49

И во и Мира напускат България преди 16 г. Заминават за Канада в търсене на по-добър живот.

Работят усърдно там, докато не откриват истинското си призвание - да плават в открити води, да бъдат свободни и независими от правила, закони и правителства.

Преди три години двамата си купуват собствен катамаран, дават му името Фата Моргана, взимат дъщеря си Мая и се впускат в дълго, екзотично приключение.

Защо избират живота на номади пред този на повечето хора, на какво се учи едно дете, докато живее на лодка и кога ще приключи тяхното пътуване, разберете в интервюто на Мира за Венелина Стоянова от Vesti.bg.

Източник: Facebook/The Life Nomadik

- Как започна вашето приключение?

- Нашите странствания с платноходка по света започнаха през юли 2013 г. Напуснахме работа, училище и дома си в търсене на свобода и приключения и на един алтернативен начин на живот, образование и пътуване извън системата.

Първо се роди идеята, благодарение на един приятел, когото срещнахме в Канада. После идеята порасна в мечта и накрая - в решение. Минаха години в четене на книги и статии за мореплаване и ветроходство и в събиране на пари и приготовления. За съжаление, една подобна крачка не е възможна без предварителна подготовка. Също така намирането на лодката отне няколко месеца и после - поправката и приготовленията ѝ за плаване.

Вижте кои са Мира, Иво и Мая в нашата галерия

- Защо избрахте океана за свой нов дом?

- Животът на лодка ни дава свободата да се разхождаме из света заедно с дома ни, да пътешестваме и да сме на ваканция нон-стоп, а не само 1-2 седмици в годината. С радост напуснахме земния живот с всичките му задръствания, такси, разноски, стрес, проблеми, рутина, народ, политика. Сега отново имаме проблеми, но те са от съвсем друго естество.

Източник: Facebook/The Life Nomadik

- Какво се случва на борда на Фата Моргана?

- В момента основното, с което се занимаваме са две малки пиленца, които намерихме преди две седмици и осиновихме временно, докато отраснат и станат самостоятелни. В момента имат нужда от постоянни грижи и от сутрин до вечер се занимаваме с тях, водим ги с каяка до брега, за да се разхождат и да се ровят в земята, която им липсва на лодката. След 2-3 седмици мислим да ги пуснем да живеят свободно на някой остров във Френска Полинезия, където се намираме в момента.

Другото, което се случва е, че започнахме да приемаме посетители за по няколко дни. Вече посрещнахме първите си гости на Бора-Бора и беше разкошно изживяване за всички ни. Освен че това ни подкрепи финансово, се сдобихме с нови чудесни приятели, които се надяваме да видим отново. Надяваме се, че за тях това бе една незабравима ваканция, изпълнена с приключения и красота.

- Кое е най-странното място, на което сте били?

- Може би шлюзовете на Панамския канал, където лодката се издигаше в нещо като воден асансьор, за да премине от Атлантическия океан в Тихия.

Или центърът на Тихия океан на 1000 морски мили от всякаква земя, където нощем усещането е все едно си сам в космоса - морето и небето се сливат в една безкрайна черна маса и наоколо има само звезди и отражения на звезди. Губиш абсолютна представа за време и пространство.

- От колко време не сте се връщали в България?

- Напуснахме България преди 16 години и имигрирахме в Канада. Оттогава не сме се прибирали поради ред причини. Бихме се върнали по всяко време с най-голямо удоволствие за кратко посещение. Можем да оставим лодката и да летим на гости до България, но ни спират цените на самолетните билети. А иначе сме далеч в момента да дойдем с лодката. Ще минат години да се доберем от Полинезия до България. Плаваме бавно и спираме на много места за дълго време.

- Пътувате заедно с дъщеря си. Притеснявахте ли се как ще ѝ се отрази това приключение? Тя определено има различен начин на живот от този на връстниците си, липсва ли ѝ това да ходи на училище например? 

- В началото се притеснявах как ще ѝ се отрази този начин на живот, но след три години Мая се чувства прекрасно и се развива чудесно. Щастлива е и засега не иска да живее по друг начин. Нещата, които научава благодарение на морето и пътешествията, са различни от нещата, които научават децата в училището и се надявам, че ще ѝ дадат възможност за пълноценен живот и професионална реализация в бъдеще.

Морска биология или океанология са насоки, в които на Мая ще ѝ е лесно да се реализира, ако има желание, благодарение на любовта си към морето и подводния свят. За възрастта си, тя вече знае много за морските обитатели, гмурка се с водолазна екипировка и е любознателна по темата за морето.

- Как се справяте финансово с този начин на живот?

- В Канада сменихме няколко професии преди с Иво да започнем да караме камиони на дълги разстояния - добре платена работа, която ни позволи да съберем пари за лодката и за живота на нея. Живеем изключително пестеливо с минимални разходи. На лодката нямаме месечни разходи и такси. Имаме слънчеви панели за електричество и машина за дестилиране на вода, както и платна. Движим се с помощта на вятъра. Ловим риба и се стараем да пазаруваме евтини провизии.

Но вече се замисляме и за доходи, защото спестяванията застрашително намаляват. Колкото и пестеливо да живеем, поддръжката на една лодка е доста скъпа. Както споменах, започнахме да организираме ветроходни ваканции на борда на Фата Моргана с включени храна, консумативи, екипаж и мероприятия. По този начин хората, които ни следят, имат шанса да се докоснат до нашата реалност, да се запознаят с нас и с нашия начин на живот, да изживеят една незабравима ваканция на райско местенце и в същото време да ни подкрепят финансово.

Източник: Facebook/The Life Nomadik

Освен това припечелваме със статии и снимки в публикации за ветроходство и мореплаване. В проект е и първата ни книга на български. Има много различни възможности да се издържаме, докато плаваме, а в крайна сметка винаги можем да спрем за известно време някъде и да поработим, ако се наложи.

Не се шокираме по темата "пари" така, както хората, живеещи на земя се шокират. Парите не са ни приоритет.

- Кое е най-ценното в този начин на живот и има ли нещо, което не ви харесва?

- Този начин на живот си има положителни и отрицателни страни, както всичко в този свят. Най-ценна е свободата, която имаме да се местим от едно магическо място на друго заедно с дома и покъщнината и да видим света и неговите красоти. Да сме независими от разни институции и ограничения на една държава или правителство.

Но от друга страна, този начин на живот е рискован и опасен. Зависими сме от природата и промените във времето. Живеем в среда, която е неестествена за хората- сол и вода. Всичко на лодката ръждясва и мухлясва с невероятна скорост.

- Кога ще завърши това пътуване?

- Внимаваме да плаваме само в хубаво време, но понякога се случват непредсказани и непредвидени бурии. Преди няколко седмици преживяхме поредната буря насред океана. Тогава си обещах, че ако оцелеем и стигнем земя, хващам самолета и се махам завинаги от лодката. Но после се озовахме в райските атоли на Туамоту и за няколко дни забравих бурята. А и на атолите нямаше летище, нито автобусна спирка.

Иначе бъдещите ни планове са написани в пясъка, при отлив.

- Колко езика трябва да знае човек, за да се впусне в подобно приключение?

- Колкото повече, толкова по-добре. Ние се справяме с английски, френски и испански и това ни помага изключително много. Благодарение на езиците имаме шанс да комуникираме с повече хора и да се сприятеляваме с местните. Това допринася за интересните преживявания, които непрекъснато ни се случват.

- Споделяте всеки момент от пътуването си с хиляди хора в интернет, разказвате забавни истории и показвате непознати за повечето хора места. Но можете ли да изберете някой по-специален момент, или най-страшния (ако има такъв), който да споделите с читателите ни?

- Тръгнахме от Маркезите към Туамоту - 400 морски мили преход или три дни. Метеоролозите предсказваха някакъв неприятен фронт, но поне на 200 мили далеч от нас, така че не очаквахме да ни връхлети 40 възела вятър в продължение на 10 часа през нощта.

Първите 5 часа се мъчихме да плаваме с рифован джиб и без грот. Вълните станаха огромни и ни беше страх да не се счупи мачтата. Към 1 ч. през нощта, изтощени физически и психически, завъртяхме лодката на 45 градуса срещу вълните и вятъра с грота в противоположна посока, така че спряхме да се движим, лодката се успокои и внезапно всичко стана доста плавно и спокойно, въпреки че бурята продължи да фучи. И си легнахме.

Никога не съм мислила, че ще спя по време на 40 възела вятър и огромни вълни... Но вече знаем какво да правим в подобна ситуация. Учим се още.

- Каква е причината да изберете живота на номади пред този на обикновените хора?

- Обичаме приключенията, пътешествията, предизвикателствата, природата, различните култури и морето. Любопитни и любознателни сме. Мразим рутината, скуката и най-вече матрицата.

- Посетили сте вече много места, има ли страна, в която бихте останали завинаги?

- Тръгнахме от Флорида през Куба, Мексико, Гватемала, Бахамите, Карибските острови, Централна и Южна Америка и преди два месеца прекосихме Тихия океан и пристигнахме във Френска Полинезия. Това е най-прекрасното място, което сме виждали досега, с най-добрите и приветливи хора. Бяхме изгубили надежда, че подобно кътче и такива хора все още съществуват на планетата, но ги открихме и се влюбихме завинаги. Разбрахме защо Пол Гоген, екипажът на "Кон-Тики" и толкова много други хора идват и остават завинаги тук. 

Следете приключенията на Мира, Иво и Мая на тяхната страница във "Фейсбук" - The Life Nomadik.

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина британската звезда Пол О’Грейди

Почина британската звезда Пол О’Грейди

Свят Преди 4 минути

Той направи драг културата популярна със своето алтер его Лили Савидж

Окончателно: Братята Тейт остават в ареста

Окончателно: Братята Тейт остават в ареста

Свят Преди 28 минути

Следователите твърдят, че братята Тейт са подвеждали млади жени

Vivacom вече предлага новите модели на смартфони vivo

Vivacom вече предлага новите модели на смартфони vivo

Любопитно Преди 2 часа

Може да намерите устройствата, които обещават пълноценно дигитално изживяване, във физическите магазини и онлайн

След инспекцията на МААЕ: Каква е ситуацията около АЕЦ "Запорожие"

След инспекцията на МААЕ: Каква е ситуацията около АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

„Очевидно ситуацията не се подобрява, напротив, военните действия около тази територия се засилват“, казва директорът на МААЕ

Крал Чарлз Трети и съпругата му Камила

Първо държавно посещение: Крал Чарлз и Камила кацнаха в Германия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Чарлз и Камила бяха посрещнати със салют от 21 оръдия и прелитане на два изтребителя, след като кацнаха в Берлин

Ердоган: Ще заредим с ядрено гориво първата АЕЦ в Турция

Ердоган: Ще заредим с ядрено гориво първата АЕЦ в Турция

Свят Преди 3 часа

Очаква се АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно

Радев: Само две оферти за заместване на МиГ-29 и цената няма да се хареса

Радев: Само две оферти за заместване на МиГ-29 и цената няма да се хареса

България Преди 4 часа

Радев: Трябва да е ясно и ние да знаем, че тези снаряди отиват при европейските партньори на България

Няма заведено дело от „Газпром“ срещу „Булгаргаз“

Няма заведено дело от „Газпром“ срещу „Булгаргаз“

България Преди 4 часа

КЕВР предложи природният газ да поевтинее с 4%

Георги Семерджиев

Смъртоносната катастрофа на бул."Черни връх": Бил ли е дрогиран Семерджиев

България Преди 5 часа

Георги Семерджиев е подсъдим за катастрофата на 5 юли 2022 г. на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две млади жени

<p>&quot;Легитимни мишени&quot;: Думите на руския посланик, които ядосаха Швеция</p>

"Легитимни мишени": Швеция привика руския посланик заради негови изказвания

Свят Преди 5 часа

Руският посланик каза, че присъединяването към НАТО "ще превърне двете скандинавски страни в легитимни мишени на руските ответни мерки, сред които са и тези от военно естество"

<p>Окончателно: България няма да екстрадира украинец, издирван в родината си</p>

Апелативният съд във Варна отказа екстрадицията на украинец, издирван в родината си

България Преди 5 часа

Съдът реши, че при военно положение правата му не са гарантирани

Неизвестно животно

Останки от неизвестно животно озадачиха учените

Любопитно Преди 6 часа

Изследователи в Австралия открили неизвестно досега древно торбесто животно, обитавало континента преди около 25 милиона години

Лойд Остин

Лойд Остин: Украинската армия се нуждае днес най-вече от системи за ПВО с голям обсег

Свят Преди 6 часа

Според него в сегашната фаза от войната многоцелеви самолети Ф-16 не биха били от полза за Украйна

Неочаквани събития преобръщат живота на героите в „Много мой човек“

Неочаквани събития преобръщат живота на героите в „Много мой човек“

Любопитно Преди 6 часа

Гледайте комедийната поредица утре вечер от 20:00 ч. по NOVA

Мамут

Огромно кюфте от мамут беше представено в Нидерландия

Любопитно Преди 6 часа

Огромно кюфте от мамут беше представено в Нидерландия