да подреди общинската листа, недвусмислено заяви, че целта му е да се разбие най-после порочният модел във властта и бизнеса на Догановите хора.

Според автора да се сепарира отчетливо населението в християнска и мюсюлманска партийна система е повече от вредно.

По-умният ход е да се води активна кампания, която да попречи на ДПС да спечели кметските избори на първия тур, а подкрепата за анти-ДПС да се появи между двата тура.

"Защо Доган не се чувства лидер на първа сила", е анализът в "24 часа". В дискусионната тема се включва проф. д-р Делчо Порязов, председател на Съвета на икономистите в България и заместник-председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Според него политиката и действията на ДПС не са съобразени с историческата действителност на българските граждани и държавата България. Лидерите на партията могат да направят няколко жеста, сред тях - да ги виждаме на чествания на важни български дати.

Българският народ вече се извини за т.нар. възродителен процес, свързан със смяната на имената на етничиските турци в България.

Но защо до ден днешен не се намери един лидер на ДПС да поднесе, ако не извинение, то поне съжаление за страданията, които е преживял българският народ през робството, пита авторът.

"Вече викат даниелки на жълтите бунтари", отбелязва "24 часа". Красноречиво доказателство за окончателното разцепление сред царските депутати поднесе организирана от Даниел Вълчев дискусия за местните избори вчера.

Половината парламентарна група на НДСВ бойкотира дискусията. Така просветният министър за два дни два пъти нажежи жълтите парламентарни страсти.

Във вторник депутати протестираха, че точно той е поканен да им отчете две години от дейността си.

По време на дискусията социоложката Боряна Димитрова предупреди, че НДСВ е застрашено да изчезне от политическата сцена, ако не спре да се обезличава.

"Кризата от 1997-а? Днес за нищо на света не бих я допуснал", категоричен е президентът Георги Първанов.

Навръх неговата 50-годишнина той дава обширно интервю за "Труд", в което казва: "Претенциозно е да се смятам за символ на успеха в българската политика. Оценката ще бъде дадена от бъдещите историци, които ще разполагат и с документите, и с дистанцията на времето.

Ако все пак приемем, че съм успял, то е плод на съчетание от моя работохолизъм, известна доза шанс и солидна политическа и обществена подкрепа.

През всичките тези години зад мен стоеше една голяма партия, в немалък период и цялата левица, а в последно време - и много граждански структури. Оттам нататък са личните качества, които други трябва да оценят."

"За Бога, братя, работете!", призовава от страниците на "Труд" Димитър Попов, бивш премиер на България.

Името му продължава да се свързва с възклицанието преди 16 години "За Бога, братя, не купувайте!".

Днес той оценява, че ако се налагат рокади в кабинeта, те трябва да се случат. Сменянето на министри е начин на управление. То не означава криза. То означава, че трябва да се търси по-добро, по-бързо, по-трайно решение.

Във вторник Димитър Попов празнува 80-годишния си юбилей.

"Плащат забавените средства по САПАРД след 2 юли", обявява "Труд". На 2 юли се очаква изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков да внесе искане във финансовото министерство за отпускане на 19-те млн. лв., които трябва да бъдат платени като субсидия за проекти по САПАРД, съобщиха вчера от фонда.

Тадаръков най-после получи одобрение и благословия от Брюксел и Министерството на финансите. Преди ден заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски е уведомил назначения шеф на фонда за отваряне на правомощията му.

"Брюксел укори България с много мек тон", отбелязва на първа страница "Сега".

"Във всички области българските власти показват добра воля и решителност", пише в доклада. Той признава, че в никоя от критикуваните шест области не може да се прекрати наблюдението над страната, защото "напредъкът е недостатъчен", но в заключението си хвърля вината върху недостига на време, а не върху мудността на властите.

"Нямаше достатъчно време да се покажат убедителни резултати в ключовите области", посочва документът, за да обясни защо "комисията не смята, че има основание на този етап да прибегне до предпазните текстове в присъединителния договор".

Докладът съдържа познатите забележки - няма нито един изправен пред съд и обвинен за поръчковите убийства, властите отчитат разкриваемост на убийствата, като смесват данните за битовите и поръчковите престъпления.

Комисията даде отсрочка на България да си направи до октомври нов план за действие за борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище.

"Вече сме в къщата, Брюксел спря с любезностите", казва в интервю за "24 часа" Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси.

За доклада на Еврокомисията за България, тя подчертава: "Той е едновременно хладно аналитичен, конкретно критичен и с много силен ангажимент за партньорство при реформите в България, по които е отчетен напредък. Текст, който трябва да бъде прочетен внимателно, осмислен и използван, за да напишем дневния си ред занапред."

"Нонсенс е, че клауза няма, но недоверието на Брюксел остава", е интервюто с министър Грънчарова в "Дневник". Тя акцентира, че трябва да създадем условия да бъде съхранена амбицията за реформи в самите реформиращи се системи.

"Главният прокурор откри пропуски в доклада на ЕК", отбелязва "Сега". Борис Велчев обяви, че в доклада има значителни пропуски и фактологични неточности.

Като пример той посочи твърдението, че е приет нов закон за съдебната власт, в който не е посочен постоянно действащ висш съдебен съвет. Новият ЗСВ още не е гласуван от парламента, но пък в него се предвижда именно ВСС да стане постоянно действащ.

Според Велчев не е точно отразен и напредъкът на България в сферата на противодействието на пране на пари. В доклада се твърдяло, че присъдите за пране на пари са 5, а всъщност те били 12.

"Брюксел гръмна за пушилка", е коментарът в "Сега".

Отбелязва се, че от 2 години наблюдаваме в 4 доклада едни и същи констатации по най-важните проблеми - организираната престъпност и корупцията, след което идва уж строгата забележка.

И какво по-нататък? България получава нова 6-месечна отсрочка да се поправи. Хроничният ни проблем е, че изпълняваме препоръките на Брюксел само на хартия.

Приемаме все нови и нови закони, но не мислим да ги прилагаме спрямо велможите в престъпния свят. Според автора е абсурдно, че българската мафия ще си направи харакири, разстроена от докладите на Комисията.

"Брюксел пак помилва грозното си пате", коментира "Стандарт". Според автора докладът от Брюксел изпълни една от най-важните си функции - да поддържа политическия натиск върху държавата ни.

Нещата, които ни казват, са препоръчителни, но пък дават сигнал какво мислят за нас.

Истината е, че докладите не притежават точен механизъм за въздействие върху властта. Единствената сигурна мярка е да ни пратят техни експерти, които на място да следят как вървят реформите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 2 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 3 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 4 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 5 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 5 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 5 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 6 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 6 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 7 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 7 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 7 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 8 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 8 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 8 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 8 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко