Фрагменти 28: Левски, Хофстеде и моралният компас
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Защо колективистичната култура у нас пречи на развитието

Забележете: има нещо културологично-изумително във факта, че се разправяме за ваксини. Моят частичен прочит е свързан с масовата инфантилизация, индуцирана от дигиталния достъп на плебса до медия, каквито са т. нар. „социални мрежи“.

***

Не говоря за прословутия „щурм“ на парламента – там е ясно, на организаторите в общи линии им дреме на шмайзера за зеления сертификат, т.е. дневният ред там е друг. Мен, като културен антрополог, ме занимава единствено фактът, че самият достъп на плебса до медия, разбира се, ражда чудовища.

***

Един от моите задочни учители, Хеерт Хофстеде, би се изумил как пандемията – не само у нас – влияе и дори препрограмира умствения софтуер. За нещастие, той почина точно месец преди въпросния форсмажор в Европа, на 12 февруари 2020.

***

А може би се е отървал от възцарилата се релативистка реалност, в която неговите изследвания и идеи сякаш нямат място.

***

Е, глупости, разбира се, че имат. Ще опитам вместо него, дано ми прости. Въпреки че да се „преведат“ идеите на Хофстеде е непосилна задача, дори за ренесансов ум като моя.

***

Цялата работа при него, ако мога да я сведа до нещо напълно разбираемо, е следната: държавите със студен или умерен климат обикновено залагат на индивидуалистична култура (сто пъти вече съм казвал как самата идея за протестантството е довела до благополучие), която прави така, че оцеляването на хората зависи повече от тяхната лична инциативност.

***

Което утвърждава индивиуалистичните култури. Примерът е очевиден: разселващите се европейци, населили Северна Америка, Австралия (Джокович така и не го схвана, уинк-уинк) и дори Нова Зеландия по дефиниция са индивидуалистично настроени, за да напуснат старата си среда (знаете за картофения глад в Ирландия в средата на 19-и в. и подобни събития) и да се устроят в държави, в които всеки трябва да се грижи за себе си. Тези държави (макар че няма идеални, много ясно) правят така, че в тях – като цяло – я няма лефтиската идея, че държавата е някак длъжна да ти сипва в човчицата, докато си лежиш.

***

Опростявам нарочно, с извинение към савантите по въпроса.

***

Ерго, този индивидуализъм увеличава богатството, колкото и днес да ненавиждаме клоуна Борис Джонсън и неговите леви мерки, нищо че се води Тори – има неща, които дори в днешния релативистки дискурс (и форсмажор) не се променят.

***

Хофстеде ни завеща най-важното – индивидуализъм срещу колективизъм. За нещастие, нашата национална култура на възприятия, ако въобще има такова нещо, спада към второто.

***

Обяснявам накратко (щот, нали, вече никой не чете дълго): колективистичната култура не означава лява солидарност, която и без това е пагубна, а нещо по-дълбоко вкоренено и опасно. Означава да не можеш, поради бъг в историческия умствен софтуер, да се откъснеш от груповата си идентичност; да напуснеш вътрешната родова група.

***

Т.е. да нямаш собствена agency, животът ти да се застъпва (overlapping) екзистенциално с този на родителите, да се свиваш в „черупката“ на родовото. Което в крайна сметка в постмодерната епоха доведе до популисткия „патриотизъм“.

***

Или „патридиотизъм“, ако позволите.

***

Мисля, че ние страдаме от това, и не сме сами – същото, по няква причина, се наблюдава в Сърбия, да речем (но не и в Австралия, хахах). С важната уговорка, че всички типологии, за които говоря, не изчерпват житейските ситуации.

***

За мен, като антрополог, е лесно да опитам да предложа обяснение спрямо поведенческите модели, спрямо „балканския етос“, но няма да го направя, защото и моята наука е истинска наука. (Адептите на истинските природни науки биха ме презрели като „уманитар“, но това е съвсем друг въпрос).

***

Хофстеде предлага блестящ пример, в който някъв френски писател бил казал, че родните му холандци били, цитирам, “peuple jaloux qui a un curieux penchant pour tout ce qui est terne” – т.е. че холандците били ревниви (към своето, т.е. предубедени), и изпитвали страховита склонност към всичко обикновено. (Тук, като полиглот, да обясня, че terne не кореспондира с великата френската концепция за ennui, т.е. за сартъровото усещане за екзистенциална скука; “terne” е по-скоро нещо като “dull”, или, на руски, нещо като „тупой“, което е относително далеч от нашето „тъп“; най-яко е на италиански, ако позволите – noioso или дори tedioso, някой, който хем е скучен, хем е тъп).

***

Далеч по-важно обаче е защо, по „скалата“ на организационните култури, ние сме „колективистична“ – те някак се обуславят от общите въприятия на всекидневните практики, от паметта (ценностите на „основателите“) и от заучаването на символи.

***

Пак да опитам да преведа: чрез казуса как Васил Левски живее в метасмисъл като моя любим отбор „Левски“. Ние, Сектор Б, сме предмет на племенна култура – което, по същество, е смесване на национална и организационна култура (Васил Левски е сърцето на нацията, и ние сме го възприели като символа на символите, в случая като семантична сублимация). Така ценностите на ключовите или символни лидери несъмнено оформят организационната култура, поредстсвом общи практики, памет, символи, ритуали и т.н. Въпрос на заучаване и мета-мислене: ние обичаме Левски не само като име на нашия клуб, но и като националния наш светец.

***.

Извън фенските пристрастия, имаме проблем с колективистичната култура. Тя ни диктува и още нещо неприятно: че първата мисъл на всеки назначен в уж полза на държавата е „кво да профитиървам“, „как да оправя себе си“ – като конвулсивен порив да избягам от въпросната вътрешна група.

***

Успокойте се: и френският държавен служител си мисли същото. В социологията това е известно като разликата между „местен“ и „космополитен“ – и, в случая при френските общини, разликата е между една вътрешна и „външна“ морална рамка.

***

Някога му виках „морален компас“. Сега не смея, защото организационните процедури вземат връх над резултатите – чрез релативизма на социалните медии.

***

А релативизмът направи така, че евристичният научен процес, медийно, да се свие до нищо.

***

Annus horibilis. Така древните римляни наричат, де факто, лошата реколта.

***

Аз пък ще предположа, че 2022 ще е една от най-отвратителните години – икономически, здравно и всякак.

***

Както е казал учителят Дънов, fucking ‘ell.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 43 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 46 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 3 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той