0

С ветът изгражда три гигантски оптични телескопа, чиито размери ще надхвърлят всички, с които разполагаме днес. Надяваме се, че тези три телескопа заедно ще отговорят на някои от големите въпроси на Вселената, които се оказаха непосилни за съществуващите инструменти. Предложеното ограничаване на бюджета на Националната научна фондация (NSF) обаче поставя в опасност единия крак на столчето.

Въпреки продължаващите чудеса, които JWST разкри, бъдещето на астрономията не е само в Космоса. Можем да изградим много по-големи телескопи на Земята, отколкото в момента в Космоса, а също така е много по-лесно да ги поправяме, поддържаме и модернизираме тук. Плановете за телескоп на Луната с придружаваща база са далеч в бъдещето. 

Проектите, на които астрономите възлагат надежди в средносрочен план, са Гигантският телескоп на Магелан (GMT), Тридесетметровият телескоп (TMT) и Изключително големият телескоп (ELT), както и такива като Квадратнокилометровата решетка, които работят с дължини на вълните далеч отвъд човешкото око (объркващо е, че и трите понякога се наричат Изключително големи телескопи, а не само ELT). Дори и при наличието на атмосфера, всеки от тях би предложил много по-ясна разделителна способност от тази на JWST.

Новото предложение обаче ще премахне една от първите две.

Астрономията е толкова колективна, че за мнозина може да е безразлично кой ще ги построи и притежава, но ТМТ и GMT ще бъдат ръководени от американци, докато третият ще бъде създаден в сътрудничество с европейски и южноамерикански държави. Това дава на ELT известно ниво на застраховка срещу бюджетни съкращения. Никой от партньорите в консорциума не иска да изглежда зле пред останалите, като се откаже от поетите ангажименти. Работата по ELT започна през 2017 г. Изграждането на нещо толкова огромно, което трябва да бъде и толкова прецизно, отнема много време, така че първата светлина се очаква да се появи едва през 2028 г. Дори и да има забавяния, малко са съмненията, че в крайна сметка това ще се случи.

ТМТ и GMT обаче са американски проекти, макар че вторият ще бъде базиран в Чили. Финансирането на GMT се осигурява предимно от американската Национална фондация за научни изследвания (NSF) чрез редица университети и научни институции, въпреки че принос имат още шест държави. TMT е още по-американски проект, въпреки участието на Индия, Япония и Канада; той е иницииран от два калифорнийски университета и е планиран да бъде базиран на Хаваите. 

Въпреки това Националният съвет по наука, който съветва NSF, предложи таван от 1,6 милиарда долара на финансирането за гигантски телескопи. Това е по-малко, отколкото се очаква да струва всеки от двата телескопа, въпреки че, ако се вземат предвид другите участници, сумата би трябвало да е достатъчна за един от тях.

В изявлението на Управителния съвет ясно се посочва, че той не се стреми просто да отложи разходите, а да действа бавно, докато се появи по-голямо финансиране. Вместо това в него се съдържа препоръката: "Да се обсъди с Борда по време на заседанието през май 2024 г. своя план за избор на това кой от двата кандидат-телескопа Агенцията планира да продължи да подкрепя, включително очакваните разходи и график за проекта."

Възможно е NSF да отхвърли препоръката или пък Конгресът да реши да отпусне допълнителен милиард и половина за астрономия, защото я смята за толкова важна. Засега представителите на всеки от екипите залагат именно на това, поне публично, вместо да се карат кой да има приоритет. Не бихте искали да залагате на нови пари, дори и да не бяхме в епоха, в която правителството е сковано от партийна борба, която затруднява всяко разпределение на бюджета.

Теоретично, други донори биха могли да увеличат дяловете си, но Джон О'Мира, главен научен сътрудник в обсерваторията Кек, каза пред Space.com: "Доколкото ми е известно, нито един от двата телескопа днес няма път напред без инвестициите на NSF."

Астрономите изразяват своето огорчение и подчертават защо са необходими и двата телескопа. 

Тези, които са свързани с други области на науката, може би няма да проявят съчувствие; може би тихо ще се подиграват на онези, които са си мислели, че ще получат две нови лъскави играчки, а трябва да се задоволят с една. Двата инструмента обаче са специално проектирани да работят заедно. Нито едно място на Земята не може да види цялото небе; само наличието на един инструмент в Северното полукълбо и един в Южното предлага пълно покритие. Всеки от тях е проектиран така, че да максимизира определени възможности, като се предполага, че другият ще поеме работата в други области.

На пръв поглед ТМТ изглежда логично да оцелее. Тъй като се намира в Северното полукълбо, той може да работи в екип с ELT, а предложеното местоположение в САЩ би могло да предложи избиратели, които да лобират за него.

Въпреки това ТМТ е толкова силно противопоставен на коренните жители на Хаваите, че се обмисля преместването му на Канарските острови - все още на север, но част от Испания. Нещо повече, изхвърлянето на който и да е от двата проекта би означавало да се пропилеят почти всички похарчени досега средства, а те са много повече за GMT, който е много по-напреднал, отколкото за TMT.

Повечето хора могат да се сетят за много други достойни приложения на 1,5 милиарда долара, независимо дали става дума за медицински изследвания за лечение на болести, други форми на наука, насочени към глобални кризи, или изцяло извън науката. От друга страна, фундаменталните научни изследвания имат дълга история на изплащане на средства по начини, които са били доста неочаквани по онова време. Построяването на двата телескопа би означавало допълнителни 5 долара данъци на американец, но не годишно, а еднократно. Общата им цена ще бъде много по-малка от тази на JWST и всеки от тях ще работи много по-дълго.

Разпределянето на бюджетите винаги е трудно, а става още по-трудно, когато се сравняват ползи, които вероятно ще бъдат толкова различни - в този случай знание заради самото знание, противопоставено на варианти с ясна практическа, макар и несигурна възвръщаемост. В сравнение с това NSF може да реши, че изборът между два инструмента с различен, но припокриващ се капацитет, е сравнително лесен.

Във видеото: Пътешествие в Космоса: Телескопът "Джеймс Уеб", който отвори широко прозореца към Вселената

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 34 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 57 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока