Фрагменти 26: Смисълът на живота (част IV)
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Тома Аквински, с извинение, ни подсказва как да живеем, но не събира лайкове

Добре, де, ето го и самият смисъл на живота. Исках да го обясня през Камю и неговото схващане на мита за Сизиф - и то, ако изобщо може, накратко – че смисълът е в бутането на камъка нагоре в Тартар, а не в избутването му догоре, така или иначе определено като невъзможно от древния ум. Но това ще го оставя за другата седмица, защото да си припомниш изследователски Камю не е просто вникване и размишление, но и вид морален компас.

***

Сега, доколкото виждам, няква уж критична маса у нас има надежда, че се случва нещо като „пролет на обществените нрави“, дет вика Томас Ман в своя Билдунгсроман „Вълшебната планина“ (“Der Zauberberg”). Но все пак да напомня Анаксимандър – той е първият скептик, сякаш от името на всички предсократици (и ученици на протокиселото копеле Талес), далеч преди епиктетовия вид скептицизъм. Той пръв казва, че човешката природа, в общия случай, не се променя и клони към лошо.

***

Да се обзаложим ли, че е прав?

***

Древният ум съвършено се е сетил, че вечното наказание е да няма резултат.

***

Но и че ако изобщо има смисъл, той е в опита/процеса за постигане на резултат. Т.е. в днешни термини, успехът най-често води до стазис и безсмислие. Някой по-светнат тук може да ме обяви за манихеец, но моята ерес – ако има такава – се родее по-скоро с ботевото „светът, привикнал хомот да влачи,/тиранство и зло и до днес тачи“. Нашият гений обаче не е изначално ляв, както е било вменявано от соц-историографията – той иска да пренесе тогавашния европейски индивидуализъм и инициатива на наша почва. И, както се случва с почти всички велики български замисли, се проваля.

***

Т.е. ако позволите, страданието и самият процес на „живеене“ ни прави хора, а не крайният резултат, защото – ентшулдигунг - никога няма краен резултат и състояние на „победа“ или „щастие“.

***

„Щастието“, евдемонията, още от края на 6-ти в. пр. Хр. би трябвало да се схваща не като случка, а като процес; ако изобщо приемем, че такова нещо като „щастие“ съществува.

***

Ерго, „културата на непременното щастие“, която царува в момента, пришпорена от потребителския императив и факта, че 75 години живеем без война, е null and void, нищожна сделка с битието.

***

Но да приложим всичко това към българското съвремие: колкото и в момента да се вихри изпадналата от питоса на Пандора надежда, тя е нещо крайно летливо, versatile, и – ако се позова на Джон Милтън, онзи, слепият – it’s the hope that kills us.

***

Ма защо така негативно, ще кажете. Ами, защото, най-общо, постоянното ни първо ниво (с корени в последното наше робство - съветското) води до дългосрочни деформации на очакванията и възприятията. Истинската надежда, ако има такава, е свързана единствено с GenZ поколението – първото от 13-ти век насам у нас (да, хлабава препратка, но намигам), което не само не е израсло във вид робство, а поради Четвъртата индустриална революция (т.е., най-общо, дигиталната) не подразбира подчинението като житейско справяне.

***

Вече дадох пример с моя преподавател по антична и средновековна философия, проф. Цочо Бояджиев. Той, в летящ стил, винаги ни припомня средновековните схоластици.

***

Представете си все пак 13-ти век в Европа, без да ангажирам с това брилянтните Цочо или дори Жак Льо Гоф. Представете си бесен, мрачен, gothic католицизъм в Запада (в Изтока ние още се учим на православие, династията на Асен, Петър и Калоян някак кумулативно води до Иван Асен II и до прословутите три морета, минус Борил). В същото време в целия католицизъм започва да се преподава учението на Св. Тома от Аквино – чак до рескрията на папата-„бунтар“ Лъв 13-ти в края на 19-и век (поне според нечовешкия колега Пол Джонсън). И понеже все пак темата е „смисълът на живота“, на мен ми се струва, че Тома Аквински би трябвало да бъде изучаван наравно с Аристотел. Сега ще опитам да обясня защо.

***

Първо, защото по времето на Тома от Аквино битката „Платон срещу Аристотел“ все още бушува, доколкото написаното от тях може да послужи за основа. И точно тук моят човек (язък, че никога няма да го прочетете, уинк-уинк) осигурява „победата“ на Аристотел – чак до късния Ренесанс, когато Платон е някак „възстановен“. (Тук, разбира се, трябва да напомня следното: през 17-ти век е било възможно човек да е едновременно православен, заради умрялата Византия, и картезианец: Малбранш, макар и духовник, не е бил подложен на критика.)

***

Второ, Тома Аквински не е селянин, включително и по днешните ни разбирания, в които „селянин“ в определени среди  означава „простак“. Не, Св. Тома е син на графа на Аквино, чийто замък, в границите на графство Неапол, е в непосредствена близост до Монте Касино. (Тук няма да ви занимавам как Тома прекарва 6 години в университета в Неапол, и после става доминикански полу-монах и заминава за Кьолн, където учи при Алберт Велики, водещият аристотелианец на тогавашното време). И в този смисъл, не е хубаво да сме прости и да се снимаме с чалгаджиите, защото все пак дължим някакъв добър вкус и споменатия морален компас на децата си.

***

Трето, Summa contra Gentiles. Самата идея, че трябва да преследваме истината на всяка цена, я дължим точно на Тома от Аквино.
 
***

Моята цел (казва той, пък и според Ръсел) е да провъзглася истината, но за това ще ми се наложи да прибягна до естествения разум – т.е. Тома пръв реално иска и доказва съществуването на Бога. Ако аз и вие познавахме същността на Бога, това би било истинно, но само ако Бог и съществуването са едно и също.

***

Обаче имаме малък проблем – важното е, че не помним, че религиозните истини, които са недоказуеми, могат също така да бъдат познати посредством вярата. Доказателствата там са трудни и могат да бъдат разбрани само от учения или вярващия човек.

***

А вярата е нужна и на непросветения, знаете.

***

Преди Камю, да съобщя и най-важното по повод смисъла, както го разбирам: в Бог, казва колегата Аквински, съществуването и генералната религиозна същност са тъждествени. Бог не е възможно да бъде „специфициран“ посредством някакво субстанциално различие, той не принадлежи към нищо „родово“.

***

Той, в най-лошия случай, е ВИД битие.

***

Да обясня и за парвенютата: ние или сме богоподобни – с вкус към емпатия, - или не сме. По-подходящо е да се каже така: макар божественият ум и уредба на света да е предмет на съставност, Бог е изначална интелектуална благост, единно цяло. То или се възприема като цяло, или попадате в категорията на „празничните богобоязливи“.

***

Ето и нещо насърчаващо от аквинския граф (никога няма да ми се разбере иронията): всяка форма на вяра, доколкото представлява нещо положително, е понечване за самовъздигане. Растението е подобно на католическия вид Бог по това, че притежава собствено знание, колкото и да е малко, но е неподобно по остъствието на интелект.

***

Най-хубавото, което аз измислих по повод Смисъла, преди дори Камю: божественото провидение не изключва злото, случайността, свободната воля или щастливото стечение на обстоятелствата. Но да внимаваме за Злото, което идва поради – забележете – вторичните причини. Сякаш добър майстор с лоши инструменти.

***

Някой би казал, е кво прайш сега, омъжваш Тома Аквински за Аристотел. Бих отговорил, не. Ако „омъжвам“ нещо, то би било съвсем хлабаво, в стил „търсим, заедно с проф. Цочо Бояджиев“, аристотелианското в Тома Аквински.

***

Но ние с проф. Бояджиев, така или иначе, не попадаме в лайковете.

***

Дори ще ви цитирам великолепен коментар под наште размишления – kakvi sa tezi kvazimodi?

***

Което е свръхзабавно, но в културологичен смисъл ни връща на минус първо ниво (както асансьорът в мола).

***

Т.е., когато Вуте види нещо непонятно като жираф, той казва „такова животно нема“. Без значение какви са фактите.

***

И, някак, тъкмо затова корупцията у нас, пък и не само у нас, винаги печели Войната с корупцията. Усмихнато човече и честита Нова.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ПП "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ"

ПП "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ"

Избори 2023 Преди 1 минута

ПП "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ"

ГЕРБ: Международен скандал, очертава се погром

ГЕРБ: Международен скандал, очертава се погром

България Преди 2 минути

Делян Добрев: Правителството се готви да раздаде 1, 706 млрд. евро на фирми

България освободи Сергей Желев като консул в Украйна

България освободи Сергей Желев като консул в Украйна

България Преди 19 минути

В тази връзка бе закрито и ръководеното от него консулство в град Запорожие

Как да запазим природата от технологичния напредък на човечеството?

Как да запазим природата от технологичния напредък на човечеството?

Технологии Преди 33 минути

Какво отделят в околната среда тоновете излезли от употреба електроуреди, изхвърлени неправилно?

Янев за ракетите: България може да бъде съдена

Янев за ракетите: България може да бъде съдена

България Преди 33 минути

Янев: Трябва да поставим условие към Украйна за какво да използва ракетите

ПП „Български демократичен съюз „Радикали“

ПП „Български демократичен съюз „Радикали“

Избори 2023 Преди 45 минути

ПП „Български демократичен съюз „Радикали“

Украински войник: "Вагнер" отново са тук

Украински войник: "Вагнер" отново са тук

Свят Преди 49 минути

Украински войник: Бойците им се върнаха бързо

<p>&quot;Убедени сме, че огромното мнозинство от бразилското население защитава живота&quot;</p>

Бразилски сенатори призовават за референдум за абортите

Свят Преди 55 минути

Върховният съд обсъжда дали да одобри декриминализирането на абортите до 12-ата седмица от бременността

Гробница на гръцка наложница e открита в Йерусалим

Гробница на гръцка наложница e открита в Йерусалим

Любопитно Преди 1 час

Гробницата, която датира отпреди 2300 години, е открита на скалист склон близо до кибуца Рамат Расел в южните покрайнини на Йерусалим

ПП "ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ"

ПП "ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ"

Избори 2023 Преди 1 час

ПП "ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ"

ПП "СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА"

ПП "СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА"

Избори 2023 Преди 1 час

ПП "СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА"

Земеделски народен съюз

ПП "ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ"

Избори 2023 Преди 1 час

ПП "ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ"

Какво е състоянието на жълтите павета в края на ремонта

Какво е състоянието на жълтите павета в края на ремонта

България Преди 1 час

Пренареждането в активните ленти за движение вече е приключено

<p>ДАНС ще проверява кой е собственик на Руската църква</p>

СГП възложи на ДАНС да провери собствеността на Руската църква

България Преди 1 час

В хода на проверката ще се изискат документи относно собствеността на православния храм

Христо Хинков за COVID-19: Известна доза спокойствие

Христо Хинков за COVID-19: Известна доза спокойствие

България Преди 2 часа

Хинков: Не са достигнати нива, които да изискват конкретни действия

Васил Божков

Васил Божков: Вместо да ме освободят, те искат да плащам гаранция

България Преди 2 часа

"Вместо да ме наградят, че върнах национално богатство в България", пише в социалните мрежи бизнесменът