З еленчуците са важна част от здравословното хранене, тъй като съдържат множество витамини, минерали и фибри. Те помагат за укрепване на имунната система и поддържане на добро храносмилане. Някои от най-популярните зеленчуци са моркови, домати, краставици, чушки и зеле.
Много зеленчуци съдържат антиоксиданти, които помагат за борба със свободните радикали в организма. Децата е добре да се насърчават да ядат зеленчуци от малки, за да свикнат с различни вкусове.
Зелените зеленчуци като спанак, броколи и кейл са особено полезни за очите и костите.
Консумацията на разнообразни зеленчуци може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Те могат да се ядат сурови, варени, печени или на пара, като всеки начин запазва различни хранителни вещества.
Някои зеленчуци се превръщат в истински супер храни след готвене, осигурявайки на организма повече хранителни вещества, отколкото когато се ядат сурови, пише rbc.ua.
Вижте кои зеленчуци е добре да готвите по-често в нашата галерия.