30

Млечни продукти без лактоза, колбаси без Е-та, пакетиран свински джолан, готов за вечеря - това са само част от новите продукти на българския пазар. 

У нас вече има и хляб с морков, с дехидратирано цвекло, както и с мастило от сепия. От скоро се продава и ново кисело мляко.

Продуктите бяха представени на изложение в столицата, в което участваха над 500 марки.

С около левче по-висока е цената на нова серия колбаси без емулгатори. Срокът им на годност е около два пъти по-малко, отбелязаха от фирмата. 

Производители дадоха пример с килограм кренвирши, в които има 200 гр месо и цената им е около 4 лева и такива, в които има 950 грама месо. Останалото са захар, витамин C, червен и бял пипер. Това би трябвало да е рецептата за истински кренвирши. 

По-скъпи са и млечните продукти без лактоза. Средно с 30 ст. повече е киселото мляко, обясняват от фирмата. Технологията е разграждане на дизахаридите, което оставя по-сладникав вкус. 

Лактозата представлява млечна захар, която се съдържа в млякото и повечето от млечните продукти. Лактозата е трудно смилаема за някои хора, ако не произвеждат или произвеждат малко ензим, който разгражда лактозата на глюкоза и галактоза.

Изобилие от храна и напитки в Интер експо център София

Нова технология за българския пазар е и приготвянето на свинско месо на ниска температура, в найлонов плик. Месото пуска сос във вакуумирана опаковка и така се продава. Нуждае се само от затопляне. Цената на свински джолан, сготвен така, е 7 лв.

ВИЖТЕ КУЛИНАРНИЯ ТУР В СНИМКИ

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Родните производители показаха и всякакви печива - известна верига отказала да продава едно от тях, защото имали прекалено много плънка в баничките - цели 50%. 

Кисело мляко, ново за нашия пазар, с патентован в Армения щам, направи своята премиера. То е с ацидофилни бактерии, които служат за храна на бактериите в дебелото черво. Производителите разказват, че те са част от нормалната микрофлора на червата. Открити са в началото на 20 век. Цената му е 1,50 лв. 

ИЗОБИЛИЕ ОТ ХРАНА В СНИМКИ ВИЖТЕ

По-малки производители разказаха и, че техните продукти не може да се купят в големите вериги, заради високите цени, които им искат. Затова избират по-малки магазини. 

Единственото село у нас, където сланината не вдига кръвното 

Ядем палмово масло - как да разпознаем истинското

Кои храни са с различен състав у нас и в ЕС

Дефицит на мляко. Сиренето и кашкавалът поскъпват

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram