0
Бг гария търси допълнителна финансова подкрепа за извеждане от експлоатация на първи и втори блок на атомната централа, съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев, цитиран днес от вестник "Дневник". Според експертни оценки за затварянето на всеки от реакторите са необходими по 250 млн. евро най-малко. Досега са осигурени 76 млн. лв. (37.8 млн. евро).

Очаква се до края на годината в двата ядрени фонда да бъдат събрани 300 млн. лева от отчисления върху цената на електроенергията, произведена от централата. Двата 440-мегаватови реактора трябва да бъдат спрени в края на тази година или през април 2003 г., когато свършва горивният им цикъл, пише изданието.

Още през 1999 г.Европейската комисия отпусна за целта помощ от 100 млн. евро, а още 15 млн. евро дадоха международните донори. От тази сума 60 млн. евро ще бъдат заделени за дейности по извеждане на реакторите и изграждане на хранилище за отработено ядрено гориво, обясни Ковачев.

Министърът на финансите Милен Велчев изненадващо отпусна още 101 млн. лв. към средствата за здравеопазване в проектобюджета за 2003 г., коментира вчеврашното решение на финансовия министър "Дневник". Така секторът ще получи 1.466 млн. лв., което е 4.2 на сто от планирания брутен вътрешен продукт (БВП) вместо предварително обявените 1. 365 млн. лв., равни на 3.8% от БВП.

Решението за увеличението на бюджета за здравеопазване е било взето на семинара на НДСВ и правителството в Хисаря през уикенда. До миналата седмица финансовото министерство отказваше да промени макрорамката на бюджета за здравеопазване, което предизвика скандал в общото събрание на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), припомня ежедневникът. То отказа да приеме тавана на разходите от 662 млн. лв., определени от правителството, и по този начин процедурно блокира съставянето на републиканския бюджет. В същото време стана ясно, че болниците са натрупали 90 млн. дългове и до края на годината сумата ще надхвърли 120 млн. лв.

До момента от тазгодишната реколта са изнесени над 335 хил. тона хлебно зърно, обяви в понеделник зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев. Той представи стратегия за развитие на отрасъла по веригата "зърно - брашно - хляб" до 2010 г., пише "Дневник". Боев твърди, че продължава да се осъществява експорт.

Според него пшеницата с масовото качество от ІІ Б група се продава на нива над 160 лв. за тон без ДДС. Стоков фонд "Зърно" досега е изкупил едва около 40 хил. тона хлебна пшеница чрез борсите в страната, сочат данните на аграрното министерство.

Земеделските производители подадоха 647 заявки за изкупуване на общо 220 хил. тона продукция от държавата. Тя се ангажира да им предложи добра цена от 160 лв. за тон без ДДС. Държавата очаква реално да изкупи около 160-180 хил. тона, тъй като останалите количества не могат да отговорят на изискванията за качество.

Ръководствата на НДСВ и ДПС в понеделник са обсъдили и одобрили проекта за изцяло нов Закон за радио и телевизия. Това е още една от основните теми, които вълнуват "Дневник". Според членове на медийната комисия, присъствали на срещата, проектозаконът ще бъде внесен от депутати от царската партия за разглеждане в парламента най-късно до месец.

Според обсъдения вчера вариант, сегашният Съвет за електронни медии (СЕМ) се разделя на два регулационни органа - за обществени и за частни електронни медии. В закона няма да бъде записано изискване за смяна на членовете на СЕМ, твърдят вносители на закона. От преработения проект е отпаднал текстът, според който в едноседмичен срок след приемането на нормативния акт ще трябва да бъдат освободени генералните директори на БНТ и БНР. Ако има смяна на генералните директори тя ще е вторичен резултат от този нов закон, коментира подробно запознат с документа.

Консорциумът между "NBGI", "ОББ" и "ИП Булброкърс АД" спечели конкурса за избор на консултант и инвестиционен посредник за продажбата на миноритарни пакети от 5-те предприятия в така наречения пул мечта. Консорциумът събра общо 85.91 точки, пише днес вестник "Пари". Резултатите на другите два кандидата са 84.77 точки за консорциума между "Rotshield Council International" и "Първа финансова брокерска къща" и 78.5 точки за консорциума между "Credit Suisse First Boston Ltd.", "Балканска консултантска компания" и "ИП Елана АД".

Четвъртият участник в състезанието консорциумът на "Creditanstalt" отпадна от втория етап на състезанието при оценка на финансовите показатели, защото успя да събере само 55 точки по техническите критерии. Според конкурсните правила, до втори етап се допускат кандидатите, чиито предложения са събрали над 60 точки. В офертите си спечелилият кандидат предлага да получи възнаграждение от 2.25% и максимална стойност за успех от 1.200 млн. EUR, в случай че изпълни успешно ангажиментите си.

Унгария проявява интерес към строителството на моста при Видин - Калафат, коментира "Пари". Това стана ясно вчера след срещата на президента Георги Първанов и унгарския му колега Ференц Мадъл. Унгарските строителни специалисти, които имат богат опит в изграждането на мостове, са готови да предложат своята помощ, каза Ференц Мадъл. Необходима е обаче договорноправна рамка, за да се премине към конкретното строителство, допълни той.

Унгария е готова да отпусне и кредит за Дунав мост - 2. Отговорността на двамата президенти е в изграждането на политическите мостове между двете страни, каза българският държавен глава. Да преброим мостовете в Будапеща и да си пожелаем такъв да е броят им между България и Унгария, изтъкна още Първанов. Унгария има отворена кредитна линия за 100 млн. USD и никой от съседните ни страни все още не се е възползвал от тази възможност, съобщи президентът Първанов.

От 22 млн. през първите шест месеца на миналата година пътниците на БДЖ са намалели на 17 млн. за половината на тази година, информира финансовият ежедневник. На 67 млн. лв. се изчисляват загубите на компанията за първото полугодие. Въпреки че от държавния бюджет са отпуснати 70 млн. лв. субсидии, от транспортното министерство очакват загубите на националния превозвач до края на 2002 г. да достигнат 120 млн. лв.

Това според ръководството на компанията налага повишаването на цените на билетите с 15% от средата на октомври. Предвижда се нов скок на билетите за влак с 10% в началото на 2003 г., уточниха от МТС. По време на югоембаргото бивши финансови министри обявиха загуби от 1 млрд. лв. в БДЖ само, за да получи страната ни международни субсидии.

В свое интервю Стоян Александров наскоро заяви, че още тогава компанията е била пред фалит. Днес за това се говори в доклада на Световната банка. За да избегнем фалита, международните експерти ни препоръчват да съкратим нерентабилните услуги, да променим тарифите и да намалим персонала. От Националния съюз на превозвачите към обединение Промяна обявиха неотдавна, че рентабилността не е определяща за оздравяването на БДЖ.

"Промяна" категорично настоява за изплащането на 13-а заплата и пенсия, съобщи вчера ръководителят на Центъра за социално-икономически анализи и прогнози към обединението Величка Рангелова. Според нея по този начин прогнозният икономически растеж ще се увеличи с още 1% и ще се стимулират положителните процеси в областта на доходите и безработицата, цитира я днес вестник "Сега".

"Този акт ще доведе до по-големи постъпления в бюджета от ДДС и до реално повишаване на доходите", допълни Рангелова. В противен случай според нея очакваната инфлация от 4-5% в края на годината ще "изяде" повишените с 6% пенсии и увеличението на бюджетните заплати.

От Обединение "Промяна" предложиха още да се увеличи вътрешният дълг. "Той не е опасен, а дори помага за растежа. В момента у нас той е нищожен. Ако имаме 6% дефицит в бюджета и 2 млрд. лева държавни инвестиции, само за 5 години безработицата ще падне до нула от сегашните около 600 000 души. За работни заплати са необходими около 1.8 млрд. лв.", аргументира искането Величка Рангелова.

Друга тема, която вълнува днес "Сега" е фактът, че Банковата консолидационна компания (БКК) и "JP Morgan" подписаха вчера консултантски договор за приватизацията на Банка ДСК. От българска страна договора парафираха финансовият министър и председател на съвета на директорите в БКК Милен Вечев и изпълнителният директор на консолидационната компания Нели Кордовска. Представител на консултантите беше управляващият директор Миклош Кормош.

"JP Morgan" бяха избрани за консултант по продажбата на последната ни държавна банка сред общо 12 кандидати на 28 август 2002 г. След допълнителни преговори, които определиха условията по договора, на заседанието си на 11 октомври съветът на директорите на БКК взе решение за подписването му.

За първите осем месеца на 2002 г. външният дълг на България се е увеличил с $89.6 млн. спрямо края на 2001 г. и възлиза на $10.715 млрд., сочат официалните данни на БНБ, оповестени вчера. Публичният дълг на страната в края на юли е $8.402 млрд., като е намалял с 2.7% от началото на годината. Външните задължения на частния сектор са $2.313 млрд., като спрямо края на 2001 г. са нараснали с $323.7 млн.

"Ще се боря ДДС за хляба и млякото да се намали на 10%", обяви след консултативния съвет по зърното вчера земеделският министър Мехмед Дикме, цитиранан от "Сега". Двойно-по-ниският налог щял да подтикне бизнеса към повече инвестиции. Представителите по веригата зърно-брашно-хляб вчера приеха стратегията за развитие на отрасъла до 2010 г.

Стъпка срещу сивата икономика е намерението на правителството да намали прага за задължителна и доброволна регистрация по ДДС на 50 хил. лв. и 25 хил. лв., обяви още министър Дикме. Сега 84% от мелниците са регистрирани като еднолични търговци, но дават едва 22% от приходите в отрасъла. Акционерни дружества са само 31 фирми, но те внасят 54% от печалбата в отрасъла, сочи анализът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 59 минути

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 1 час

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 4 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 6 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 6 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 7 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 7 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 7 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 7 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 7 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 7 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 8 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 8 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 8 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 8 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители