0
Ге емите компании заобикалят нашия енергиен пазар засега, пише "Пари". Приватизацията на седемте електроразпределителни дружества ще е проблемна заради все още неизяснената собственост върху съоръжения, далекопроводи, трафопостове и дългите съдебни дела, които ще се водят за тях. Според новия, но неприет енергиен закон дружествата са длъжни да изкупят собствеността от частните предприятия и лица за 8 години, но нямат средства. Многото правни проблеми и конкуренцията на Румъния ще свали цената на нашите обекти, прогнозираха нашите експерти. Интересът към приватизацията на българските ЕРП от големи и сериозни инвеститори ще е слаб, прогнозира Николай Качаров, регионален бизнесмениджър за Централна и Югоизточна Европа на Electricite de France (EDF).

"Приватизационен ентусиазъм на БФБ-София" е друго от заглавията в "Пари". И трите пакета с акции на енергоремонтни дружества бяха изкупени още в първия ден на приватизационния сегмент на БФБ-София при неочаквано високи цени. Посредникът по продажбата на пул "Енергетика" Първа ФБК предложи 10% от акциите на Енергоремонт холдинг. Те бяха купени изцяло от другия посредник по пула ИП Фина-С. Клиентът им, който на 25 април не се класира да купи 49-те процента от ТЕЦ Марица 3, вчера даде 35 лева и този път спечели в наддаването. Останалите 39% от Енергоремонт холдинг ще излязат на борсата след две седмици.

От 1 юли таксата за транзит на енергия в страната ще е 8 лв. за мегабайт, съобщава още "Пари". Таксата за пренос на електроенергия във вътрешната система на страната вероятно ще скочи от 6 на 8 лв./МВт от 1 юли 2003 г., съобщи Константин Шушулов, председател на Държавната комисия за енергийно регулиране, на Първата регионална енергийна конференция Югоизточна Европа - Трансгранична енергетика. Повишението ще бъде прието във връзка с доказаните по-високи разходи на преносните предприятия и не е обвързано директно със спирането на доставките на ток за Турция, уточни той. Ако се наложи, България ще уеднакви трансграничните тарифи за транзит на електроенергия с румънските, за да защити интересите си в енергетиката, заяви енергийният министър Милко Ковачев.

Заводи стават акцизни складове, пише "Дневник". Предприятията за производство и преработка на алкохол, тютюневи продукти и горива ще получат статут на акцизни складове от агенция "Митници", като по този начин за стоките в тях няма да се дължи акциз до преместването им. Това предвижда готовият законопроект за акцизните складове, който вече е внесен в Народното събрание и трябва да бъде приет до края на годината. Трите вида продукти ще могат да се произвеждат и преработват само в складове, за които има разрешение от митниците. Изключения са допустими само при производството на бира и вино от физически лица за лично потребление. Облекченията няма да повлияят на цената на крайния продукт, но ще освободят част от парите на големите компании, които плащат акциз при вноса, а след преработка го калкулират в цената към крайния потребител, смятат експерти.

ОББ раздава дивидент от 47%, съобщава още "Дневник". Общото събрание на акционерите на Обединена българска банка (ОББ) в сряда ще гласува да се раздаде дивидент от 47% на акция, съобщиха от финансовата институция. Предвижда се като дивидент да се раздаде цялата отчетена през 2002 г. печалба, която е в размер 35,8 млн. лв. след плащане на данъци. За 2001 г. печалбата на третата по големина българска банка беше 22,334 млн. лв., а гласуваните дивиденти бяха в размер на 29%. Възвращаемостта на капитала през 2002 г. е достигнала 13.6% при 10,3% за 2001 г. при среден размер на този показател за целия банков сектор у нас през 2002 г. от 19,83%. В същото време възвръщаемостта на активите отбеляза нарастване до 2,2%. За сравнение средната рентабилност на банковата система за миналата година беше 1,83%, а само за първа банкова група (в която освен ОББ влизат още Булбанк и Банка ДСК) тя беше 2,7%.

Производството на пчелен мед ще се повиши с 13%, прогнозира още "Дневник". Прогнозираният ръст в производството на пчелен мед през 2003 г. е 13,3%, като количеството ще достигне 8500 тона. Това се казва в анализ на Министерството на земеделието и горите, подготвен заедно със Съюза на пчеларите. Очаква се през 2003 г. общото предлагане на пчелен мед в страната слабо да се повиши с около 3% спрямо предходната година, като досигне 9935 тона. Експертите предвиждат намаление на вноса на пчелен мед с около 12,5% (до 35 тона). Част от меда, който България изнася, се връща обратно в страната, най-често поради незадоволителното качество на продукта, установено след лабораторен анализ от страната вносителка, обясняват от съюза. Върнатият мед обикновено остава в българска безмитна зона в готовност да бъде реализиран, когато даден контрагент прояви интерес към него. Към края на годината обаче тези количества се отчитат като внос, тъй като са на територията на страната. Това количество мед през 2002 г. е около 39 тона.

Унгарците готови да вложат 600 млн. лв. в ДСК, информира "Сега". 600 млн. лева ще инвестира унгарската ОТП в ДСК през следващите пет години, ако бъде избрана за купувач на трезора, обяви вчера изпълнителният директор на ОТП Шандор Чани. 200 млн. ще отидат за подобряване на инфраструктурата, а 400 млн. - за нови технологии. ДСК и в бъдеще ще се управлява от местни кадри, които ще се опират на унгарския опит. БКК е поискала пояснения от унгарския банков надзор за акционерната структура и финансовите възможности на ОТП, съобщи ръководството на ОТП. От Будапеща отговорили, че банката има пари за тази сделка."Това е първата страна, в която се появи съмнение за акционерната структура на ОТП", подчерта Чани. 80% от акционерите в банката са чуждестранни инвеститори, останалите са унгарски.

"ЛУКойл" сваля цените на горивата, съобщава още "Сега". От днес в бензиностанциите на "ЛУКойл" трите вида бензин А-92 Н, А-95 Н и А-98 Н ще се продават с 4 стотинки по-евтино. С 2 стотинки пада цената на дизеловото гориво. Поредното намаление е заради наближаващите гергьовденски празници, съобщиха от компанията. В бензиностанциите на "ЛУКойл" литър А-92 Н се продава за 1,33-1,34 лв., а А-95 Н за 1,41-1,42 лв. за литър. Цената на бензин А-98 Н е 1,56-1,57 лв. за литър, съобщиха от компанията. Дизеловото гориво се продава за 1,15 лв. литъра във всички бензиностанции на компанията в страната. Само преди пет дни "ЛУКойл" пак понижи цените с 5% заради великденска кампания.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 8 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 42 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen