0

Н а картина от 1675 г. английският крал Чарлз II стои на тераса, а кралският градинар е коленичил пред него и му предлага любопитен подарък. Това е един от най-желаните предмети на епохата, представляващ висш пилотаж в лукса и престижа. Внесен от далечна страна, той е сред първите по рода си, които са изминали пътя от Новия свят до Великобритания.

Това е ананас.

Днес екзотичният плод едва ли би бил квалифициран като подходящ подарък за кралски особи. Но в онези години ананасите са били в началото на една историческа арка, през която те ще се превърнат - особено във Великобритания - в символ на богатство и разкош, какъвто не е имало. Ананаси все още украсяват върха на западните кули на катедралата "Сейнт Пол" - една от най-известните забележителности на Лондон.

Картината, която е поръчана от самия крал и се приписва на придворния му художник, холандския художник Хендрик Данкертс, някога се е смятало, че е в чест на първия ананас, отгледан в Англия. Това обаче се случва едва по-късно.

Най-здравословните плодове на планетата

"Ананасът, подарен на Чарлз II, е бил доставен от Барбадос", казва Франческа Боуман, автор на книгата "Ананасът: Крал на плодовете", в интервю по телефона.

Кралският дневник, Джон Ивлин, е записал момента, в който Чарлз II за първи път е опитал плода на банкет, организиран за френския посланик през 1668 г. В тази обстановка самото виждане на люспестия продукт е било посрещнато с възхищение.

"Ананасите са били много търсени още от самото начало, защото изследователите, които са се сблъскали с тях в Новия свят, са писали за тях с възторг, разказвайки колко са вкусни", казва Боман.

Популярността на ананаса се разпространява и в Британска Северна Америка, където младият Джордж Вашингтон е сред почитателите на плода. "Никой не ми допада така, както борът", пише той в дневника си по време на пътуване до Барбадос през 1751 г.

Тъй като ананасите не се споменават в Библията или в стари текстове от Гърция и Рим, тя добавя, че те не са имали съществуващ отзвук. Затова англичаните можели да им наложат какъвто си искат отзвук и ананасът станал цар на плодовете - вкоренил се в британската култура по повече от един начин.

Домашен деликатес

Ананасите се нуждаят от много високи температури, за да растат, и им трябват години, за да узреят. Въпреки това, след като се утвърждават като най-желания плод, хората започват да ги отглеждат във Великобритания.

"Въпреки факта, че очевидно това е глупав проект, тъй като Англия и Шотландия имат студен и дъждовен климат, към 70-те години на XIX век всеки, който е бил някой от висшите слоеве на обществото, е отглеждал свои собствени ананаси - те са се превърнали в съществен елемент от градината на една селска къща", казва Боман.

Лас Вегас - лукс, грях и светлини

Това е свързано с големи разходи и трудности. Изисквало се е изграждането на специални оранжерии, наречени "пинерии", които трябвало да осигуряват отопление на растенията отдолу, като се използват печки, които представлявали риск от пожар. "Рядкост и особеност е, че наистина успяваш", каза Боуман. "Да отгледаш дори един ананас беше огромно постижение, с което хората постоянно се хвалеха."

Разходите за строеж и отопление, както и времето, необходимо за добиване на плодовете, са направили така, че един ананас да струва до 80 паунда, според изчисленията на Боуман - това е почти невероятните 15 000 долара в днешни пари.

"Това е приблизително същата цена като за нов дилижанс с коне - еквивалент на покупката на нова кола в Джорджианска Англия", казва тя. "Хората са имали момче за градината на пълен работен ден, което е спяло сред растенията, за да се увери, че те не са избухнали в пламъци по погрешка. Това е бил начин да покажеш богатството си и бързо се е превърнал в символ на статус."

Ананаси под наем

Макар че плодът се е вписал в британската култура като естетически фар за отличие, той рядко е бил консумиран.

"Ако сте били много богати и сте имали наистина невероятен градинар, първото нещо, което бихте искали да направите, е да изпратите на изискан приятел ананас като подарък", казва Боман. "Той също така щеше да бъде изложен на масата в трапезарията като символ на статуса и обикновено щеше да стои там, докато не започне да гние, защото защо, по дяволите, бихте яли ананас? Това е все едно да ядете чанта на Гучи."

Кадри от филма "Домът на Гучи"

Шансът да бъдеш видян с плода е бил толкова ценен, че според Beauman е имало случаи на наемане на ананас, когато плодът е бил даван назаем за няколко часа, за да бъде носен на парти, след което е бил връщан.

В крайна сметка ананасът започва да се използва във всички видове дизайн, включително в архитектурата и съдовете за хранене.

"Бих казал, че ананасът е естествено декоративен", казва Боман. "Той е лесен за стилизиране и разпознаване, симетричен е и е доста прост. Но той също така е позволявал на аристокрацията да предава своите ценности по много прост начин. И затова най-популярната форма на изобразяване е била каменен ананас на стълб на портата. Това е било широко разпространено като символ на грузинското благородство около 1770-те и 1780-те години, начин да се отбележи границата на имота по много публичен начин."

Много от тези ананаси са оцелели по стълбовете на портите във Великобритания и до днес, както и в някои забележителни сгради, свързани с кралското семейство, като имението Дънмор Парк край Стърлинг, Шотландия, бивша резиденция на графовете на Дънмор, построена през 1761 г. В него има 53-метров ананас, който се извисява над околността. Друг забележителен пример е ананасът, който украсява горната част на трофея на Уимбълдън, връчван на победителя в турнира на сингъл мъже.

Когато около 1820 г. екзотичният деликатес започва да се внася в големи количества, статутът му на изключителен лукс се накърнява.

"Към 1850 г. на лондонския кей се разтоварват по 200 000 ананаса годишно", казва Боман. "След това, когато навлизат охлаждането и консервирането, по-късно през века, те наистина стават повсеместни."

Това обаче все още не е достатъчно, за да се срине желанието им, което се потвърждава от един пасаж в "Дейвид Копърфийлд" на Чарлз Дикенс, написан през 1850 г. В книгата Дейвид разказва, че когато имал пари, си купувал кафе и хляб, но когато нямал, се разхождал чак до Ковънт Гардън и "гледал ананасите".

"За едно момче като Дейвид Копърфийлд през 1850 г.", казва Боман, "един ананас все още е бил поглед към свят на невъобразимо богатство."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 1 час

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 1 час

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 16 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 17 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа