2019-та: Годината, в която комиксите окончателно превзеха киното
Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс.
0

П реди около седмица на доста места излезе новината, че легендарният режисьор Мартин Скорсезе е заявил, че не може да определи филмите на Marvel Studios като „кино“ и че най-точната дефиниция, която може може да им даде, е „атракции в лунапарк“. Като всяко такова изказване, и това на Скорсезе доведе до множество полемики в публичното пространство, но, честно казано, те са напразни.

Всеки е свободен да има своето мнение относно филмите на Marvel. Очевидно е, че доста хора ги харесват предвид рекордните финансови постъпления за много от тях; също толкова очевидно е, че мнозина имат и принципни проблеми с честотата на излизането им и сходното им съдържание. Актрисата Дженифър Анистън също изказа мнение в сряда, че студиото трябва да спре да продуцира толкова много съдържание всяка година.

Източник: Marvel Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

Човек като Мартин Скорсезе по всяка вероятност е напълно наясно с това какъв ефект имат думите му в публичното пространство, но редица други критици на Marvel, сред които бих дръзнал да причисля и Дженифър Анистън, навярно не осъзнават, че думите им само допринасят към това, което те възприемат като проблем.

Всеки коментар относно огромната филмова поредица на студиото само валидира статута ѝ на определящия културен феномен на нашето време.

Източник: Marvel Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

Нима никой не помни, че реакциите спрямо оригиналната трилогия „Междузвездни войни“ не са били по-различни? Нима всички са забравили за това колко пъти тези филми са били отричани от големите имена в седмото изкуство, включително от участници в собствената им направа, като сър Алек Гинес? И нима някой би се осмелил да оспори статута им в световната културна история днес?

Изказването на Скорсезе относно Marvel е напълно типично за човек с опит, колкото неговия, и с пълноценно изживян живот в киното. Малко артистично високомерие, много старческа носталгия по отминалите времена и щипка реални аргументи – така се появяват изявления като неговото. Не мога да съм сигурен, че някой е оприличил оригиналните филми от „Междузвездни войни“ именно на „атракции в лунапарк“, но коментари в този дух и смисъл се правят от десетилетия.

Източник: НВО

Това не променя факта, че в очите на мнозина – в това число и на мен самия – Скорсезе е най-великият филмов режисьор в историята. На практика почти няма друг творец, който да се похвали с толкова категорични художествени успехи в толкова разнопосочни жанрове на седмото изкуство. Точно заради изключителния му статут, самият факт, че е коментирал филмите на Marvel Studios, е най-тежкото доказателство за това, че

през 2019 година комиксите окончателно превзеха киното.

Първата половина на годината – особено предвид провала на осмия сезон на „Игра на тронове“, който бе единственото нещо, способно да засенчи „Отмъстителите: Краят“ – безспорно принадлежеше на Marvel Studios. Световната попкултура бе доминирана от дискусии относно „Капитан Марвел“ и разбиранията за феминизъм в супергеройския филмов жанр, а след това – и от вече споменатия мегахит.

Източник: Marvel Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

След няколко месеца, прекарани в киносалоните, „Отмъстителите: Краят“ детронира „Аватар“ като най-печеливш филм за всички времена със смазващи приходи от 2 милиарда и 796 милиона долара. Повсеместният, нечуван интерес по цял свят бе плод не на техническо нововъведение, както в случая с „Аватар“ през 2009 година, а на продължителната емоционална инвестиция от страна на зрителите в хода на 21-те предходни филма в поредицата на Marvel, които кулминираха в „Краят“.

"Краят" на един десетилетен рекорд

Източник: Marvel Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

Най-категорично погрешната част от изказването на Мартин Скорсезе относно тези ленти е именно това, че според него те не изпълнявали изконната функция на киното да свързват хората емоционално, духовно и социално. В продължение на едно десетилетие Marvel Studios изкова най-силната емоционална връзка между група от фикционални персонажи и аудитория от стотици милиони зрители по цял свят, независимо от техния пол, възраст, етнос или религия, постигана в седмото изкуство от поне 15 години насам, тоест, от трилогията „Властелинът на пръстените“ насам.

И през 2019-та всички тези емоции достигнаха своята кулминация из цялата планета – под формата на милиардите долари за Marvel, в очите на циниците, и под формата на възторжените реакции и пролятите сълзи по киносалоните при тази сцена:

Но комиксовият жанр в киното не се ограничи с исторически комерсиален успех тази година. Ако рекордите на Marvel Studios не бяха достатъчни, „Жокера“ на Warner Bros. и DC Comics центрира върху себе си вниманието на всички филмови критици по света с полемичните си социални теми и психологически мотивирания си сюжет, поднесени със страхотно представяне на Хоакин Финикс в главната роля.

Провокаторът, Жокерът, фаворитът за "Оскар" - Хоакин Финикс и неговият път към успеха

Лентата категорично не се радва на повсеместни похвали – „Жокера“ има едва 68 процента одобрение в най-големия сайт за критически отзиви в света, Rotten Tomatoes, а редакторите за кино в издания като The Wall Street Journal, The New York Times и The Guardian дадоха негативни оценки на лентата. Аз самият намирам лентата за неоригинална и тромава в поднасянето на противоречивите си послания.

Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс.

Ала никой не може да отрече факта, че дискусиите, отприщени от нея, при това на изключително важни теми като психичното здраве и насилието в ежедневието на хората, са показателни за това как комиксовите филми и тяхното възприятие вече са се превърнали във валиден социален барометър, в индикатор за културното състояние на обществата по света. И това, за разлика от изказванията на Мартин Скорсезе и Дженифър Анистън, не са мнения, а

доказуеми статистически факти.

Въпреки поляризиращите отзиви, „Жокера“ вече се спряга като претендент за редица награди „Оскар“, най-вече за главна мъжка роля. На свой ред „Отмъстителите: Краят“ също ще се цели в това да повтори постижението на „Черната пантера“ от миналата година и да се превърне във втория супергеройски кинопроект в историята, номиниран в категорията за най-добър филм.

Американската Академия изглежда затънала в излишно политизирани дебати и аристократичен снобизъм от десетилетие насам. Може би именно през 2020 година институцията ще си върне малко от тежестта в очите на хората, които осигуряват продължаването на съществуването на седмото изкуство с платените си пари за билети, именно като номинира за най-добър филм два коренно различни филма с комиксови персонажи. Ще трябва да поживеем и да видим.

КРИТИЧЕСКИТЕ РЕВЮТА НА ВЕСТИ ЗА КОМИКСОВИТЕ ФИЛМИ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА ЧЕТЕТЕ ТУК:

"Аквамен" - епично приключение със смайваща визия

Токсичен феминизъм убива "Капитан Марвел"

"Шазам" - новата класика в жанра за подрастващи зрители

Борбата е безмилостно жестока в "Краят" на една ера

"Тъмният феникс" оставя поредицата "Х-Мен" в пепелта

Класическо лятно кинозабавление в "Спайдър-Мен: Далече от дома"

"Жокера": Диагнозата на едно общество

Още за кино четете ТУК.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 5 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 35 минути

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

Снимката е илюстративна

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 година

България Преди 53 минути

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели