5

К ухненско светилище, украсено със змии, пекарна, човешки скелети, изящни фрески и да, фреска на нещо, което много прилича на пица. Това са сред най-новите находки, открити в Археологическия парк Помпей.

Където и да копаете из древния град, унищожен от Везувий през 79 г. сл. Хр., все ще намерите някое древно съкровище - парченце от изгубения римски свят.

Изключително е, че една трета от града, погребан под пемза и пепел, все още не е разкопана.

„Голяма част от това ще остане за бъдещите поколения“, казва Алесандро Русо, един от водещите археолози на новите разкопки.

"Причината, поради която не е разкопан целият град е, че имаме проблем да запазим това, което вече сме открили. Бъдещите поколения може да имат нови идеи, техники и технологии, които да разрешат това, което ние не можем."

Най-новите разкопки са съсредоточени в сектор в парка, проучван последно в края на XIX-ти век.

Археолозите тогава разкрили фасадите на къщите на една от главните артерии на Помпей - Виа Ди Нола, но не се задълбочили много назад.

Идентифицирали перално помещение, но това било всичко.

Сега археолозите постепенно премахват вулканичната пепел и камъчетата с размер на грахово зърно, известни като лапили, които задушили Помпей по време на катастрофалното изригване на Везувий.

Мястото за копаене е представлява цял градски блок, известен тогава като инсула и е с размер около 3000 кв. м.

Пещта

Всяка стая от всяка къща има своя собствена микроистория, част от по-голямата история на Помпей. Тук искам да ви разкрия тези микроистории“, каза Дженаро Йовино.

Другият водещ археолог иска да си представите, че влизате в прекрасен атриум (отворено дворно пространство, разположено в централната част на древноримското жилище) без покрив, където лъвски фигури насочват дъждовна вода към фонтан, със статуя.

Строителите явно са извършвали ремонт по време на изригването, защото керемидите са спретнато подредени на две купчини. Но това не е някоя от великолепните, внушителни вили открити на други места из Помпей.

Тази сграда била частично търговска, защото ако завиете надясно се изправяте пред гигантска пещ, достатъчно голяма, за да произвеждането на 100 хляба на ден.

В Помпей вече са открити около 50 пекарни. Това обаче не би следвало да е било магазин, защото няма витрина.

По-вероятно е бил търговец на едро, който разпространявал хляб из целия град, може би до многото заведения за бързо хранене, с които Помпей бил толкова известен.

Ах, тази "пица"

Откриването на фреска, изобразяваща парче кръгъл плосък хляб върху сребърен поднос, заобиколен от нар, фурми, ядки и плодове от арбутус, предизвика абсолютна сензация, когато беше обявено на света през юни, тази година.

Все пак това не е пица. Домати и моцарела, две от съставките на класическата неаполитанска рецепта, не са били налични в Италия през I век от н.е.

Може би е парче фокача? „Това с пицата започна малко на шега. Изпратих снимка по имейла на шефа си, като му казах „първо пещ, сега пица“, казва Дженаро.

След това светът просто полудя. Над стенописа ще бъде изграден капак, за да се опитаме да го предпазим от стихиите. Освен това ще бъде обработен със специален уплътнител.

20 000 посетители, които идват в Помпей всеки ден, със сигурност ще искат да видят „прародителя на пицата“.

Скелетите

Понякога забравяме, че Помпей е преди всичко една голяма човешка трагедия. Нямаме представа колко са загиналите. Вероятно повечето жители са напуснали, когато са видели ужаса, разиграващ се на върха на Везувий.

Досега са открити общо между 1300 до 1500 скелета. Новите разкопки обаче, също имат своите примери: две жени и дете с неустановен пол.

Според мястото, на което са открити жертвите, е очевидно, че са се опитвали да се укрият, надявайки се, че скрити под стълбището, ще бъдат в безопасност.

Това, което не предвидили било срутването на покрива под тежестта на всички лапили и пепел. Тежката каменна зидария смачкала телата им.

Изгорялото легло

Драмата разиграла се в онези дни през октомври 79 г. се разкрива и от другата страна на атриума в някогашната спалня.

Леглото в стаята е овъглено, заради пожар. Тo е едва разпознаваемo освен широките очертания, които е оставило по стените и пода.

Ако се вгледате внимателно в отломките, можете да видите почернели фрагменти от текстила на спалното бельо и дори пълнежа от матрака.

От позицията на тези карбонизирани останки археолозите са заключили, че пожарът е възникнал сравнително рано от началото на изригването. Те предполагат, че в паниката някой може да е съборил лампа, в опита да се измъкне.

Би било интересно да разберем кои са хората, които не са успели да напуснат града“, чуди се директорът на парка Габриел Зухтригел.

Може би бедните? Повече жени, отколкото мъже? Или може би хората, които са имали собственост са се опитали да останат, за да защитят онова, което са имали, докато тези, които нямали нищо, просто са избягали?

Светилището

В задната част на проученото до момента място има стена, която огражда три стаи. Именно там след премахването на лапилите и пепелта се разкрили удивителни произведения на изкуството.

В средната стая, покрита с брезент, елегантна фреска краси стената. Тя изобразява епизода от мита за Ахил, където легендарният герой, със злополучната си ахилесова пета, се опитва да се скрие облечен като жена, за да избегне битка в Троянската война.

В третата стая, зад друг брезент, изображение на великолепно светилище спира дъха на всеки, който го погледне. Две жълти релефни змии са застинали на фона в бордо. „Това са добри демони“, казва Алесандро. Посочва друга фреска по-надолу по стената точно над отвор към някаква кутия.

Тази стая всъщност е била кухня. Тук са правили приношения на своите богове с риба или плодове. Змията е символ на връзката между боговете и хората.

Тъй като инсулата все още е в процес на разкопаване и проучване, около останките от сградите са поставени скелета, за да се изгради защитен покрив.

Хората понякога ни питат: Какво бихте искали да намерите? Какво търсите?“, обяснява Габриел, като казва, че подобни въпроси са подвеждащи.

Това, което търсим, е онова, което не знаем. Винаги търсим изненадата. Всичко това са появяващи се доказателства, които ни водят нанякъде. Ние не знаем къде отиваме, но се радваме, че можем да сме на това пътуване.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 14 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 2 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 2 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 3 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 3 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 6 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето