0
е ей Пи Морган" беше избрана за консултант на Банковата консолидационна компания (БКК) по продажбата на последната държавна банка ДСК, съобщава "Дневник". Това е решил вчера съветът на директорите на банковия холдинг. За продажба ще бъдат обявени поне 80% от акциите на бившата спестовна каса. Приватизацията й трябва да приключи до края на март 2003 г. Избраният инвестиционен съветник ще вземе при успешна сделка минимум 1,7 млн. евро според финансовия министър и шеф на БКК Милен Велчев. Рано е да се говори каква цена ще получим от продажбата на ДСК, заяви още Милен Велчев.
Бордът на БКК избираше между пет инвестиционни банки, като освен "Джей Пи Морган" в списъка влизаха още "Ей Би Ен АМРО", "Шрьодер Сaломон Смит Барни", "Дайва секюритис" и "Кредитанщалт". Изборът на "Джей Пи Морган" е направен, след като всички кандидати са били класирани по пет критерия, всеки един от тях с различна тежест в крайната оценка.

Инвеститорите определят България като средно корумпирана, информира още "Дневник". България вече е страна със средно ниво на корупция, съобщи в сряда директорът на неправителствената организация "Прозрачност без граници" Диана Ковачева. Страната е на 45-о място от 102 държави, в които е измерено нивото на подкупност сред администрацията и е подобрила позицията си с две места. Данните за България са обобщени от доклада на Световната банка за честотата на подкупите и корупцията като пречка за бизнеса, от изследване на "ПрайсуотърхаусКупърс" сред инвеститорите и статистика на "Фрийдъм хаус" за държавите в преход. "Корупционният индекс у нас е 4. Това означава, че според чуждите бизнесмени положението е стабилно и корупционните процеси са под контрол", обясни Ковачева. България изпреварва Чехия, Латвия и Словакия. От страните, които кандидатстват за членство в Европейския съюз, само Словения, Унгария и Литва са с по-добри данни. "Това означава, че можем вече да се рекламиране като страна с поносимо ниво на корупцията", каза зам.-председателят на организацията Димитър Кюмюрджиев, който е и член на Комисията за защита на конкуренцията.

Метален един лев заменя банкнотата, пише в друго заглавие "Дневник". Монета от един лев ще замени от 2 септември банкнотата със същия номинал, а до една година книжният лев ще излезе от обращение, съобщи в сряда управителят на Българска народна банка (БНБ) Светослав Гаврийски. Вече са отсечени първите 10 млн. броя от новите монети. По план на Централната банка през следващата година ще бъдат пуснати в обращение още 30 млн. монети. В момента циркулират близо 37 млн. банкноти от 1 лев. "Пускането на монета не означава, че започва период на обезценка на лева. Просто така ще намалим цената по поддръжката на паричния оборот", каза още Гаврийски. Според него засега не се налага замяната на книжните два лева с метални. "Не сме поставяли и срок за пускане на банкнота от 100 лева. Най-рано в началото на следващата година можем да мислим кога да бъде направено това", смята управителят на БНБ.

Ще питат за произхода на имоти над 100 000 лева, предупреждава "Пари". Полицията да каже какво значи силови групировки и кои са свързаните с тях фирми, предлагат експерти. Иначе призивът на президента от първото заседание на Съвета за координация на борбата с престъпността да бъде проверена дейността им и платените данъци, както и те да бъдат отрязани икономически, остава пожелателен. През всичките години на демокрация се говори за групировки и борбата с тях. Говореше се за "Мултигруп", СИК, ВИС. Сега - за ТИМ. Кои са фирмите, свързани с бизнеса на подземния свят, и ако те се знаят, защо не са в затвора. В състояние ли е някой да състави официален списък, по който съответните институции да действат по този призив? Защото всяка институция работи според установените в съответния закон правила, твърдят експертите. Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК) е изпратила 557 констатации от одитни доклади в прокуратурата за първото полугодие на годината, съобщиха от АДВФК.

Цената ще е определяща за продажбата на БТК, съобщава още "Пари". Офертната цена, която кандидат-купувачите на БТК предлагат, ще е с най-голяма тежест при оценката на офертите им, като максимално тя може да събере 80 точки, съобщиха от Агенцията за приватизация и разясниха условията по втория етап от конкурсната надпревара. По същата формула и коефициенти, каквито бяха въведени при оценката за Булгартабак, ще се процедира и при показателите за телекома. Максимум 5 точки се дават на критерия допълнителни инвестиции, които трябва да бъдат направени в периода 1 януари 2003-31 декември 2006 г., а 15 - за програмата за трудова заетост, която е тригодишна. Няма промяна в броя на участниците в конкурса, потвърдиха от АП. Във втория кръг продължават участието си австрийският консорциум Viva Ventures Holding GmbH, който стои зад американския инвестиционен фонд Advent, турският консорциум на "Коч холдинг" и "Тюрк телеком" и консорциумът AIG-CET Capital Management, Варшава. Кандидатите няма да правят нови консорциуми и ще продължат състезанието по досегашната си регистрация.

БДЖ на загуба с 67 млн. лева, информира отново "Пари". От дружествата към Министерството на транспорта и съобщенията най-тежко е положението в железниците, коментира вчера отчета за първите шест месеца на годината на фирмите към МТС зам.-министър Златолина Мукова. Приходите от продажби в БДЖ са с 34 млн. лв. по-малко за първото полугодие на 2002 г. в сравнение със същия период на миналата година. От 22 млн. пътниците са намалели на 17 млн. Превозените товари от 9,7 млн. тона са спаднали на 8 млн. т. Държавата не може да покрие повече от 50% от загубите на компанията от превоз на пътници. 56 млн. лв. е инвестирала страната ни в БДЖ за първите шест месеца на т.г., а загубите на превозвача са 67 млн. лв. По-малко от предвидените са загубите в националната компания "Железопътна инфраструктура" - 9 млн. лв. вместо заложените в бизнесплана 21 млн. лв. Няма средства за инвестиции и в двете компании, търси се радикален изход, а не частично решение чрез заеми, категорична е Златолина Мукова.

Енергото ще ни дава пари на ръка, ако нямаме ток, съобщава "Сега". Столичното електроразпределение се задължава да ни дава пари на ръка, ако ни остави без ток или не спази някакъв срок, вместо да ни отбива от следващите сметки. Това е отбелязано в общите условия за продажба на електроенергия на битови потребители, които Държавната комисия за енергийно регулиране е утвърдила вчера. Те влизат в сила 30 дни, след като бъдат публикувани в един централен всекидневник, което ще стане тези дни. От този момент ще се смята, че всеки има договор с енергото, освен ако през следващите 30 дни не възрази писмено и не постигне друго споразумение. От понеделник енергото открива и специална приемна за разяснения. Електроразпределението има право 8 часа годишно да прави профилактика и да спира тока при форсмажорни обстоятелства. Ако обаче няма еленергия за повече от 24 часа по вина на предприятието, то трябва да ни плати 20 лева плюс по 10 лева за всеки 12 часа, в които сме стояли без ток.

Пропан-бутанът поскъпва с 6,3% от днес, информира още "Сега". Пропан-бутанът, продаван от "ЛУКойл", поскъпва с 6,3% от днес и вместо 762 лева за тон производствената му цена ще е 810 лева, съобщиха от рафинерията вчера. Дизелът поскъпва с 4,68%, а евро-дизелът - с 4,42%. Повишението на цените се налага заради поскъпването на суровия петрол на международния пазар, обясниха от "ЛУКойл".

"Сега" съобщава още, че приходите от туризма по-високи с 10%. Приходите от чужди туристи ще нараснат с 10% през тази година и ще достигнат $ 1,3 млрд., прогнозира вчера председателят на Българска туристическа камара Цветан Тончев. Според асоциацията на туристическите агенции обаче в отрасъла се чакат постъпления от $ 1,55 млрд. като потокът от туристи ще е с 16-18% по-голям от реализирания през миналата година. До края на юли на летище Варна са пристигнали с 11% повече туристи спрямо миналата година. На бургаското летище е регистриран ръст от 18%. Повече са посещенията на туристи от Германия, Англия, Австрия, а по-малко от Русия и Украйна. Легловата база по Черноморието е нараснала близо два пъти спрямо 90-те години, но темповете на растеж в отрасъла са недостатъчни, смятат от Българска туристическа камара.

Сделката "Булгартабак" влиза в парламента, пише "Стандарт". Коалиция "За България" да предизвика парламентарен дебат по сделката за "Булгартабак". Предложението е на проф. Кръстьо Петков. То ще бъде обсъдено на заседанието на парламентарната група на 3 септември. Трябва да се създаде анкетна комисия по сделката, както предлагаше преди няколко месеца ОДС. Основание за намесата на парламента е, че не е изпълнено решение на Народното събрание от април, според което е трябвало да се разработи правителствена стратегия за развитието на тютюневия отрасъл. Решението на парламента изисквало въпросната стратегия да бъде утвърдена от кабинета преди осъществяването на сделката. Правителството обаче не изпълни това решение, заяви народният представител.

Пада патентът за големите хотели, информира още вестникът. От догодина отпада патентният данък за строителните предприемачи и крупните хотелиери. Те ще плащат данък печалба. Това съобщи Людмила Елкова, изпълняващ длъжността началник на отдел "Данъчна политика" във финансовото министерство. От патент ще бъдат освободени магазините с търговска площ над 100 кв. м, хотелите с повече от 50 легла и заведенията за хранене с над 100 места. Тези дейности не могат да се броят за малък и среден бизнес и затова ще се облагат с данък печалба, коментираха от финансовото министерство.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Мъж намушка пенсионер във Великобритания, какъв е мотивът му</p>

За да отмъсти за войната в Газа: Мъж намушка смъртоносно пенсионер във Великобритания

Свят Преди 25 минути

Мъжът беше признат за виновен в убийство, опит за убийство и нападение на две детективки по време на разпит.

<p>&quot;Това е безпрецедентна форма на тероризъм&quot;</p>

Израелски заложници пред ООН: Това е безпрецедентна форма на тероризъм

Свят Преди 35 минути

Израелската офанзива е довела до смъртта на над 35 000 палестинци от 7 октомври насам, твърди "Хамас"

Осъдени украинци ще служат в армията

Осъдени украинци ще служат в армията

Свят Преди 1 час

Мярката ще касае някои категории осъдени украинци

ЦИК с актуална информация за вота 2 в 1

ЦИК с актуална информация за вота 2 в 1

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Максималната прогнозна стойност за една хартиена бюлетина е 0,26 лв. без включен ДДС

<p>Радев:&nbsp;Законът трябва да се спазва, особено от политиците</p>

Радев за катастрофата с кола на НСО: Законът трябва да се спазва, особено от политиците

България Преди 1 час

Не намирам основания да има промени в ръководството на службата, категоричен е президентът

свещ

Почина майката на Веселин Маринов

България Преди 1 час

Певецът отлага концертите в Плевен и Габрово

<p>Силна експлозия отекна в Одеса (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силна експлозия отекна в Одеса

Свят Преди 1 час

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души

Агенцията по заетостта обяви равнището на безработицата през април

Агенцията по заетостта обяви равнището на безработицата през април

Свят Преди 1 час

Има увеличение на започналите работа през април – те са били 16 263

Унгария призова ЕС да последва примера на Грузия

Унгария призова ЕС да последва примера на Грузия

Свят Преди 2 часа

Приемането на този закон предизвика масови демонстрации в цялата страна

<p>Актуална информация за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият министър-председател е претърпял втора операция

Свят Преди 2 часа

"Състоянието му все още е много сериозно", заяви Роберт Калиняк

д-р Моника Стефанова

От живота на ветеринарния лекар: Тайните на професията, съвместно с д-р Моника Стефанова

Любопитно Преди 2 часа

За тайните, емоциите и удовлетворението ще ни разкаже д-р Моника Стефанова

Хутите унищожиха дрон Ем Ку 9, изстрелян от САЩ

Хутите унищожиха дрон Ем Ку 9, изстрелян от САЩ

Свят Преди 2 часа

Това съобщи военният говорител на хутите

Ели Скорчева в "Уроците на Блага"

„Уроците на Блага“ с награда за най-добър филм

Любопитно Преди 2 часа

Филмът на Стефан Командарев отличен на призовете на българските филмови дейци

Испания не иска "да допринася за войната" в Израел

Испания не иска "да допринася за войната" в Израел

Свят Преди 2 часа

Това заяви министърът на външните работи Хосе Мануел Албарес

Снимката е илюстративна

Хирург забравил компрес в тялото на пациентка, тя починала

Свят Преди 2 часа

73-годишната жена е получила отравяне на кръвта