Професия на бъдещето ли са видео игрите
5

Л юбомир Динеков е Game Designer, Lead Level Designer в Massive Entertainment, част от Ubisoft studio (Швеция). Той разказва как е влязъл в професията, защо индустрията се развива толкова бързо и какви умения и качества са нужни, за да се влезе в нея.

- Как влязохте в гейм индустрията? 

Докато бях ученик, в България нямаше и наченки за образователни инициативи в посока на създаването на видео игри. Като тийнейджър вече правех модове за Total War в местния компютърен клуб. Никога не съм мислил, че може да е професия на пълно работно време, която да ми осигурява добър живот. Най-добрият ми приятел работеше като тестър в Ubisoft и публикува обява за джуниър позиция в груповия ни чат. Тогавашната професия ми носеше добри доходи, но аз имах нужда да създавам. Още на интервюто трябваше да създам нещо, а  както се казва: останалото е история. На креативния порив и дори ранния си сблъсък с критиката, дължа възможността в момента да работя в световноизвестно студио като Massive,  част от групата на Ubisoft.

- Защо професията, свързана със създаване на игри е определяна като една от професиите на бъдещето? 

- Бих казал, че е една от професиите на настоящето. Чувствам се невероятен късметлия, че работя в индустрия, чиито продукти се търсят във времена като днешните. Също, че можем да останем продуктивни, дори работейки от вкъщи. Именно такава гъвкавост ще се изисква от заетите в сферата.  Работим в променлива и напредничава среда. Технологии, които сме разработвали за направата на игри, са използвани за обучение на пилоти, шофьори, войници, за научни изследвания. Виждаме тенденция към автоматизация във всички сфери на живота. Машините и изкуствения интелект се развиват много бързо и за все повече професии пазарът започва да се свива. Този процес със сигурност няма да засегне сериозно заетостта в нашата сфера.

- Кои са плюсовете и минусите на вашата професия?

Освен гъвкавост, работата при създаването на видео игри предлага най-вече много специална атмосфера. В нашия офис имаме хора от над 50 националности. Всеки допринася със своя житейски опит и различни идеи, работим заедно към една цел и си помагаме, като в семейство.

Единствен минус е, че прекарваме доста време в затворено пространство, но компенсираме с редовни тренировки и менажираме времето си и за други социални активности.

- По приходи индустрията надминава общите приходи на музикалната и филмова индустрии заедно? На какво се дължи това?

- Игрите се различават спрямо филмите и музиката, може би и от книгите, по начина, по който човек ги преживява. При игрите ние самите се превръщаме в автори - извършвайки действия, потапяйки се много дълбоко в преживяването. Друг фактор е логистичният - игрите са много достъпни.

- Ще бъдете преподавател в онлайн курс за кариерно ориентиране в областта на гейм индустрията. Какви умения ще придобият участниците в онлайн кариерния курс?

- Ще им помогнем именно с тази първа стъпка – да решат в каква посока искат да се развиват. По време на курса ще разберат повече детайли за това в какво се състои работата на различните дисциплини при разработката на една игра.

- В коя област ще се включите като преподавател и на какво държите да научите участниците първо?

- Аз ще говоря за дизайн на нива и ще обясня с какво се занимават тези дизайнери, какви проблеми решават, как правят нивата интересни и други любопитни детайли по темата. Най-важното, което искам да кажа, е, че трябва да се забавляваме, да правим това, което ни е на сърце и ни удовлетворява и вдъхновява. Аз го намирам в своята професия, защото тя  е изпълнена с предизвикателства, креативност и забавни моменти. Едни от най-вдъхновяващите мигове идват, когато виждаме как хората играят нещо, зад което стоят нашите години работа, трудни решения и емоции и особено, когато преживяват, това което сме заложили по дизайн - радват се, крещят, плачат.

- Колко е развита индустрията в България?

- Започнах работа през 2011 г., когато в България се разработваха предимно игри за мобилни устройства или т.нар. портове – версии за различни платформи на вече съществуващи игри. От тогава изминахме дълъг път, днес тук се разработват проекти, които са сред най-големите в сферата. България индустрията е доста зряла, има стотици хора с опит и талант на световно ниво.

- Как може да се влезе в професията на местно ниво? 

- Преди ставаше с ентусиазъм, добра гейм култура и показване на потенциал на тестовете и интервютата. Днес обаче летвата е много по-високо. Ако не става въпрос за тестърска позиция, за работа в големите студия, е вероятно да трябва или образователна подготовка, или предишен опит. Съществуват ресурси за самообучение, но този път е труден и изпълнен с главоблъсканици. Курсовете и формалното образование често могат да спестят много време. За щастие от миналата година в България вече имаме  ARC Аcademy, където преподават едни от най-добрите ни професионалисти и това е чудесен шанс да се получат знания и да се попие опит.

- Какво развитие очаквате да видите в индустрията в страната ни следващите 10 години?

- България е част от световните тенденции и надали ще се различаваме чувствително от това, което ще се случи в глобален план. Днес имаме най-големия набор от технологии и идеи, което води до огромно разнообразие и в игрите. И тази тенденция за бързо и качествено развитие на продуктите ни със сигурност ще продължи.

- Какви качества и умения са нужни, за да се влезе в тази сфера професионално?

- Трябва да можете да работите в екип и да научите да приемате критика. Иначе трябват и конкретни умения според позицията, за която кандидатствате - да рисувате добре, да измисляте интересни гейм механики, да разбирате психологията на играча и да умеете да създавате сценарии, диалози, да анимирате или програмирате.

- Как се придобиват тези умения?

- По света, но и в България има образователни програми, насочени  към разработката на игри и това е най-краткият път, в комбинация със собствената амбиция и желание за работа. Във всяка сфера се придобиват умения. Аз самият съм учил история и археология, които ми помагат с документацията на работа, както и с намирането и сортирането на информация.

- Каква е препоръката ви за тези, които желаят да са сред професионалистите в областта?

-  Трябва да се разгледат ролите в гейм индустрията, да се помисли къде са най-силните качества и най-вече с какво иска да се бори конкретният човек. Каквото и да избере, ще изисква адски много труд, ако иска да стане добър. Академии като ARC и университети, в които се преподават гейм специалности са най-добрите места за това. Важно е да се играят игри, но от по-голямо значение, е да можете да ги анализирате, да разберете защо са взети конкретни решения и как влияят на преживяването.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 13 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 40 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии