0
Тс си се резервен вариант за БТК, пише "Пари". Да се прекрати приватизационната процедура за БТК и да се премине към предложения от транспортния министър Пламен Петров вариант "Б" за агресивно развитие на компанията, поискаха от синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ. Според нея това би бил печелившият вариант. Подобна идея лансираха и независими експерти в края на миналата седмица. Според тях след няколко години пазарът в сектора ще се подобри и ще може да се вземе няколко пъти по-висока цена за телекома от предлаганите сега 200 млн. евро. Реалната цена за 65% от БТК в момента е 600-700 млн. евро, твърдят синдикалистите. Те настояват премиерът да вземе държавническа позиция по приватизационната процедура.

Проектът за Горна Арда се отлага през тази година, съобщава още "Пари". Възможно е строителството на хидроенергийна каскада Горна Арда да не започне и през тази година, научил вестникът от правителствен източник. Като мотив бе посочено не само доста неизгодното за България междуправителствено споразумение от 1998 г., което обвързва износа на ток за Турция с проекта Горна Арда и строителството на каскадата с изграждането на магистралната отсечка Оризово-Капитан Андреево. Дори и предстоящата българо-турска комисия през март да вземе решение проектът Горна Арда да се раздели от строителството на магистралната отсечка, ще трябват поне няколко месеца за подписване на съответните документи.

Закриват 17 структури към Министерския съвет, информира още вестникът. Държавната агенция за инвестиции ще е новата структура, която ще се създаде след сливането на Агенцията за чуждестранни инвестиции и Агенцията за малки и средни предприятия. Това предвижда проект за реформи, изготвен от министъра на държавната администрация Димитър Калчев, научил "Пари". Предложението предстои да се гледа на заседание на Министерския съвет. В него е залегнало закриването на Държавната комисия за енергийно регулиране, Центъра за енергийна ефективност в индустрията, Агенцията за българите в чужбина, Агенцията за закрила на детето, Института за европейски изследвания и информация. Общо 54-те структури към Министерския съвет и към отделни министри ще се намалят със 17. Някои ще се слеят, но повечето ще бъдат закрити.

"Лукойл" ще вдигне цените до 20% при продължителна война в Ирак, прогнозира "Дневник". При продължителен конфликт в Ирак съществува реална перспектива цената на петрола на международните пазари да надхвърли 40 долара за барел и в случай, ако това продължи няколко седмици, "Лукойл Нефтохим" ще се принуди да вдигне цените с 15-20%. Това казва за вестника генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев. "В момента имаме възможности да увеличим преработката на петрол, така че няма да се появи дефицит на пазара", допълни той. "Засега никой от държавната власт не е поискал от нас да допълним запасите", обяснява Валентин Златев. Съгласно приватизационния договор от есента на 1999 г. за "Лукойл Нефтохим" рафинерията има задължение да осигурява нужните количества за поддържане на резерва. Според него няма голям смисъл в идеята за увеличаване на петролните запаси на България сега. "Това би блокирало държавни средства, като в същото време е много малка вероятността България да участва пряко в конфликта с Ирак", смята директорът на "Лукойл България".

"Дневник" цитира и констатацията на "Дойче банк", че България е трудно място за инвестиране. Съдбата на сделката за "Булгартабак" ще обсъдят в понеделник министрите Николай Василев, Милен Велчев и Пламен Петров заедно с високопоставени представители на партиите НДСВ и ДПС, съобщиха депутати. Политици от управляващото мнозинство очакват на срещата вицепремиерът Николай Василев да представи проект за специален закон за приватизацията на тютюневия холдинг. Източници от НДСВ допуснаха, че на заседанието ще присъстват и премиерът Симеон Сакскобургготски и лидерът на ДПС Ахмед Доган, който миналата седмица каза, че е крайно време да има политическо решение за "Булгартабак" . Очакваме министрите да ни представят проект за решение на въпроса с "Булгартабак" и БТК, заявява пред "Дневник" председателят на икономическата комисия към парламента Валери Димитров. Още преди ваканцията депутатите от НДСВ и ДПС задължиха тримата членове на кабинета да подготвят проект за защита на големите приватизационни сделки.

Увеличава се износът на агростоки за Германия, информира още "Дневник". Износът на български земеделски стоки за Германия през миналата година по предварителни данни е нараснал с около 8% спрямо 2001 г. и възлиза на около 150 млн. евро. Това обяви Никола Петров, първи секретар на посолството ни в Берлин, по време на международното селскостопанско изложение "Зелена седмица", което се провежда от 17 до 26 януари в германската столица. Общият експорт също се е увеличил с толкова, като е достигнал 1,2 млрд. евро, каза Петров. Въпреки това салдото продължава да е отрицателно, тъй като вносът у нас от Германия възлиза на около 2 млрд. евро. Освен това има разминаване в данните на германската и българската статистика за стокооборота с 300-400 млн. евро, обясни Никола Петров.

Ще живеем без заеми от МВФ от догодина, пише "Сега". Догодина няма да ни е необходимо финансиране от Международния валутен фонд (МВФ), обявил финансовият министър Милен Велчев в интервю за радио "Нет". Той припомни, че сегашното споразумение с фонда изтича в края на тази година. Тогава според Велчев ще преминем към друг вид отношения с МВФ, като приоритет ще бъде да се запази одобрението на фонда за финансовата ни политика. В момента ни е нужно финансиране, каза Велчев. Споразумението с фонда не е преоформено като предпазно заради закъснението на двете големи приватизационни сделки - БТК и "Булгартабак", от които се чакат приходи във фискалния резерв. Според министъра за приватизацията на двете компании има различни варианти. "80 лева пътна такса за кола на година" е друго от заглавията в "Сега". Годишната пътна такса за лек автомобил през 2004 г. ще бъде 80 лева, както писа вестникът и в съботния си брой. Тази сума бе обявена по "Дарик радио" и от строителния министър Валентин Церовски. Според приетата на второ четене в петък поправка на Закона за пътищата тази сума ще се плаща чрез винетна система, т.е. със закупуване на стикери, които ще се лепят на предното съкло на автомобила. Според министъра обаче все още се разглеждала и възможността по-късно у нас да се въведе и т.нар. "тол-система" за платено преминаване по автомагистрали. Тя ще важи обаче само за пътищата, които са отдадени на концесия и тази такса ще се събира от самия концесионер. За тази цел обаче трябват поправки в Закона за концесиите, каза Церовски.

Поискахме от Европа агропомощи и за планините, съобщава още "Сега". Всяка година през януари в Берлин най-голямото селскостопанско изложение "Зелената седмица" събира изложители от цял свят. За 68-то му издание тази година домакините посрещнаха 1500 изложители от 70 държави, за които да посетят най-"вкусния" световен панаир е въпрос на престиж. С интересни атракции и веселби изложителите предлагат храни, специалитети и напитки от националните си кухни. Традиционно изложението се посещава от близо 450 000 германци и туристи, които вкусват от гозбите, екзотичните плодове или напитки, приготвяни на място от умели кулинари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сливенска митрополия

В Сливен днес избират нов митрополит

България Преди 21 минути

Кандидатите за поста са шестима

<p>Земетресение на няколко километра от София</p>

Земетресение на няколко километра от София

България Преди 30 минути

Трусът е бил регистриран в 02:39 тази нощ

<p>Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН</p>

Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН

България Преди 2 часа

Вижте къде и в колко часа в столицата ще се състои инициативата

<p>Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Трейлърът започва с руския лидер на пода в... памперси

д

Мегън Маркъл - най-нехаресваната знаменитост

Любопитно Преди 2 часа

Вижте кои са другите "печеливши" в класацията

<p>Изключването на усещането за допир може да причини болка</p>

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Любопитно Преди 3 часа

Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка, която продължава безспирно месеци наред

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 3 часа

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

<p>До 26&deg; в неделя, но какво време ни очаква?</p>

До 26° в неделя, но какво време ни очаква?

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 11 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

<p>Бени Ганц заплаши Бенямин Нетаняху</p>

Ганц заплаши Нетаняху: Ако изберете пътя на фанатиците ще бъдем принудени да напуснем

Свят Преди 12 часа

АП отбелязва, че евентуално оттегляне на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим

<p>Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър, ето защо&nbsp;</p>

Фалшива тревога: Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър

Свят Преди 12 часа

Според пресслужбата на Болшой театър всичко е наред и спектакълът е възобновен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Свят Преди 12 часа

Атаката е предизвикала известно наводнение, "което е довело до загуба на задвижването и управлението"

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 12 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 13 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 13 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион