22

К ласическите финансови съвети никога не излизат от мода. Но тъй като икономиката, технологията и нашият начин на живот продължават да се развиват, изниква въпросът трябва ли да продължим да управляваме финансите си така. За съжаление не всички съвети са още валидни, пише Huffingtonpost.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ 8 ПРАВИЛА, КОИТО СА СТАНАЛИ НЕАКТУАЛНИ СПОРЕД ФИНАНСИСТИТЕ

Семейният живот изисква сливане на финансите

Бракът означава споделяне на всичко със съпруга - домът, времето и може би дори роднините. Но едно нещо, което не трябва да споделяте, противно на общоприетото вярване, - вашите пари.

"Да се ​​ожениш не означава, че трябва да обединиш всичките си банкови сметки”, обяснява Райън Фрайлич, основател на Deliberate Finance в Ню Орлиънс. Той казва, че все по-често бракът се случва по-късно в живота, след като двойките са прекарали години в изграждането на финансовия си живот независимо.

"Виждам, че много двойки имат огромен успех в системата "твоя, моя, наша", казва Фрайлич. Всеки съпруг има отделни сметки, но внася част от дохода в обща сметка за домакинство. “Откровените разговори за вашите финанси и разходите са жизненоважни ... но можете да направите всичко това, без да влагате всичките си пари в споделени сметки”, допълва финансистът.

ТЕСТ: Спестовник или прахосник си?

5 начина да спрете да давате толкова много пари за храна

Спестявайте 10% от доходите си

Правилото за заделяне на 10 на 100 от заплатата е златен стандарт, когато спестявате за старини. Днес, за съжаление, 10% от доходите ви вероятно не са достатъчни, за да се пенсионирате спокойно.

“Макар че това е чудесно начало и със сигурност е по-добре от нищо, не трябва да се приема като гаранция за спокойствие. Тази сума няма да е достатъчна за 90% от хората, особено с по-голяма продължителност на живота и нарастващи разходи за здраве”, казва Майкъл Троксъл, старши мениджър в USAA. 

Така че, вместо да се стремите към определен процент, Троксъл препоръчва да спестите максимално, докато можете, като същевременно поддържате добро качество на живот и да се фокусирате върху намаляване на ненужните разходи.

Вижте останалите финансови съвети в нашата галерия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@