На лов за „черни диаманти”
Звездите в лова на трюфели са кучета, а не общоприетото разбиране за прасета. Да, те се побъркват от миризмата им, затова искат да ги изядат, а вие искате да вземете трюфела. Това може да стане само с кучета, прасето би могло да изяде ръката ви.   
Източник: BMW
2

С иера Леоне и не малка част от Африка са места, в които отнемането на живот и робският труд са ежедневие, с което хората са свикнали. Именно в държавата от Западна Африка се разиграва сценарият на „Кървав диамант” с Леонардо ди Каприо, вървящ по дирите на огромен розов диамант.

В края на миналата година в Трънско, България, бяха открити три обгорели тела в кола, в багажника й бяха намерени трупове на животни. Защото трюфелите се търсят с кучета. Такава е реалността у нас.

В Прованс също има притеснение бизнесът ти с трюфели да не е обществено достояние, но там човешкият живот и права на хората са защитени. А изтънченият гастрономичен вкус е издигнат в култ.

Радвам се на разточителния разкош в новия баварски флагман BMW Серия 7 именно в най-романтичната част на Франция в средата на януари. Това е автомобил, който заслужава само суперлативи, но основното определение, което мога да извлека за него, звучи така: Серия 7 е еталон за луксозна стока от най-висша форма.

Йонах Пепин (в ляво) и Жан-Марк с техните три кучета, които чакат своето парче чоризо след всеки намерен трюфел.
Йонах Пепин (в ляво) и Жан-Марк с техните три кучета, които чакат своето парче чоризо след всеки намерен трюфел. Източник: BMW

Тя е поводът да се сблъскам с друга форма на лукс, този път кулинарен. Защото хубавото вино, мирисът на трюфел и мирисът на кожа Merino в BMW Серия 7 вървят ръка за ръка. А възможността да присъствам на т. нар. лов на трюфели, черният диамант, дават френско-американската двойка Лиса и Йохан, които се преместват от Чикаго през 2003 г., за да започнат да се занимават със селски туризъм. На площ от 11 хектара те отглеждат лозя, маслини, кайсии, череши, сливи, ябълки… и черни зимни трюфели. Перлата в короната на двамата е бизнесът с лова на трюфели, освен продажбата им. Стигаме дотам на борда на супер луксозната електрическа лимузина BMW i7 xDrive60, за да разберем, че скъпата цена на трюфела идва след доста висока инвестиция. Подобно на високата цена на „седмицата”, срещу която клиентът получава най-доброто, което днес се предлага на пазара като комфорт, задвижване и технологии.

Отново Йохан (в ляво) и Жан-Марк., Най-учените мъже са били разпитвани относно естеството на тази грудка и след две хиляди години спорове и дискусии отговорът им е същият, както е бил от първия ден: не знаем. Самите трюфели също са били разпитвани, отговорът им е прост: изяжте ни и хвалете Господ." Александър Дюма
Отново Йохан (в ляво) и Жан-Марк. „Най-учените мъже са били разпитвани относно естеството на тази грудка и след две хиляди години спорове и дискусии отговорът им е същият, както е бил от първия ден: не знаем. Самите трюфели също са били разпитвани, отговорът им е прост: изяжте ни и хвалете Господ." Александър Дюма Източник: BMW

Йохан и Лиса предлагат коронния си номер срещу 70 евро на човек, а приключението трае около 3 часа. Финалът, естествено, е черешката на тортата: дегустация на трюфелите. Върви задължително с шампанско.

Фермата на семейство Пепин се намира в Кадане, Франция, на около 35 минути северно от Aix-en-Provence.

Йохан Пепин, наследник на имението, започва с бизнеса съвсем случайно, след като почти половин век неговите роднини не са подозирали за скритото богатство под краката им. Но той бързо развива бизнеса, а перфектният му английски и способност да разказва увлекателно ни кара да очакваме всяка негова история с очакване.

Трите кучета на Йохан и Лиса Пепин са увековечени като кралски особи. Тона е Мирабел.
Трите кучета на Йохан и Лиса Пепин са увековечени като кралски особи. Тона е Мирабел. Източник: BMW

Той започва с факта, че е засадил 300 фиданки дъб (през 2008 г.) на стойност 15 000 евро, за да добива повече трюфели… след 10 години. Толкова трябва на фиданките да израстат и около корените им (и тези на лешниците) да започнат да се формира „черният диамант”. И не, това не е гъба, а спори. Много скъпи спори. При това много капризни, изискващи много точна комбинация от слънце, почва, дренаж, влага и температура. А през последните години Прованс става все по-сух и ветровит, което може да накара Пепин да търсят убежище на бизнеса си на друго място след някоя и друга година.

И тук трябва да разсеем най-големия мит около трюфелите. Той е свързан с прасетата. Да, те буквално налитат на трюфела като пчела на цветен прашец, но тяхната единствена цел е да го изядат. Йохан казва, че за прасето трюфелът е като феромон – неустоим. Затова дърветата са оградени с телена ограда, по която тече ток. Долните три жици са срещу прасетата, горната над тях е предназначена за хора, за най-чувствителната част от мъжкото тяло, ако някой реши да прескочи оградата, за да открадне ценното изкопаемо в земите на Пепин.

Точно така (с тези характерни шарки) трябва да изглежда сърцевината на трюфела, за да сте сигурни, че е пресен (до 8-9 дни). Ако сърцевината е черна и без тези шарки - трюфелът е замразен и изгубил свойствата си. Но не и високата си цена.
Точно така (с тези характерни шарки) трябва да изглежда сърцевината на трюфела, за да сте сигурни, че е пресен (до 8-9 дни). Ако сърцевината е черна и без тези шарки - трюфелът е замразен и изгубил свойствата си. Но не и високата си цена. Източник: BMW

Така че, да, прасетата надушват трюфелите, но те искат да ги изядат. Затова ловът на трюфели става с кучета, чието обучение започва на 2-месечна възраст. А кучетата са задължение на главния следотърсач на трюфели – Жан-Марк. Той е обучил трите кучета от порода Улична превъзходна (умишлено кучетата са съвсем обикновени, за да не привличат човешки погледи, защото уменията им са безценни).

Двете най-дейни звезди в приключението се казват Мирабел и Еклер. А трите кучетата имат страхотни портрети в одежди, закачени в имението на Пепин. Когато надушат трюфел, първо застават в стойка и след това започват настървено да копаят. Жан-Марк е до тях, за да не им позволи да наранят трюфела с ноктите си, защото цената му мигновено пада. С специален инструмент изважда грудката от земята, а Йохан оценява качествата му.

Наградата за кучетата са наденички или шунка.

Богатството. Черен трюфел. Съхранява се в хладилник в пластмасова кутия, покрит отвсякъде с кухненска хартия, която извлича влагата от него.
Богатството. Черен трюфел. Съхранява се в хладилник в пластмасова кутия, покрит отвсякъде с кухненска хартия, която извлича влагата от него. Източник: BMW

Йохан разказва, че куриерският бизнес е променил бизнесът кардинално. За два дни негоите трюфели могат да се предлагат в ресторант в Ню Йорк. Повече от 90% от трюфелите си той изнася за чужбина, предимно САЩ. Всички негови клиенти са били в имението му, видели са какво може и как работи. А бързината на куриерите е от изключителна важност. За свежи се приемат трюфели на максимум 8-9 дни, след това свойствата им се губят.

"Има два вида хора, които ядат трюфели: тези, които смятат, че трюфелите са добри, защото са скъпи, и тези, които знаят, че са скъпи, защото са добри." Жан-Луи Водоайе
"Има два вида хора, които ядат трюфели: тези, които смятат, че трюфелите са добри, защото са скъпи, и тези, които знаят, че са скъпи, защото са добри." Жан-Луи Водоайе Източник: BMW

Съхранението им е в пластмасови кутии, облепени отвсякъде с кухненска хартия. Тя поема влажността от грудките. Кутиите се съхраняват в хладилник, никога във фризер. Именно замразени трюфели е нещото, което Йохан ненавежда. Защото такива трюфели са загубили всичките си качества. Той плаща сериозни такси на куриерите, за да доставят неговите скъпоценни черни трюфели до всяка точка на света за два дни.

Цените, естествено. Силно плаващи, зависещи от сезона, от качеството, големината, пазара. Но към средата на януари неговите зимни трюфели струваха около 90 евро за 100 грама (900 евро килограма), но пак с доста уточнения.

Как се консумира: хляб, мазнина (масло или меко френско сирене), трюфел на слайсове и задължително сол отгоре.
Как се консумира: хляб, мазнина (масло или меко френско сирене), трюфел на слайсове и задължително сол отгоре. Източник: BMW

В целия Прованс се добиват около 40 тона трюфели, докато в Испания добиват три пъти повече.

Йохан казва, че ако сърцевината на трюфела е черна, това значи, че той е замразен и е загубил свойствата си. Сърцевината трябва да е светла, с едни много характерни тънки нишки.

Гвоздеят на програмата: трюфелов сладолед с трюхелов мед. Сол? Задължително
Гвоздеят на програмата: трюфелов сладолед с трюхелов мед. Сол? Задължително Източник: BMW

Как се консумират? Хляб, задължително мазнина (масло или най-добре меко френско сирене), трюфел, по възможност обилно наръсен отгоре (ще изядете много с Йохан до вас) и задължителната подправка – сол. Тя отваря вкуса на трюфела. И да, ароматът му е силен, но не толкова натрапчив, колкото сме свикнали да усещаме от трюфеловия зехтин. Пепин ни прави демонстрация с такива продукти, в които няма и зрънце истински трюфел, а само химия. Не и в неговия трюфелов зехтин.

BMW THE 7 е еталон за лукс, изразно средство за жизнен статут. Разточителството в интериора е такова, че да бъдат удовлетворени и най-дребните капризи на клиентите. Аз съм по-скромен, но обичам лукса.
BMW THE 7 е еталон за лукс, изразно средство за жизнен статут. Разточителството в интериора е такова, че да бъдат удовлетворени и най-дребните капризи на клиентите. Аз съм по-скромен, но обичам лукса. Източник: BMW

А гвоздеят на програмата му е десертът: трюфелов сладолед полят с трюфелов мед! Той разказва, че тази комбинация е донесла оргазъм на негова гостенка.

Дали е истина или не – това няма значение. А върху сладоледа и меда от трюфели – сол, какво друго. Да, странно е, но човек трябва да пробва от всичко на този свят. И поне веднъж в живота си трябва да се потопи в лукса, който BMW Серия 7 предлага на борда си.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11

Microsoft подготвя големи промени за Windows 12

Технологии Преди 25 минути

Платформата ще има вграден изкуствен интелект и още подобрения

Белград остана без железопътна връзка с Балканите

Белград остана без железопътна връзка с Балканите

Свят Преди 7 часа

Единствената активна международна железопътна линия в Сърбия в момента свързва Димитровград и София

Явор Гечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница

Явор Гечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница

България Преди 10 часа

Гечев: На практика има 20 пъти повече внесен слънчоглед спрямо преди войната

Затвор след антивоенна рисунка на дъщеря му в Русия

Затвор след антивоенна рисунка на дъщеря му в Русия

Свят Преди 11 часа

Маша, която отглеждал сам, е настанена в сиропиталище

Разтърсващо писмо от майката на изчезналия Емил

Разтърсващо писмо от майката на изчезналия Емил

България Преди 12 часа

Иванка Стоянова: Аз продължавам да чакам детето си и да се моля, някой някъде да си свърши работата

.

Пирати атакуваха датски кораб

Любопитно Преди 12 часа

Собственикът допълни, че екипажът е потърсил убежище в цитаделата на танкера

Айфелова кула

Заради протестите: Айфеловата кула е затворена за посетители

Свят Преди 13 часа

Достъпът до притвора на кулата остава отворен и безплатен, се казва в съобщение на сайта на Айфеловата кула

СЗО: Рискът от вируса Марбург е "много висок" на фона на смъртоносната вълна в Африка

СЗО: Рискът от вируса Марбург е "много висок" на фона на смъртоносната вълна в Африка

Свят Преди 13 часа

Вирусът се разпространява чрез директен контакт с телесни течности на заразени хора, повърхности и материали

Пожар в мигрантски център в Мексико, десетки жертви

Пожар в мигрантски център в Мексико, десетки жертви

Свят Преди 13 часа

Сиудад Хуарес е главната пресечна точка за мигранти за влизане в САЩ

Задържаха полицай с 1,8 кг канабис

Задържаха полицай с 1,8 кг канабис

България Преди 13 часа

Предстои СГП да внесе в Софийски градски съд искане за вземане на мярка за неотклонение

Съдят мъж за зачеване на над 550 деца

Съдят мъж за зачеване на над 550 деца

Любопитно Преди 13 часа

Един човек може да дари сперма за не повече от 25 потомци или за 12 семейства, за да се предотвратят кръвосмесителни връзки

.

Нови изненадващи разкрития за произхода на Стоунхендж

Любопитно Преди 14 часа

Академично изследване на Политехническия университет в Милано "развенча" теория от 2022 г. за мистериозен паметник от неолита

Имате ли тъмни кръгове под очите? Ето как да се избавите от тях

Имате ли тъмни кръгове под очите? Ето как да се избавите от тях

Любопитно Преди 14 часа

Вижте и за какви състояния свидетелстват неприятните тъмни кръгове под очите

Сърбия иска газ от Гърция през България

Сърбия иска газ от Гърция през България

Свят Преди 14 часа

Досега Русия беше единственият доставчик на газ за Сърбия

Конкурс за светлинна творба, преобразяваща фасадата на НДК

Конкурс за светлинна творба, преобразяваща фасадата на НДК

Технологии Преди 14 часа

Произведенията на победителите ще са част от статичен 3D мапинг в рамките на Фестивала на светлините LUNAR

Лас Вегас

Тайните на Града на греха: Невероятната история на Лас Вегас

Любопитно Преди 14 часа

Вижте скритите тайни зад лукса на Вегас