0
Ке ев щял да прави български консорциум за ДСК, съобщава "Дневник". "В момента вървят преговори за създаването на голям консорциум от български банки, който да кандидатства за приватизацията на Банка ДСК. Лично аз ще участвам в него." Това заяви в края на миналата седмица собственикът на "Росексимбанк", а отскоро и на ДЗИ Емил Кюлев. Когато получаваше удостоверенията за акциите на ДЗИ, бизнесменът си пожела: "През тази година ДЗИ, през следващата - ДСК." Според него бившата спестовна каса непременно трябва да бъде купена от български институции, за да "остане поне един инструментариум, който да провежда позитивна политика спрямо българския бизнес". "Банките в страната, които са собственост на чуждестранни инвеститори, не кредитират достатъчно местните предприемачи", допълни още Кюлев.

Две държавни компании възникват след "Балкан", информира още "Дневник". В проектите на министерството на транспорта за бъдещето на авиокомпания "Балкан" се предвижда създаването на нова държавна структура - Българска летищна компания. Това ще стане с поправките в Закона за гражданското въздухоплаване, с който ще се основе и новият национален превозвач под името "Балкан - Български въздушни линии" (ББВЛ). По начина си на финансиране новата летищна компания ще наподобява държавното предприятие "Ръководство въздушно движение", спечелило си скандална слава с игрите на предишната власт в управлението на бюджета му. С подобни характеристики ще е и замисленото също държавно дружество "Пристанища", което се предлага в поправките в Закона за пристанищата. Бъдещата летищна компания ще предоставя летищата в България за стопанисване с договори за управление, ще събира част от летищните такси и приходите от концесии. Тя ще предлага за одобрение от правителството и бъдещите концесионери на различни дейности - пътнически терминали, разширения на летищата, наземно обслужване и др.

Студентите са хит на пазара на имоти в София, пише още вестникът. Основните клиенти на агенциите за недвижими имоти от около месец насам са родители на приети в софийските висши училища студенти от страната, съобщиха брокери. Те се ориентират направо към купуване на жилища в столицата вместо към квартири под наем или общежития, каквато е традицията. Според представители на агенциите такава тенденция се забелязвала от няколко години, но сега размерът на родителския интерес към покупка на жилища е такъв, че може да се говори дори за раздвижване на пазара в София. Типичните клиенти са моряци от морския и речния флот. По правило те са в страната за кратко, искат бързо да сключат сделка и не се пазарят за цената, обясняват брокери. Другите сериозни купувачи са бизнесмени от провинцията, които искат децата им не само да учат, но и да останат да живеят и работят в столицата, тъй като така ще имат по-голям шанс за реализация в престижни професии, обяснява "Дневник".

"АФК система" още не се е отказала от БТК, съобщава "Пари". Руската компания "АФК Система" не се е отказала от участие в приватизацията на БТК, научил вестникът. От компанията не пожелаха да уточнят с кой от двамата кандидати ще се включат в наддаването за БТК - Viva Ventures или АIG-CET Capital Management. Най-вероятно "АФК Система" ще се присъедини към консорциума Viva Ventures чрез изкупуване на акции на Deutsche Telekom. Зад Viva Ventures стои американският инвестиционен фонд Аdvent, в който участва и немската консултантска компания DTCon (собственост на Deutsche Telekom). От Агенцията за приватизация уточниха, че в случай че Viva Ventures бъде обявен за ексклузивен купувач, е възможно някоя от фирмите в консорциума да продаде акциите си на инвеститор. Според неофициална информация американският инвестиционен фонд Аdvent е обсъждал възможността да предложи крайна цена не по-ниска от 400 млн. долара. Преди десетина дни АП удължи с 14 дни срока за окончателните оферти за БТК.

За 11% ръст на чуждестранните туристи през август пише още "Пари". Чуждестранните туристи, почивали у нас през август, са малко над 495 000 души, което е с 11,4% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Това сочат последните данни на Министерството на икономиката. За първите осем месеца на годината страната ни е посетена общо от 2,119 млн.души, което е с 8,23% повече от същия период на миналата година. Туристите от Германия са нараснали с 23%, от Великобритания - с 60%, от Швеция - с 10%, а от Гърция - с почти 5%. Спад има при почиващите от Австрия - с 16%, Турция - 43%, Албания - 29%, и бившите съветски републики. Според експерти при липса на форсмажорни обстоятелства през останалите месеци на годината прогнозите за над 10% в броя на туристите и над 9% в приходите от сектора ще бъдат надхвърлени. Така въпреки относително слабия си старт в началото 2002 г. се очертава като изключително силна и рекордна за международния туризъм на България.

Мисия на МВФ идва за бюджет 2003, информира "Сега". Поредната мисия на Международния валутен фонд ще пристигне в сряда, съобщиха вчера от финансовото министерство. Единствената й задача ще бъде да направи преглед на държавния бюджет, който финансовото министерство е подготвило за следващата година. Експертите на фонда ще останат у нас около седмица. Те ще прегледат как са разчетени приходите и разходите на хазната за 2003 г., какви са прогнозите на правителството за икономическия растеж и инфлацията.

Отсрочват глобите за липсващи топломери, пише още "Сега". Хората, които още не са успели да си поставят топломери, но са започнали процедурата по осигуряването им, няма да бъдат глобявани след 30 септември. Това заяви вчера столичният кмет Стефан Софиянски пред БНР. Според него около 70-75% от домакинствата ще успеят да си поставят измервателните уреди в предвидения срок. Останалите просто трябвало да се обърнат към фирмите за топлинно счетоводство и да стартират процедурата. Тогава ще имаме много по-точно собствено топлинно счетоводство, което ще ни даде възможност и да планираме разходите си, а и да планираме режима на отопление на сградата и на абонатите, каза Софиянски.

Велчев и Първанов обсъждат сделката по дълга в Австрия, съобщава още "Сега". Финансовият министър Милен Велчев ще разговаря с президента Георги Първанов за предстоящата сделка по външния дълг по време на общата им визита в Залцбург, Австрия. Това съобщи преди заминаването си вчера самият Велчев. Двамата ще участват в Европейския икономически форум, който се провежда днес и утре в австрийския град. Миналия петък парламентът не можа да ратифицира договора с посредниците по сделката, защото от залата отсъстваха 45 жълти депутати и след проверка се оказа, че няма кворум. След този провал се заговори, че царски избраници не одобряват операцията и са я бойкотирали като са напуснали залата, когато бе насрочено важното гласуване. Не смятам, че в петък нарочно не бе гласувана ратификацията, заяви вчера финансовият министър. Според него това било потвърдено и от хората, с чиито имена се спекулирало за евентуален бойкот. Тошо Пейков казал, че подкрепя операцията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер