5

С мятате ли, че Коледа по кралски това са изключително диадеми, златна посуда, изискано меню и тържествена реч на монарха? Е, това отчасти е вярно, но не бива да мислите, че на главния семеен празник на годината фамилия Уиндзор не си дават правото да се забавляват като обикновените хора. Руското издание на „Мари Клер“ споделя 10 от най-забавните и земни коледни традиции на британското кралско семейство, последвайте ги, за да се почувствате наистина като кралско семейство.

Започнете подготовката предварително

Кралицата започва първите си подготовки за Коледа през август (това е сигурно: „подгответе шейната през лятото“). Работата е там, че задълженията на монарха, наред с други неща, включват широкото разпространение на коледни картички на негови близки, най-добри приятели, както и политически партньори на Великобритания. Общо - около 750 картички, всяка от които е подписана лично от Елизабет II. Така че не е изненадващо, че кралицата започва да подготвя първата партида от лятото - по време на годишната си ваканция в замъка Балморал. Някои от тях са официално подписани от кралицата - „Елизабет Р.“ („Реджина“ - от латински „кралица“), някъде просто поставя „Елизабет“, но под поздравленията за нейните братовчедки, братовчеди и най-стари приятели се подписва съвсем неформално - „Лилибет“.

По същото време започват да се вземат първите решения за това какви подаръци ще дава на служителите си, както и кои училища и църкви ще имат късмета да получат коледни елхи от кралския двор. С една дума, управлението на времето е в пълния си блясък. Страхотно умение за организиране за Нова година.

Знаете ли, че Лапландия е в четири държави

Празнувайте извън града

Прекрасен вариант за щастливите собственици на вили и най-важното, много в духа на Уиндзор. По време на празниците британското кралско семейство се опитва да се оттегли в най-близкия си кръг и да отиде по-далеч от Лондон. Преди това ролята на Коледната резиденция се играеше най-вече от помпозния и луксозен замък Уиндзор, където по време на войната младата кралица и нейната сестра Маргарет организираха своите известни представления. Но от 1988 г. тази функция най-накрая премина към Сандрингамския дворец, където идват само най-близките роднини на кралицата (кралицата провежда прием за по-широк кръг в началото на декември в Бъкингамския дворец). Сандрингам, колкото и да е странно, се смята за една от най-малките резиденции на кралското семейство. Той може да побере само 25 души и дори някои от тях да се съгласят да спят в стаите за персонала (въпреки че в по-голямата си част нямат избор).

Между другото, въпреки наличието на личен влак, Елизабет отива в коледното си жилище две седмици преди празника с редовен влак, заедно с обикновените граждани. Първокласен билет за такъв транспорт струва само $ 85, но за да повторите нейния подвиг, ще трябва да наемете цяла карета по нейния пример (но това вече е формалност).

Кой е перфектният коледен подарък за всяка зодия

Празнувайте само със семейството

Семейният празник е семеен празник и Уиндзорите разбират това много добре. Нито приятели, нито далечни роднини (Елизабет вече се е срещала с тях в Бъкингам), нито дори любовници никога не са поканени в Сандрингам. По едно време дори Кейт Мидълтън не получи покана да празнува Коледа в семейството на кралицата, въпреки че беше в статуса на годеница (от друга страна, за любимата на принц Хари Меган Маркъл, ако си спомняте, те все пак намериха място).

Във всеки случай, традиционно правото да посрещат главния празник на годината с кралицата се разпростира изключително върху нейните преки потомци и техните съпрузи. Ето защо роднините на принцеса Даяна никога не са били поканени в Сандрингам, точно както семейство Мидълтън всъщност не е поканено в наши дни. Периодично се правеше изключение само за Сара Фъргюсън, бившата съпруга на принц Андрю (за да угоди на младите Беатрис и Юджини) и тогава кралицата настани бившата си снаха не в самия Сандрингам, а в една от вилите, разположени на нейна територия.

Носете храна със себе си

Гостите ви носят ли домашно приготвени салати на общата маса? Ако отговорът е да, продължете тази прекрасна традиция, защото колкото и странно да звучи, Уиндзор правят същото. Вярно е, че те самите, разбира се, не готвят, възлагайки тази отговорност на своите готвачи. И въпреки това, ако член на семейството иска да донесе нещо за вечеря (например принц Чарлз носи сливи от градината си в Глостършир всяка година), кралицата любезно позволява това ястие да бъде поставено на масата.

Снимка на кралското семейство очарова хиляди

Играйте на улични игри

Отлична традиция, която може не само да обедини цялото семейство, но и да отсъства от изтощителните часове на деня преди празника, когато все още се приготвя вечеря и вече не искате да гледате едни и същи филми от година на година. За нашите географски ширини е идеално: отидете на ледената пързалка, играйте със снежни топки, направете снежен човек или отидете на ски наблизо. Що се отнася до британското кралско семейство, Уиндзор имат страхотна традиция да играят футбол сутринта на 24 декември (Бъдни вечер).

Екипи от двама капитани се срещат в мача: принц Хари (който играе с фланелката на любимия си клуб Арсенал) и принц Уилям (той излиза на терена с фланелка на Астън Вила). Всеки може да играе с внуците на Елизабет: както роднини, така и служители.

До обяд уморените играчи и ентусиазирани фенове се събират на празнично чаено парти с мини сандвичи (размерът им винаги е внимателно проверен и не трябва да надвишава диаметъра на една стотинка). Докато възрастните общуват, децата украсяват коледно дърво. Вярно е, че само най-послушните получават тази чест, тъй като коледните играчки са изработени от кристал от ерата на кралица Виктория.

Подарете си нелепи подаръци

Разбира се, помним, че някога беше обичайно да намираме подаръци под дървото сутринта на 1 януари. Във Великобритания също има такъв ден - така наречения боксов ден (26 декември), когато и децата, и възрастните получават своите изненади от Дядо Коледа. Но Уиндзор, отдавайки почит на германските си корени, разменят подаръци в навечерието на Коледа следобед. И това, трябва да кажем, е истинско шоу.

Работата е там, че в кралското семейство на Великобритания не е прието да се правят скъпи изненади - напротив, колкото по-смешен и неудобен е подаръкът, толкова по-добре. Известно е например, че на един от празниците принц Филип получи мелница за пипер (и защо би искал?), Веднъж принцеса Даяна подари на приятелката си Сара леопардова постелка за баня, Кейт Мидълтън подари на принц Хари популярния „ Grow Your Own Girlfriend“ (кукла под формата на голо момиче, което се раздува във вода), а самият Хари веднъж се осмели да подари на скъпата си баба шапка за душа с надпис: „Не е ли животът ни гаден?!“

С една дума, дори ако германската кръв не тече във вените ви или сте свикнали да давате по-съществени подаръци, традицията все пак е интересна и най-важното, евтина.

Облечете се официално

През останалото време до вечерта гостите се подготвят за празничен банкет, за който е определен черен дрес код: смокинги за мъжете и вечерни рокли до пода за дамите. По традиция тази вечер дамите носят най-добрите си семейни бижута, а главите им са увенчани с великолепни диадеми. Това е кулминацията на коледното забавление: кралицата се забавлява с чаша от любимия си коктейл, наречен „Zaza“ (Dubonnet и Gin), принц Чарлз с черешова ракия, а Хари и Уилям с местно произведено ябълково вино. За да се засили патосът, цялото меню на коледния банкет е съставено на френски. Ние, разбира се, не ви призоваваме да хапенете „Оливие и херинга под шуба“, но за да добавите нотка на тържественост към празника си и да изненадате домакинството си, можете да опитате да направите картички с елементи от менюто, поне на родния ви език.

Играйте шаради и гледайте филми

Както вече разбрахте, основното тържество в Сандрингам се провежда на 24 декември. Това се прави, за да може директно всеки от гостите на кралицата да прекара Коледа със собственото си семейство. На сутринта на 25 декември Уиндзор заминават за още две задължителни служби в „Света Мария Магдалина“, а след това всеки от тях е свободен или да напусне Сандрингам, или да остане тук за другия ден.

Този път за семейството на Елизабет е същото като за нас на 1 януари, когато фойерверките и танците замират и тихото време на семейното спокойствие идва. Традиционно Уиндзор прекарват останалата част от деня в спокойни и доста светски занимания. Например, те играят шаради (казват, че е почти невъзможно да се победим кралицата), всички те съставят голям пъзел или седят в балната зала, където гледат филм с проектор.

Не разваляйте елхата до февруари

И накрая, коварен анекдот за героичното изхвърляне на новогодишното дърво по-близо до пролетта има реална основа. Да, да, въпреки факта, че след 26 декември гостите постепенно започват да напускат Сандрингам, кралицата и херцогът на Единбург остават тук до средата на февруари. Всички празнични декорации остават в двореца до едно и също време. Това е много сладка традиция, която удължава коледното настроение за целия персонал, а също така има голямо лично значение за самата Елизабет: така кралицата чества баща си, крал Джордж VI, който почина в Сандрингам на 6 февруари 1952 г.

Нарушавайте правилата (понякога)

И накрая, новогодишните традиции не биха били толкова сладки, ако от време на време нямаше смелчаци, които да направят свои собствени корекции в тях. През 2017 г., например, Уиндзор единодушно нарушиха традицията да забраняват да канят булки и младоженци и сърдечно поканиха годеницата на принц Хари Меган Маркъл да се присъедини към тях в Сандрингам. Смята се, че тази година майката на херцогинята на Съсекс може да получи покана за кралския празник. Въпреки факта, че кралицата традиционно не кани роднини от страна на снахите си на партито (Мидълтън, например, не получи тази чест и само веднъж се присъедини към Уиндзор на коледната служба), те могат да направят едно приятно изключение за Дория.

Но не само Елизабет може да наруши традициите, но и например херцозите на Кеймбридж, тъй като интересите на собственото им семейство и най-важното на малките им деца, за които графикът на събитията в Сандрингам може да е твърде досаден, винаги е приоритет за тях. Ето защо от време на време те отказват да дойдат при кралицата, или уреждайки тиха почивка в миналото си имение в Анмер Хол, или оставяйки на родителите на херцогинята в Бъркшир .

Херцозите на Кеймбридж не винаги присъстват на задължителната служба за всички Уиндзор в църквата „Света Мария Магдалина“ (такъв беше случаят през 2016 г., който освен всичко друго осигури на кралското семейство най-тъжната Коледа в цялата му съвременна история). Въпреки това, през трите коледни празника (24-26 декември), Кейт и Уилям винаги намират момент да почетат баба си с присъствието си на поне едно събитие. Не е изненадващо: в крайна сметка кралицата традиционно прекарва много време и усилия, за да успее с всичките си коледни приготовления.

Така че има само един извод: ако можете празнувайте Нова година и Коледа като голямо семейство, но понякога смело и само с най-близките си.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Станислав Балабанов

Балабанов: Петков и Василев не трябва да бъдат част от правителството

България Преди 26 минути

Стана ясно, че не е постъпвала покана за разговори към „Има такъв народ“ от страна на „Продължаваме Промяната“

Временно спира онлайн регистрацията за ваксинация срещу COVID-19

Временно спира онлайн регистрацията за ваксинация срещу COVID-19

България Преди 1 час

Причината е декларираната от лечебни заведения невъзможност да осигуряват достатъчно медицински персонал за поставянето на ваксини срещу COVID-19

Радев: При мен не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

Радев: При мен не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

България Преди 2 часа

"Решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм", коментира президентът

<p>Иванов: Това е по-важно от името на следващия премиер</p>

Христо Иванов: Не името на следващия премиер, а политическата формула на кабинета е по-важна

България Преди 2 часа

Най-добрият вариант за страната е да бъде излъчено редовно правителство още с първия мандат, смята той

Асен Василев: В следващите пет години ни очакват сериозни изпитания

Асен Василев: В следващите пет години ни очакват сериозни изпитания

България Преди 2 часа

Изходът от тях финансовият министър вижда в общия европейски отговор и усилията да се преодолеят последиците от войната в Украйна

ЕС прие чернова за правила при криптовалутите

ЕС прие чернова за правила при криптовалутите

Технологии Преди 3 часа

Регулациите няма да са толкова строги, колкото се очакваше

Задържаха 8 души при мащабна операция на ГДБОП и Европрокуратурата

Задържаха 8 души при мащабна операция на ГДБОП и Европрокуратурата

България Преди 3 часа

Организираната престъпна група е злоупотребявала с евросредства

.

Защо половината свят харесва Путин?

Свят Преди 3 часа

Западът наистина е сплотен срещу Путин, но в останалия свят картината е съвсем друга

<p>Украйна се поздрави, че е прогонила руските сили от Змийския остров</p>

Русия се е изтеглила от Змийския остров, Украйна се поздрави, че е прогонила руските сили

Свят Преди 3 часа

Змийският остров придоби световна слава с отказа на разположените там украински граничари да отстъпят пред искането на руските сили да се предадат

Вячеслав Володин

Володин: Ако Финландия и Швеция влязат в НАТО, край границите на блока ще има "повече Русия"

Свят Преди 4 часа

"Рано му е да се радва. Не е учил по география в училище. В случай че Финландия и Швеция влязат в блока НАТО, край границите му ще има повече Русия"

Украйна: 40 тона зърно са унищожени при руска атака

Украйна: 40 тона зърно са унищожени при руска атака

Свят Преди 4 часа

Пожар е избухнал в склад в град Зеленодолск

.

"Галъп": Две от всеки пет деца не разбират учебниците

България Преди 4 часа

Данните показват, че повече от половината родители помагат на децата си в подготовката на уроците

.

Руски депутат: Блокадата на Калининград може да доведе до въоръжен конфликт

Свят Преди 4 часа

Ако Калининградската област бъде блокирана, "това може да доведе до въоръжен конфликт", заяви Владимир Джабаров

.

Путин: Руската армия не е отговорна за удара в Кременчук

Свят Преди 4 часа

"При нас никой не стреля просто така, на посоки", категоричен е руският президент

Израелският парламент се саморазпусна

Израелският парламент се саморазпусна

Свят Преди 5 часа

Свикат нови избори през ноември

Мирчев: Научихме притеснителни подробности за мащаба на руската агентура у нас

Мирчев: Научихме притеснителни подробности за мащаба на руската агентура у нас

България Преди 5 часа

Българските служби са в тежка битка с предатели вътре в тях, коментира депутатът