0
н нсионните фондове вече без изискване за броя осигурени" е едно от заглавията в "Пари". Съществуването на универсален и професионален пенсионен фонд с един човек може да стане факт, след като социалната комисия гласува да отпадне изискването за минимален брой осигурени лица в тези фондове. Това решиха при второто четене на социалния кодекс депутатите от социалната комисия, водени от благородната кауза да се разреши проблемът на петте професионални фонда, които не изпълниха изискването да наберат 15 000 осигурени лица.

Всичко това поставя под въпрос сигурността на цялата пенсионна система, твърдят от средите на пенсионните дружества. Беше достатъчно само да се свали определеният минимум. За да се мери обаче "с един аршин", бе прието отпадане на ограничението и за универсалните фондове независимо от това, че всички те отдавна са покрили изискването за 30 000 осигурени лица. Още повече че всяка година около 200 000 нови лица започват работа. Това са предимно млади хора и потенциални бъдещи клиенти на универсалните фондове.

Увеличават дела на вътрешния дълг до 20%, информира още "Пари". Съотношението на вътрешния държавен дълг към общия му размер бавно ще се увеличава през следващите години и през 2006 г. ще достигне 20%. Това е заложено в Стратегията за управление на държавния дълг, която правителството прие вчера. България няма да емитира нови еврооблигации през тази година, като ще покрива финансовия недостиг с емисии на вътрешния пазар, заяви зам.-министърът на финансите Красимир Катев. Финансовата система у нас може да поеме новите емисии, като тенденцията от 2002 г. за удвояване на инвестициите в ДЦК ще се запази. Финансовото ведомство ще увеличи обема на емисиите, за да ги направи по-ликвидни, а някои стари неликвидни левови емисии ще бъдат изтеглени чрез обратни аукциони.

Стратегията за тютюните влезе в меморандума за "Булгартабак", пише още "Пари". Всички неща, свързани със секторната политика, които бяха залегнали в проектомеморандума по сделката за "Булгартабак", за мен нямат стойност. Важна е само стратегията за развитие на отрасъла, която прие правителството. Тя може да стане част от меморандума, заяви земеделският министър Мехмед Дикме. В стратегията пише, че минималните изкупни цени ще се определят от правителството на база производствените разходи, пазарната цена на тютюна и възможностите за премиране на производителите. Това бе спорният момент, който блокира преговорите между АП и "Tobacco Capital Partners", защото купувачите искаха това да става от тютюнева камара. Дикме обясни, че не може да има обвързване при издаването на лицензи за производство на цигари с изкупуването на определи квоти тютюн, както искат "партньорите". Ако "Phillip Moris", който произвежда цигари, реши да инвестира у нас, не можем да го задължим да купува тютюн, каза министърът.

Новият собственик пое официално управлението на "Св.св. Константин и Елена", съобщава "Дневник". Новият собственик на черноморския комплекс "Св.св. Константин и Елена" пое и официално ръководството на компанията след проведеното в четвъртък общо събрание. От стария тричленен съвет остана само изпълнителният директор Желю Душев. Новите имена в борда, който ще има вече петима членове, са Николай Николаев - председател на консорциума "Алея Първа" и главен корпоративен секретар на "ТИМ корпорация", бившият член на съвета на директорите на "Златни пясъци" АД Илко Запрянов, Тинка Христова и юридическото лице "Партнер консулт" ЕООД Варна - собственост на адвокат Искра Василева. От състава на управленския орган отпаднаха представителите на държавата Александър Мишев и Любомир Чакъров. По време на събранието управителят на "Акваленд" ЕООД - собственик на 25 000 акции, Недялка Сандалска се самопредложи за член на съвета, но събранието отхвърли предложението.

Кюлев обяви намерение да прави пенсионен фонд, информира още "Дневник". Предстои да бъде лицензирано изцяло ново пенсионно дружество, което да върне полагащото се място на ДЗИ на този пазар. Вече са подадени документи за това в осигурителния надзор. Това заяви на пресконференция Емил Кюлев, главен изпълнителен директор на застрахователната компания. От управление "Осигурителен надзор" към Комисията за финансов надзор (бившата ДАОН) обаче отрекоха документи за искане на лиценз да са били подавани. Кюлев обяви, че предвижда новото дружество да бъде с акционери "ДЗИ-Общо застраховане" - 50%, и животозастрахователната компания ДЗИ с другите 50 на сто от капитала. Той допълни, че след получаването на лиценза финансовата група "ДЗИ -Росексимбанк" изцяло ще бъде завършена. В нея сега влизат освен общозастрахователно и животозастрахователно дружество банка и наскоро лицензираният здравен фонд.

"Глобал файненс" взе над 48.5% от ОМК срещу 10 млн. лева, пише още "Дневник". Влизането на гръцкия фонд за рисков капитал "Глобал файненс" в капитала на "Обединена млечна компания" (ОМК) стана факт в четвъртък, след като общото събрание на дружеството одобри увеличението на неговия капитал. Инвестицията е за близо 10 млн. лв., като срещу нея гърците придобиват над 48.5% от акциите на ОМК. Толкова остават и в ръцете на досегашния мажоритарен собственик на компанията - "Доверие капитал", който е дъщерна фирма на бившия приватизационен фонд "Доверие обединен холдинг". Останалите книжа се държат от дребни акционери и са придобити главно от масовата приватизация. В съвета на директорите влизат двама представители на "Доверие" и трима на гръцкия фонд, но управленските решения ще се вземат единодушно, гласят промените в устава. ОМК е обединение от бившите държавни дружества "Сердика" в Бургас, Пловдив, Стара Загора и Шумен. Те бяха раздържавени на масовата приватизация и тогава "Доверие" закупи контролните пакети от тях.

Общините са подложени на данъчен терор, съобщава "Сега". "Подложени сме на тотален данъчен натиск. Насила ни регистрираха по ДДС без право на данъчен кредит", оплакаха се от Националното сдружение на общините пред финансовия министър Милен Велчев и неговия екип. "Ако твърдите, че данъчните нарушават законите, подпишете тази констатация, за да я проверя. Това е много обезпокоително, ако е вярно", отвърна в отговор финансовият министър. Близо два часа Велчев и кметовете спориха по проблемите на местните власти, но не стигнаха до решение за най-належащия проблем - наследените от 2002 г. дългове за 100 млн. лв. "Засега никакъв ангажимент за конкретни действия не може да бъде поет", отсече финансовият министър.

Депутатите се захващат и с БТК, информира още вестникът. Парламентарната група на НДСВ ще има специално заседание за сделката за БТК, съобщи вчера жълтата депутатка Анели Чобанова. Ръководството изискало подробен доклад от шефовете на Агенцията за приватизация за парафирания проектодоговор с купувача "Вива Венчърс". БСП пък поиска вчера извънредно заседание на икономическата комисия заради БТК, съобщи зам.-шефът на социалистите Румен Овчаров. Левите настояват на него да бъде разгледан проектодоговорът за приватизация на БТК и съответствието му с приетата от парламента стратегия за приватизация. Овчаров подчерта, че депутатите искат да видят самия проектодоговор. Същото иска и комитетът за прозрачност в приватизацията на БТК, пише "Сега". Расте сивият сектор в пазара на кисели млека, алармира още "Сега". Сивият сектор на пазара на кисело мляко застрашително нараства, обяви председателят Националната млечна асоциация и изпълнителен директор на Обединена млечна компания Траян Халаджов. За последните месеци българинът все повече купувал търговските марки, чиито собственици не плащат данъци. От асоциацията поискали от финансовото министерство справка за размера на внесения ДДС от млечните фирми, но повече от година отговор няма. "Вярно, че нелицензираните производители разчитат на ниската покупателна способност на хората, но без финансов контрол легалните фирми ще фалират", заключи Халаджов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер