Фрагменти 53: Лесното и трудното
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Защо все избираме „лесното“?

Помните ли един от най-великите моменти в творчеството на Стратиев? Когато в “Оркестър без име” „наште“ спорят „културологично“ с човек, който ги глобява (след като Катето Евро вече е с два, а не с три куфара, ох, недей, че…), щот принудително нощуват в няква овощна градина. Той ги глобява, и възниква нещо като спор – изкуството ли е по-важно, или хладилникът (най-общо).

***

Същият казва нещо велико – то сега всяко свири и пее, пък един човек не можеш да хванеш за работа.

***

Ние все още сме в закопани в този социокултурен спор, наследен от комунистическата смазваща „уравниловка“, за сметка на културната и икономическа стратификация. Ако се опитам да обясня на даден датчанин, примерно, че фермерът у нас е бил е по-важен от класическия музикант (щот го „храни“), този даден датчанин би се облещил, защото в развитите демокрации няма подобно простовато разделение.

***

Проверих: чудесният актьор, който изплюва своите пет реплики като вид „натуршчик“, се казва Иван Янчев. Но през неговата уста Стратиев (и най-вече режисьорът Людмил Кирков) казва нещо от сорта на „изкуство, изкуство, ама като няма в долапа…“

***

Някъде ви водя? Културата на една държава, да напомня, не е съчетание от качествата на средния гражданин, нито пък от нас, „личностите за подражание“. Тя, общата ни българска култура, е вероятният общ набор от решения на граждани с общ умствен софтуер.

***

И в нашия общ софтуер на ума смесването на егото и личността с културата винаги е грешка, правил съм я хиляди пъти, но смятам да се поправя.

***

Ето това е нашата „разделителна линия“. Тя дори не е толкова между „русофили“ и „русофоби“, не ляво и дясно, не консервативно и либерално, а – ако позволите – селско и градско.

***

Добре, да бъда и умен, for a change. Културата под формата на определени господстващи ценности е необходимото българско, но не и достатъчното условие за растеж. Имаме нужда от нещо много просто: лидери, които в политическия контекст на 21-и век да имат и конфуцианското чувство за умереност, и аристотеловата визия занапред.

***

Няма да стане, но поне да задам рамката.

***

Смесването на нивото на Индивида с това на Обществото е познато от Хофстеде като „екологична грешка“, и аз го направих. Обяснявам: в социокултурното антроположество „екологично“ не означаваше „зелено“ – а „oikologica“, т.е. „oiko“ означава „домашно“.

***

И съм готов да си понеса културологичните последствия заради израза „социокултурно антроположество“. Т.е. да се пошегувам и със себе си, ако позволите: наскоро казах на жена си, че само ние, културните антрополози, не сме излизали пред парламента да протестираме срещу пълния игнор на държавата спрямо нас. И справедливо да искаме и ние нещо, например рязко увеличение на доходите на културните антрополози.

***

А шегата стана двойна, когато си дадем сметка, че „културните антрополози“ сме, общо взето, трима човека – аз и великолепните проф. Ивайло Дичев и Васил Гарнизов. Някой ден ще им предложа да застанем тримата пред парламента и да настояваме за увеличение на заплатите, без никой да ни разбере иронията; да, ще дойдат и Гого Лозанов, Харалан и д-р Михайлов, които ни съчувстват, но принципът си остава същият.

***

Проблемът извън тази шега обаче е друг – нашата задача е да се опитваме да бъдем мисловен авангард, а това у нас, по алековски, вече е уточнено – „страшни диванета са туй учените“.

***

Ерго, тук се натъкваме на културна грешка, на непомерен „бъг“ в мисленето ни като нация.

***

Отново да напомня какво „работят“ интелектуалците, и – с цялото ми уважение – да не ги бъркаме с хората от изкуствата. Хората от изкуствата – актьори, режисьори, художници – вероятно са умни хора, но това не ги прави интелектуалци per se. Докато хората на изкуствата създават постановки, картини и музика, интелектуалците работят създаване на мисловни модели, и едното никак няма нищо общо с другото, колкото и в централните медии да го бъркат.

***

Великият пример, донякъде, е нашият приятел Киркегор, който се е опитвал – в собствения си контекст – да говори за християнска етика. Докато е бил относително добър музикант-любител.

***

Ето това е нашата „разделителна линия“. Тя дори не е толкова между „русофили“ и „русофоби“, не ляво и дясно, не консевативно и либерално, а – ако позволите – селско и градско, образовано и необразовано.

***

И това в култура, която е „провинциална“ спрямо европейската (т.е. строго консервативна, колективистична, „народна“; тя се противи на всеки порив за западен модернизъм и до момента).

***

Това не я прави „лоша“ априори - имаме Вазов, Пенчо, после Елин Пелин, Йовков, дори Коста Павлов.

***

Накратко, нашата днешна дребна, колективистична култура масово не намира идоли в американската и европейската; напротив, тя в някаква степен е късноюгославска, доколкото турбофолкът, заимстван от тях, все още доминира под различни форми. И, разбира се, поради съветизма и соц-а голяма част от сънародниците ни клонят към Мирослав Илич и руските „блатни“ песни, а не към некви западняци. С уточнението, че това се предава вече и на поколение, което си харесва източната чалга, и дори не си пуска западна такава (друг път ще уточня защо).

***

„Дийп Пърпъл“ (много обичани при соца, незнайно защо) накрая изгубиха мача с Миле Китич и простоватите ни клонинги на слъбски и гръцки певици.

***

Но по-важното е следното: ние в момента трябва да се запитаме по гоголевски, „накъде отиваш, България“, quo vadis. Дигиталното, вече неизбежно, утвърждава нещо, което наричам „културата на лесното“. Поради крайната си достъпност (имаш компютър в ръка), торпилира и дори отменя усилието за себенадграждане. Т.е. отменя самата просвещенска, че и антична идея за въпросното себенадграждане. Но няма смисъл да се противим културологично – то е сякаш да се сърдим, че вали дъжд. Ерго, да се опитаме да „впримчим“ дигиталната революция и новите възможности, които създава, за да просвещаваме. Това е част от моята лична мисия

***

И да бъдем честни към себе си. В случая залязва само едно наистина важно нещо – вниманието към детайла. Това е пак поради Четвъртата индустриална революция – времето се „забързва“, attention span-ът намалява драматично, и стигаме до онова „проклятие“ на Едмънд Бърк – anything goes. Т.е. в бързия информационен overload или въртоп може всичко, защото времето за преценка е сведено до секунди. Млади хора ме питат за „изкуствения интелект“ - някой ден, може би. Но не ми се вярва, че може да произведе ирония и метасмисъл. Предполагам, че ще мине поне още едно столетие, докато изкуственият интелект се откъсне от изначалната си човешка парадигма на управление.

***

Азимов е блестящ, но не уцели хронологията.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 16 минути

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Корабът "Руен" се прибра във Варна

Корабът "Руен" се прибра във Варна

България Преди 31 минути

Плавателният съд бе похитен от въоръжени пирати на 14 декември миналата година

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 1 час

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 2 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 2 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 4 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 4 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 4 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 5 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 5 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 5 часа

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

България Преди 5 часа

Той оставил жертвата да лежи на земята и си тръгнал

Дъжд от месо

Голямата мистерия: Денят, в който над Кентъки валя дъжд от месо (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

На такова явление едва ли някога сте били свидетели

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 6 часа

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите

Трансплантация

С половин присадено лице и трансплантирано око: Да промениш законите на хирургията

Свят Преди 7 часа

Едва ли сте чували името "Арън Джеймс", но е възможно трудно да го забравите скоро