0

Б огатата програма на ONE DANCE WEEK 2019 ни представя още една порция мултикултурни спектакли, които ще се вихрят в Европейската столица на културата през септември и октомври месец тази година.

На 19 октомври в Пловдив гостуват провокативните спектакли ВТОРА ПРИРОДА на Агата Синиарска и Каролина Гживнович и ДОБРЕ ДОШЛИ на независимия артист Аурора Лубос.

Две съвременни танцови продукции, които засягат важни за съвремието ни теми - колективното човешко безразличие към унищожаването на природата, последиците от Холокоста и мъчителната реалност на имигрантската криза.

По време на закриващия уикенд на фестивала ще си зададем няколко въпроса с изключителна емоционална и психическа тежест.

Самоунищожителна ли е човешката природа? Безразлични ли сме към съдбата на другия? Или към тази на природата? Как да се борим с общочовешкото примирение, неведение и липса на съпричастност?

Източник: One Dance Week

ВТОРА ПРИРОДА - Агата Синиарска и Каролина Гживнович

Полските хореографи Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, нейните пречистващи сили, символи и опасности, за да представят радикален и съвременен прочит на травмата от Холокоста.

Те базират своя спектакъл върху биографията на прочутата Пола Ниренска (1910г. – 1992г.) - полска танцьорка от еврейски произход.  Ниренска напуска страната и след множество перипетии се установява в САЩ. Там тя се превръща в една от движещите сили на модерното танцово изкуство, но не успява да се освободи от спомените за геноцида и в крайна сметка се самоубива.

Непрестанната вреда, която нанасяме върху околната среда е нашето съвременно самоунищожаване. Както и по време на Холокоста, днес природата отново е свидетел на човешките разрушителни стремежи. Нацисткият геноцид е свързан и с широкомащабен екоцид.

Източник: One Dance Week

„Като част от поколение, родено десетилетия след Холокоста, с този проект ние не опитваме да сме част от тази история. Не можем да изпитаме този ужас, да се преструваме, че го разбираме. Въпреки това ние вярваме, че все още можем да се поучим от нея, от тази друга реалност, която се сблъсква с нашите съвременни индивидуални и колективни истории.”

ВТОРА ПРИРОДА (Агата Синиарска и Каролина Гживнович)

19 ОКТОМВРИ  - 17:00 - 17:30

СКЛАД - Пловдив, ул. Екзарх Йосиф №16

Билети за събитието можете да откриете тук.

Източник: One Dance Week

ДОБРЕ ДОШЛИ - Аурора Лубос

„Когато Аyрора Лубос поставя върху ръцете на жена от публиката парцалена кукла, имитираща човешко тяло, нямам съмнение за това, което виждам. Пиета? Вопъл, жал от Западния свят към онези, които не са оцелели в морското пътешествие. […] Беше красив жест. Беляза ме хуманизмът, който прелива от това представление – дълбокото човешко отношение, което ни кара да уважаваме всеки живот”, споделя Изабела Шиманска.

От сцената Аурора Лубос протяга ръка за състрадание. В родната ѝ Полша, а и не само, темата за приема на бежанци довежда до раздори и стотици затворени врати.

Източник: One Dance Week

Какво изпитваме ние, преситените европейци, към другите, чуждите, изпадналите в беда? Добре дошли ли са наистина?

Аурора Лубос задава тези въпроси на зрителите, на полското общество, както и в по-широк европейски контекст. Нейното солово изпълнение е колкото покана за човечност, толкова и протест срещу безразличието.

Танцов апел към западния човек, скрит зад уюта и сигурността, който затваря очите и сърцето си за бягащите от конфликти, репресии, смърт и глад.

„Този спектакъл е моят коментар за имигрантите, давещи се в морето, един своеобразен пренос на тези кадри върху нашата полска реалност”, казва Аурора.

Родена през 1977г., Аурора Лубос е независим танцов артист. Тя е свързвана основно с полската и британската съвременна сцена. Автор е на няколко смели и искрени солови продукции, посветени на домашното насилие и други актуални проблеми.

ДОБРЕ ДОШЛИ (Аурора Лубос)

19 октомври - 20:00 ч.

Дом на културата "Борис Христов", Пловдив

Билети за събитието ще откриете тук.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@