Доколко реални са историите в "Отдел Издирване"
10

Д нес ви срещаме с Димитър Димитров, режисьор на новия сериал по NOVA "Отдел Издирване".

Вижте какво ни разказа той за предизвикателствата да снимаш криминален сериал, за работата му с редица талантливи български актьори, както и малко повече за самия "Отдел".

Как се роди идеята за сериала? 

Преди три години говорих по телефона с Александър Чобанов и се заговорихме за това какъв ще бъде следващият ни проект. Той ми сподели, че преди дни е пил бира с Росен Йорданов и ми разказа каква идея им е хрумнала - Отдел Издирване. Почти съм сигурен, че в същия телефонен разговор решихме, че ще реализираме идеята заедно и кои актьори ще поканим за основния каст. Оттогава живеем с тази идея и сме я развивали до последно в ума и сърцата си.

Димитър Димитров
Димитър Димитров

Разкажете ни повече за самия "Отдел"- какво е специалното в него?

Имахме удоволствието няколко пъти да се срещнем с издирвачи и те ни разказаха много истории, които силно провокираха нашето любопитство.  Дадохме си сметка, че тези полицаи се занимават с множество различни дейности и работата им често е присъща на различни сектори в полицията. Това е много благодатно за нашата работа и ни даваше творческа свобода.

С други думи, специалното на отдела е, че те могат всичко и им се налага да умеят всичко. При изчезването на хора първите 24 часа са най-определящи и те трябва да бъдат много бързи, решителни и дръзки. Нямат време за процедури и често пъти им се налага да са на ръба на закона, за да могат да спасят човешки животи. Също така са много проницателни и добри психолози. Обръщат огромно внимание на малките детайли, които, както знаем, и в киното са най-важни. 

Лесно ли се сработихте с актьорите от сериала? 

Актьорите, на които се доверихме, са невероятни професионалисти и работата с тях бе истинско удоволствие. Те винаги бяха подготвени, даваха уместни предложения и се опитваха да бъдат максимално полезни в процеса. Също така никога не мрънкаха, че им е студено и че са уморени, а беше много студено и бяхме постоянно преуморени. Те знаеха, че имаме тежка задача и че трябва да я свършим по най-добрия възможен начин. 

Отделно с повечето от тях сме работили и преди и не се налагаше да стопяваме ледовете. Печелившата формула бе, че си имахме взаимно доверие. Това е много важно в създаването на един игрален филм или сериал. Ако актьорите нямат доверие на режисьора, винаги се вижда след това на екрана.

Другото ценно нещо беше, че те обикнаха образите си. Вникнаха в психологията им и заедно успяхме да придадем плътност на персонажите.

Каква беше основната цел при изграждането на стилистиката на „Отдел Издирване“? Колко е важно да бъде тя разпознаваема? 

Всеки филм или сериал, който съм правил, съм държал да има собствена стилистика и да бъде различен от предния. Всяка история има нужда от уникален стил, дух и кино език, за да се възприеме най-правилно от зрителя, както и да има силно въздействие върху него. Общият стил включва - начин на игра на актьорите, музика, цветове, ритъм на разказа и т.н., но основно нещо е как е снимано. Затова много ми помага операторът, с когото работим заедно от много години, Борис Славков, който е един от най-добрите оператори в България. Той има страхотен усет към драматургията и това много помага в общата ни работа, освен че сме и приятели, разбира се.

С него решихме как да изглежда сериала визуално и се постарахме да се отличава в ефира. Снимахме с анаморфотни обективи, които придават допълнително кино усещане. Решихме тоналността да бъде по-мрачна, за да илюстрира вътрешния свят на нашите главни персонажи, които са потънали в мрак и са забравили как да се усмихват. 

Заедно с безкрайно талантливата художничка Ванина Гелева постигнахме на повечето сетове едно еклектично усещане, което също илюстрираше по някакъв начин, че нашите герои са заседнали в миналото. За това безкрайно помогна и брилянтният Максим Ешкенази, който въплъти същите тези внушения и в музиката.

Щастлив съм, че продуцентът Александър Христов, както и ръководството на Нова телевизия, ни се довериха за по-крайната визия и сега се надявам зрителите да са доволни. 

В продукцията участва и известна хърватска актриса - Ива Михалич - каква е нейната роля? 

Ива Михалич играе мистериозна хърватска компаньонка, която няма да престане да изненадва зрителя. Любопитното покрай нейното участие е, че тя не говори български и когато я поканихме да участва в нашия сериал, тя тръгна на уроци още в Загреб. Подготви се перфектно и се научи да чете на кирилица. Случваше се да ѝ променям репликите на терен, докато снимаме, и въпреки това тя се справяше чудесно. Смайваше екипа с усета си и чувството си за хумор.

Благодарен съм, че съдбата ме срещна с професионалист като Ива. Тя е чудесна актриса и прекрасен човек. 

Доколко реални са историите в "Отдел Издирване"? 

Историята е абсолютна художествена измислица, но има много елементи, които са "откраднати" от истински истории на издирвачи. Главните сценаристи, Александър Чобанов и Владислав Тинчев, имаха угризения на съвестта да описват истории, които бяха част от много тежки семейни трагедии на хора, които биха могли да гледат сериала. Ако историите бяха с отминала давност, може би щеше да има много повече действителни такива. 

Коя е най-интересната локация, на която снимахте? 

Снимахме на много локации и не мога да кажа коя беше най-интересна. Все се бутахме по изоставени и мрачни места. Търсихме красотата в грозотата. Нещо като душите на нашите главни персонажи - счупени, мрачни и изоставени, но някак красиви. Тук е моментът и да благодаря на ръководството на БДЖ, че ни допусна да снимаме в техни сгради. Те повярваха в нашия сериал и нашето желание да го направим красив. 

Каква е спецификата на заснемане на сцена със стрелба? Трудно ли се снимат такива сцени? 

Престрелки се снимат трудно. Отнемат много време, а във филма траят секунди. Най-важното е да бъде безопасно, за актьорите и екипа. Безопасността също отнема време, а времето е много малко. Аз като режисьор, който работи в българската действителност, залагам повече на словесни престрелки. Също така вярвам, че колкото по-малко стрелба има, толкова по-добре са си свършили работата сценаристите. Съвременният зрител вече е видял толкова мащабни екшън сцени в световното кино, че става почти невъзможно да бъде впечатлен от нещо такова. 
 
Какви са предизвикателствата пред един млад режисьор? 

Аз сякаш вече не съм в категория “млад режисьор”. Преди десет години, когато започнах да се занимавам професионално, бях със сигурност. Но ще го приема като комплимент! Най-голямото предизвикателство е да успяваш да си вярваш. Ако режисьорът не вярва в себе си и в идеите си, той няма как да накара петдесет човека (толкова е един средно голям снимачен екип) да вярват в него и да правят каквото им каже.

Другото голямо предизвикателство е свързано отново с доверието, но този път с това на актьорите. Връзката между актьор и режисьор е може би най-важното нещо, затова младият режисьор трябва да намери начин да им спечели доверието и да ползва пълния потенциал на таланта им. 

Най-основното от всичко казано до момента, обаче, е режисьорът да знае защо иска да прави филми и как с това да бъде полезен на обществото в културен и човешки план. 

Каква продукция винаги сте мечтали да режисирате?

Мечтая си да имам възможността да направя филм, който да върне на българския зрител любовта и уважението към българското кино, както е било по "онова" време.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 6 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 10 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 10 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 11 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 11 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 11 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 11 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 12 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 12 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 12 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 13 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет