5

Преди повече от седмица посрещнахме новата година с богати трапези, песни, танци, шампанско и зари.

Изтощени от празненства и преяли до насита, на 1. януари 2019 г. всички се завърнаха към обикновеното ежедневие с намръщени лица, че празниците са вече отминали, копчето на дънките не се закопчава и на бюрото в офиса ги чака цяла купчина с работа.

И така обзети от следпразнична депресия, много от нас дори не разбраха, че вече е 12 януари и преди точно 11 дни хиляди произведения на изкуството са влезли в публичния домейн, защото авторските им права са изтекли.

Това се случва всяка година на 1. януари,

тъй като авторските права на едно произведение изтичат след определен брой години от 1. януари на годината, следваща годината на смъртта на автора.

В България „авторското право се закриля, докато авторът е жив и седемдесет години след неговата смърт“. Такива са законите за авторското право и в повечето страни, членки на ЕС, в Бразилия, Русия, Турция и други.

В някои страни срокът е 50 години след смъртта на автора – Канада, Нова Зеландия и много страни в Азия и Африка. В САЩ обаче периодът е 95 години, което забавя появата на много известни произведения в публичния домейн.

Защо у нас срокът е 70 години, а в САЩ 95?

Причината е Мики Маус, или по-точно – Уолт Дисни.

В годините преди 1998 г. зарилата на авторското право в САЩ е обхващала 75 г. след смъртта на автора. Това би означавало, че Мики Маус вече щеше да е в публичния домейн.

На Уолт Дисни тази идея не му допадала, защото искал да спечели колкото се може повече от анимационния герой, затова започва да лобира за удължаване на периода на защита на авторските права. И успява.

През 1998 г. конгресът в САЩ взема решение срокът да бъде удължен на 95 г., давайки на Мики Маус още 20 години под авторско право. Иконичният герой се очаква да попадне в публичния домейн едва през 2024 г.

Вижте някои от известни произведения, които влязоха в публичния домейн на 1. януари тази година, и очаквайте да виждате заглавията им навсякъде скоро – защото вече със свободен достъп за всеки един от нас:

Кои известни произведения попадат в публичния домейн от 1 януари 2019
- „Мисис Далауей“ от Вирджиния Уолф Пиесата<br />
- „Saint Joan“ от Джордж Бърнард Шоу и <a href=други" title="- „Мисис Далауей“ от Вирджиния Уолф Пиесата
- „Saint Joan“ от Джордж Бърнард Шоу и други" />

Четете още:

"Целувката" на Климт е най-романтичната картина

Най-паметните кражби на произведения на изкуството

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@