2

К огато мислим за серийни убийци, си представяме психопати, които убиват за удоволствие, хора, които изпитват извратена тръпка от отнемането на живот. Но едни от най-ужасяващите серийни убийци в историята са тези, които са убивали единствено с цел печалба.

Смята се, че Амелия Дайър, викторианска медицинска сестра, е убила стотици бебета в продължение на 30 години. Защо е направила нещо толкова отвратително? Просто, за да спечели бързо пари. 

Коя е била Амелия Дайър?

Амелия Дайър е родена през 1837 г. в малкото селце Пайл Марш близо до Бристол в Обединеното кралство. Тя произхожда от почтено семейство, баща ѝ е майстор обущар, и се научава да чете и пише от ранна възраст. Това обаче не означава, че младостта ѝ не е била белязана от трагедия.

Майка ѝ била психично болна (вследствие на тиф) и често получавала пристъпи на насилие. Амелия е принудена да се грижи за болната си майка, докато тя умира през 1848 г. По това време Амелия губи и две по-малки сестри.

След смъртта на баща ѝ през 1849 г. семейството на Амелия се разпада. Тя решава да се премести в Бристол, където среща бъдещия си съпруг Джордж Томас. Скоро след запознанството си с Джордж тя започва да се обучава за медицинска сестра. 

По време на обучението си като медицинска сестра тя влиза в контакт с безскрупулна акушерка на име Елън Дейн. Дейн запознава Амелия с концепцията за отглеждане на бебета. Скоро Амелия се отказва от професията на медицинска сестра и приема много по-доходоносната длъжност на "фермер на бебета". 

Кратък урок по "бебешко фермерство"

По онова време животът на неомъжената майка във Великобритания е поразително мрачен. Самотното родителство е било крайно осъждано. Това затруднявало намирането на честна работа за самотните майки, а повечето трудови домове не ги приемали, тъй като са възприемани като „неморални“.

Самотните майки се сблъскват с тежкия живот, в който се борят да се грижат за децата си и същевременно да печелят достатъчно, за да оцеляват. Много често те имали само две възможности: проституция (която крие много опасности, включително повторна бременност) или да се отърват от детето. 

За съжаление, във викторианска Англия службите за приемна грижа и осиновяване почти не са били обект на държавен надзор. Това води до появата на „ферми за бебета“. Бебешкият фермер се приближавал до нещастна майка и ѝ предлагал да вземе бебето от ръцете ѝ. 

Те вземали такса от майката и ѝ обещавали, че детето ще живее щастливо. В действителност децата често се сблъсквали с много по-лошо бъдеще, отколкото ако бяха останали с гладуващите си майки. Отглеждането на бебета е било изгодно само ако фермерите са имали начин да се отърват от децата. Това е нещо, в което Амелия Дайър се оказва твърде умела. 

Убийства

Като фермерка на бебета Дайър се обръщала към самотните майки и обявявала, че ще кърми и осиновява бебе срещу голямо еднократно заплащане. Възнаграждението варирало от около 10 паунда (1000 паунда в днешни пари) до около 80 паунда (за богати семейства, които искали да се отърват от неудобни деца). 

Тя се уверявала, че те вярват, че е почтена (след като е работила като медицинска сестра) и омъжена. Нейните „клиенти“ нямало как да знаят каква ужасна съдба е подготвила за децата.

Изглежда, че отначало Амелия държи на думата си, но тя вече имала план - да убива бебета.

В един момент Амелия сякаш осъзнава, че отглеждането на бебета е много по-изгодно, ако просто остави децата да умрат. Да остави децата гладни значително намалявало разходите ѝ.

Кога е започнала да ги убива, е спорно. Някои експерти смятат, че тя е започнала да души децата скоро след като е станала фермер на бебета. Други смятат, че е започнала тази практика едва след като е прекарала известно време в затвора.

През 1879 г. Дайър е заловен за първи път. Един лекар се усъмнил в огромния брой смъртни случаи на деца, които Амелия го помолила да удостовери. Именно той я докладва на властите. 

Идеята, че една жена е способна на масови убийства на деца, е била толкова чужда на викторианските съдилища, че Дайър се отървава леко. Тя е осъдена само за груба небрежност и се отървава с шестмесечна присъда в трудов лагер. Предполага се, че това преживяване почти я е сломило психически. Когато напуснала затвора, тя била още по-объркана, отколкото когато влязла.

След като напуска затвора, Дайър се опитва да се върне към работата на медицинска сестра. Това не продължава дълго. Смята се, че към този момент Дайър злоупотребява с алкохол и опиум и не може да се задържи на нормална работа. Няколко пъти се забърква в проблеми със закона, като всеки път завършва в лудница-не и в затвора. 

Смята се, че Дайър може да е симулирала невменяемост. Тя е научила всичко за лудостта от майка си, а времето, прекарано като медицинска сестра в лудница, означава, че е знаела как да извлече най-доброто от престоя си там.

В крайна сметка Дайър се връща към отглеждането на бебета. В този период зловещите исторически източници разкриват, че тя започнала да убива бебетата веднага щом попадали в нейната "ферма", за да увеличи печалбите си. Съзнавайки, че търсенето на смъртни актове може бързо да я върне зад решетките, тя просто започнала да хвърля труповете на бебетата в реките.

Броят на изчезналите деца и несигурният, по който се отървавала от телата им, привличат вниманието на полицията. В продължение на години Дайър и семейството ѝ избягват полицията, като се местят многократно между различни градове. Когато усещала, че ще бъде заловена, Дайър просто прекарва известно време в приют, докато нещата се успокоят. 

Забравеният убиец

Въпреки че е един от най-плодовитите серийни убийци в историята, Дайър до голяма степен е забравена днес. Всеки знае името на Джак Изкормвача, но Дайър не е получил такова запомнящо се прозвище.

Твърди се, че това е така, защото престъпленията ѝ са били толкова ужасни. Хората във викторианска Англия просто не са могли да осъзнаят, че една жена (която според обществото е трябвало да се грижи за децата) може да върши такива ужасни неща. 

Днес ние знаем истината. И мъжете, и жените са еднакво способни на голямо добро и голямо зло. Но все пак е трудно да се повярва напълно на дълбочината, до която Амелия Дайър е стигнала, и то в името на лесните пари.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Microsoft показа новия клас AI компютри с Copilot+

Microsoft показа новия клас AI компютри с Copilot+

Технологии Преди 24 минути

Те ще изискват специален хардуер

<p>Австралия и Нова Зеландия изпращат евакуационни полети до Нова Каледония</p>

"Смъртоносни бунтове": Австралия и Нова Зеландия изпращат евакуационни полети до Нова Каледония

Свят Преди 36 минути

Шестима души бяха убити, а размириците оставиха след себе си опожарени предприятия и автомобили, разграбени магазини

Британските власти са криели за заразената кръв от САЩ

Британските власти са криели за заразената кръв от САЩ

Свят Преди 7 часа

Правителството е скрило истината, за да "запази достойнството си и да спести разходи"

Турция: Хеликоптерът на Раиси, не е имал включена сигнална система

Турция: Хеликоптерът на Раиси, не е имал включена сигнална система

Свят Преди 7 часа

Иран попада в обхвата на Турция за реакция при извънредни ситуации

Състоянието на словашкия премиер Фицо "се подобрява"

Състоянието на словашкия премиер Фицо "се подобрява"

Свят Преди 8 часа

След днешното заседание на медицинския съвет състоянието на пациента е стабилно

Ген. Бен Ходжис: Целта на западни войски в Украйна

Ген. Бен Ходжис: Целта на западни войски в Украйна

Свят Преди 9 часа

Стратегическата цел трябва да бъде да се помогне на Украйна да победи Русия

Сигнали за проблем по време на втората задължителна матура

Сигнали за проблем по време на втората задължителна матура

България Преди 9 часа

Зрелостници твърдят, че на изпита по английски текстът, който е трябвало да слушат, не се е чувал добре

Събориха част от спортния център на Пулеви

Събориха част от спортния център на Пулеви

България Преди 10 часа

Пред NOVA Тервел Пулев заяви, че става дума за своеволие от страна на инвеститор

Депутатите решават за пенсиите

Депутатите решават за пенсиите

България Преди 10 часа

Днес народните представители се събраха в Социална комисия, утре предстои заседание на парламента

Хиляди българи на грандиозен парад в Чикаго

Хиляди българи на грандиозен парад в Чикаго

Свят Преди 10 часа

До края на годината ще бъде направен нов превод на пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“

ЕК не е склонна на компромис с България за еврото

ЕК не е склонна на компромис с България за еврото

България Преди 11 часа

Паоло Джентилони: Ако България не спазва критериите, няма да влезе в еврозоната - точка

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

България Преди 12 часа

Това научи NOVA от високопоставени източници в МВР

Киев: Русия изглежда загуби последния си кораб с крилати ракети в Черно море

Киев: Русия изглежда загуби последния си кораб с крилати ракети в Черно море

Свят Преди 12 часа

Плетенчук коментира информация за повреди на кораба на руския флот "Циклон" в Севастопол

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

България Преди 13 часа

Те са качени на страницата на МОН

Въвеждат тестове в детските градини

Въвеждат тестове в детските градини

България Преди 14 часа

Децата ще показват своите знания и умения

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Свят Преди 14 часа

Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му