Фрагменти 76: Диалогът, диалогът
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Д а, когато казвам „диалог“, в момента основно имам предвид своята първа книга „Диалози“. Тя ми се струва изумителна, но не заради мен, а заради събеседниците.

***

Те са 26 и всеки от тях е съвременен мислител, който не просто има какво да каже, но и как да го каже. Пред мен.

***

В този смисъл аз съм само нещо като модератор, макар че смело водя беседите – диатрибите? – като равностоен.

***

Които, по моему, съставляват може би най-добрия „каст“ от съвременни умове. Което не изключва и Том 2, кои ли ще бъдат поканени?

***

Кой би спорил с мен, четейки тази книга? Платон, разбира се, само той. Може би и Епиктет, който би казал „е, добре, и кво от това“, и затова го обожавам.

***

Но понеже намигам към сократиците по принцип със заглавието, да припомня самия Платон, защото той задава най-хубавия въпрос в културологичното пространство изобщо (в „Критий“): какъв е смисълът въобще да водим диалог, ако той не ни тика към поне някаква истина?

***

Днес абсолютна истина няма и въобще тази дребна стокица не се търси. Когато цялата публика се е качила на сцената, сякаш празнувайки титлата на Аржентина, диалогът е и винаги ще бъде разломен. Особено пък това, към което се стремя – спокойната беседа, която ни казва нещо повече за собствената ни съдба.

***

Ето ги моите герои, извън Меси, Енцо Фернандес и Дибу Мартинес: Алек Попов, който изнамери наново нашата изначална ирония в сп. Егоист и успя да я превърне в проза. (Само да припомня, че първият му разказ изобщо – за финландската любовница на Ленин, Кони Лапалайнен – излезе през 1996 точно в първия брой на списанието. И всички по детински хихикаха, че се казва „Лапалайнен“. После Алек стана част от съвестта ни, без да губи въпросната ирония.)

***

Сашо Кьосев, който преподава и диша културна антропология, вечен апологет на либералната демокрация. И който единствен ми разбра шегата, че ние, културните антрополози, също трябва да излезем на жълтите павета, за да искаме по-голям бюджет за култура и културна антропология, макар да сме нещо като 6 човека общо.

***

Андрей Райчев, който е невероятен съвременен мислител, и с когото спорим за лявото и дясното, но никога ожесточено. Той често ми бучи насреща, но обикновено произвежда смисъл.

***

Бойко Василев, човекът-питане, великолепният журналист. Родеем се – и двамата сме полиглоти, но помежду си говорим и на някакъв наш, мета-български.

***

Галин Стоев, с когото се виждаме рядко, но въпросът винаги е как да пренесем „западността“ в нашия театър, без да страда „източността“. И как да помогнем на българската съдба.

***

Георги Господинов, за когото нямам думи. И който почти ме разплака с препоръкага си на гърба на книгата – „тя се явява тъкмо сега, когато разговорът изглежда потрошен и невъзможен“, но все пак – „дълбаещи диалози, без те да ни доведат до отчаяние“.

***

Каприев, тайният сякаш мислител, професорът на римското (византийското?), с когото си разменяме различни тези, сякаш играем тенис на маса.

***

Георги Лозанов, моят научен ръководител за докторантурата в журналистическия на СУ, и вечен мисловен съмишленик.

***

Жоро Тенев, чудесен писател и невероятно дълбок ум.

***

Денис Ризов, my brother from another mother, който е в състояние да обясни бизнеса, политиката и американската мечта с лекота – един от най-умните и неплитки хора, с които животът ме срещна.

***

Дими Стоянович – каквото и да се каже за него, все ще е малко. Мани културата и текстовете за „Л’Еуропео“. Това е най-вече съмишленик, който споделя идеята, че правим всичко възможно да има и интелектуален елит.

***

Иван Кръстев: световен key thinker. Need I say more?

***

Иван Ланджев. Поетът, не рекламистът, макар че и там excel-ва. Живеем заедно в екзосферата.

***

Ицо Хазарта. Приятел и съмишленик от сто години. В книгата Даниел Ненчев (куратор и продуцент) е извадил най-доброто от нашите записани беседи между 2014 и 2020, преди битието на „депутата Христо“. За пръв път го сложихме на корицата на Егоист в най-силните години, през 1998, далеч преди великия му опус „Куатро“ от 2005. Напомняне, че нищо не е случайно. I fucking adore you, г-н депутат и съвременен нечовешки поет. И дано инициативите ти за проблемните деца да успеят, God bless you.

***

Камен Донев. Нещо като wayward child на родните сценични изкуства, нещо като нищо на света. Нереален тъжен комик.

***

Проф. Коста Костов. Изумителен мислител, далеч отвъд факта, че е и световен пулмолог. Коста е невероятен и като jazz buff. Трудно е да се каже кой от двама ни знае повече за джаза, но подозирам, че той печели.

***

Любослава Русева: най-умното и начетено момиче ever.. Благодаря, Люба.

***

Милко Лазаров без никво съмнение за мен е най-добрият български кинорежисьор. Ако някога сме имали световни филми, това са „Отчуждение“ и най-вече „Ага“. Точка. (OK, пристрастен съм – свирихме заедно в началото на 90-те в една група, но това не изменя мнението и преклонението.)

***

Проф. Нели Огнянова е най-красивата в либерално отношение, освен блестящ колега-юрист – не за друго, а защото е и правно красива, спрямо своите студенти. Да, ще кажете, че има какви ли не чудесни преподаватели, но за мен Нели е човекът с главно „Ч“. Безкомпромисна, което днес сякаш е дефицит.

***

Стоян Радев, един от най-близките ми приятели. И човек, който успява да сглоби смислен театър, дори когато векът е разглобен. Безкраен ум.

***

Теди Москов, хахахаха. Ма и „на кво се смяхме“. Нереален ироник. Учител в българската култура - с „Улицата“ и „шекспироидните“ спектакли. И винаги нещо Повече.

***

Тео Ушев: световен талант, който не се предава на популярното, и все пак успява.

***

Теодора Димова е един от най-умозрителните хора, които изобщо съм виждал. Тя е способна да разплаче всекиго с прозата си, а в случая аз съм нещо като ококорен наблюдател. Великолепната тя.

***

Тони Николов, който ме бие с 3:0 в дисциплината „най-начетен“. Дори да не сте ходили в „Портал Култура“, Николов (че и мой съученик от по-големите) е нещо като съвест на българското културно битие, особено с изследванията си за миналото.

***

Харалан, който е истински учен-антрополог. Не че аз не съм, но аз съм „кабинетен“ (лекичко Макс Вебер), а той има енергията да ходи на терен да изследва и топосферата – защото антропологията не се занимава само с горния слой. Безкраен, назнационален ум, който спешно трябва да се погрижи за физическата си форма (казано с културологично-епистемологична обич).

***

И последен, но само по азбучен ред: моят съученик, съ-мислител, световен режисьор и all-round bestest mind – Явор Гърдев.

***

Всички те ми направиха невероятната услуга да беседваме – умно, понякога и забавно, но най-вече философски, за да оставим добро свидетелство за съвременността. В този смисъл – благодаря на всички изброени. С надежда, че с тази книга се „записахме“ в българската когнитивна история.

***

Харесва ми почти еротичната хуманитарна (и почти вазова) мисъл, че и поне след 30 години все ще ни четат.

***

За финал: част от мен ненавижда клишето „весели празници“, затова ще кажа само – МИСЛЕТЕ.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер