Фрагменти 26: Смисълът на живота (част IV)
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Тома Аквински, с извинение, ни подсказва как да живеем, но не събира лайкове

Добре, де, ето го и самият смисъл на живота. Исках да го обясня през Камю и неговото схващане на мита за Сизиф - и то, ако изобщо може, накратко – че смисълът е в бутането на камъка нагоре в Тартар, а не в избутването му догоре, така или иначе определено като невъзможно от древния ум. Но това ще го оставя за другата седмица, защото да си припомниш изследователски Камю не е просто вникване и размишление, но и вид морален компас.

***

Сега, доколкото виждам, няква уж критична маса у нас има надежда, че се случва нещо като „пролет на обществените нрави“, дет вика Томас Ман в своя Билдунгсроман „Вълшебната планина“ (“Der Zauberberg”). Но все пак да напомня Анаксимандър – той е първият скептик, сякаш от името на всички предсократици (и ученици на протокиселото копеле Талес), далеч преди епиктетовия вид скептицизъм. Той пръв казва, че човешката природа, в общия случай, не се променя и клони към лошо.

***

Да се обзаложим ли, че е прав?

***

Древният ум съвършено се е сетил, че вечното наказание е да няма резултат.

***

Но и че ако изобщо има смисъл, той е в опита/процеса за постигане на резултат. Т.е. в днешни термини, успехът най-често води до стазис и безсмислие. Някой по-светнат тук може да ме обяви за манихеец, но моята ерес – ако има такава – се родее по-скоро с ботевото „светът, привикнал хомот да влачи,/тиранство и зло и до днес тачи“. Нашият гений обаче не е изначално ляв, както е било вменявано от соц-историографията – той иска да пренесе тогавашния европейски индивидуализъм и инициатива на наша почва. И, както се случва с почти всички велики български замисли, се проваля.

***

Т.е. ако позволите, страданието и самият процес на „живеене“ ни прави хора, а не крайният резултат, защото – ентшулдигунг - никога няма краен резултат и състояние на „победа“ или „щастие“.

***

„Щастието“, евдемонията, още от края на 6-ти в. пр. Хр. би трябвало да се схваща не като случка, а като процес; ако изобщо приемем, че такова нещо като „щастие“ съществува.

***

Ерго, „културата на непременното щастие“, която царува в момента, пришпорена от потребителския императив и факта, че 75 години живеем без война, е null and void, нищожна сделка с битието.

***

Но да приложим всичко това към българското съвремие: колкото и в момента да се вихри изпадналата от питоса на Пандора надежда, тя е нещо крайно летливо, versatile, и – ако се позова на Джон Милтън, онзи, слепият – it’s the hope that kills us.

***

Ма защо така негативно, ще кажете. Ами, защото, най-общо, постоянното ни първо ниво (с корени в последното наше робство - съветското) води до дългосрочни деформации на очакванията и възприятията. Истинската надежда, ако има такава, е свързана единствено с GenZ поколението – първото от 13-ти век насам у нас (да, хлабава препратка, но намигам), което не само не е израсло във вид робство, а поради Четвъртата индустриална революция (т.е., най-общо, дигиталната) не подразбира подчинението като житейско справяне.

***

Вече дадох пример с моя преподавател по антична и средновековна философия, проф. Цочо Бояджиев. Той, в летящ стил, винаги ни припомня средновековните схоластици.

***

Представете си все пак 13-ти век в Европа, без да ангажирам с това брилянтните Цочо или дори Жак Льо Гоф. Представете си бесен, мрачен, gothic католицизъм в Запада (в Изтока ние още се учим на православие, династията на Асен, Петър и Калоян някак кумулативно води до Иван Асен II и до прословутите три морета, минус Борил). В същото време в целия католицизъм започва да се преподава учението на Св. Тома от Аквино – чак до рескрията на папата-„бунтар“ Лъв 13-ти в края на 19-и век (поне според нечовешкия колега Пол Джонсън). И понеже все пак темата е „смисълът на живота“, на мен ми се струва, че Тома Аквински би трябвало да бъде изучаван наравно с Аристотел. Сега ще опитам да обясня защо.

***

Първо, защото по времето на Тома от Аквино битката „Платон срещу Аристотел“ все още бушува, доколкото написаното от тях може да послужи за основа. И точно тук моят човек (язък, че никога няма да го прочетете, уинк-уинк) осигурява „победата“ на Аристотел – чак до късния Ренесанс, когато Платон е някак „възстановен“. (Тук, разбира се, трябва да напомня следното: през 17-ти век е било възможно човек да е едновременно православен, заради умрялата Византия, и картезианец: Малбранш, макар и духовник, не е бил подложен на критика.)

***

Второ, Тома Аквински не е селянин, включително и по днешните ни разбирания, в които „селянин“ в определени среди  означава „простак“. Не, Св. Тома е син на графа на Аквино, чийто замък, в границите на графство Неапол, е в непосредствена близост до Монте Касино. (Тук няма да ви занимавам как Тома прекарва 6 години в университета в Неапол, и после става доминикански полу-монах и заминава за Кьолн, където учи при Алберт Велики, водещият аристотелианец на тогавашното време). И в този смисъл, не е хубаво да сме прости и да се снимаме с чалгаджиите, защото все пак дължим някакъв добър вкус и споменатия морален компас на децата си.

***

Трето, Summa contra Gentiles. Самата идея, че трябва да преследваме истината на всяка цена, я дължим точно на Тома от Аквино.
 
***

Моята цел (казва той, пък и според Ръсел) е да провъзглася истината, но за това ще ми се наложи да прибягна до естествения разум – т.е. Тома пръв реално иска и доказва съществуването на Бога. Ако аз и вие познавахме същността на Бога, това би било истинно, но само ако Бог и съществуването са едно и също.

***

Обаче имаме малък проблем – важното е, че не помним, че религиозните истини, които са недоказуеми, могат също така да бъдат познати посредством вярата. Доказателствата там са трудни и могат да бъдат разбрани само от учения или вярващия човек.

***

А вярата е нужна и на непросветения, знаете.

***

Преди Камю, да съобщя и най-важното по повод смисъла, както го разбирам: в Бог, казва колегата Аквински, съществуването и генералната религиозна същност са тъждествени. Бог не е възможно да бъде „специфициран“ посредством някакво субстанциално различие, той не принадлежи към нищо „родово“.

***

Той, в най-лошия случай, е ВИД битие.

***

Да обясня и за парвенютата: ние или сме богоподобни – с вкус към емпатия, - или не сме. По-подходящо е да се каже така: макар божественият ум и уредба на света да е предмет на съставност, Бог е изначална интелектуална благост, единно цяло. То или се възприема като цяло, или попадате в категорията на „празничните богобоязливи“.

***

Ето и нещо насърчаващо от аквинския граф (никога няма да ми се разбере иронията): всяка форма на вяра, доколкото представлява нещо положително, е понечване за самовъздигане. Растението е подобно на католическия вид Бог по това, че притежава собствено знание, колкото и да е малко, но е неподобно по остъствието на интелект.

***

Най-хубавото, което аз измислих по повод Смисъла, преди дори Камю: божественото провидение не изключва злото, случайността, свободната воля или щастливото стечение на обстоятелствата. Но да внимаваме за Злото, което идва поради – забележете – вторичните причини. Сякаш добър майстор с лоши инструменти.

***

Някой би казал, е кво прайш сега, омъжваш Тома Аквински за Аристотел. Бих отговорил, не. Ако „омъжвам“ нещо, то би било съвсем хлабаво, в стил „търсим, заедно с проф. Цочо Бояджиев“, аристотелианското в Тома Аквински.

***

Но ние с проф. Бояджиев, така или иначе, не попадаме в лайковете.

***

Дори ще ви цитирам великолепен коментар под наште размишления – kakvi sa tezi kvazimodi?

***

Което е свръхзабавно, но в културологичен смисъл ни връща на минус първо ниво (както асансьорът в мола).

***

Т.е., когато Вуте види нещо непонятно като жираф, той казва „такова животно нема“. Без значение какви са фактите.

***

И, някак, тъкмо затова корупцията у нас, пък и не само у нас, винаги печели Войната с корупцията. Усмихнато човече и честита Нова.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Семеен скандал: - Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Даниел Лорер

Лорер: Новината, че България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол, показва, че нашите нужди са разбрани от ЕК

България Преди 30 минути

"Зарадвах се на тази новина, доколкото показва, че твърдата позиция на България в защита на европейските правила показва страната ни като стабилен партньор и нашите нужди са разбрани от ЕК", заяви Лорер

Проверка на МВР и ДАНС на ГКПП "Капитан Андреево"

Проверка на МВР и ДАНС на ГКПП "Капитан Андреево"

България Преди 1 час

Проверява се конкретен случай на камион, който още преди седмица е минал границата, но документите му са подадени едва сега

Непал

Непалски пътнически самолет изчезна с 22 души на борда

Свят Преди 2 часа

На борда е имало трима членове на екипажа и 19 пасажери

Станислав Тодоров

КЕВР е готова да въведе блок тарифи за тока и водата

България Преди 3 часа

"Готови сме, ако Народното събрание (НС) ни гласува това правомощие, да въведем блок тарифи - до определено количество ток, вода да се плаща по една тарифа, над нея - цената да бъде по-висока", обясни председателят на КЕВР

Украински бежанци в Слънчев бряг бяха преместени с автобуси от един хотел в друг, 23 май.

Украински бежанци от Варна масово отказаха да бъдат извозени към вътрешността на страната

България Преди 3 часа

От 250 украински бежанци, едва пет от тях са заявили желание да бъдат извозени към държавни бази, заяви Благомир Коцев

.

9 идеи за забавление на деца по време на път

Любопитно Преди 4 часа

Дългите пътувания с кола с деца никога не са били лесни, но нуждата от постоянна стимулация сякаш нараства с всяко поколение

Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Получих заплахи заради COVID-19

Теми в развитие Преди 5 часа

"Вчера и онзи ден получих от няколко граждани заплахи, че ако продължа да заплашвам населението и да говоря неща, които, цитирам "сама си измислям субварианти на коронавируса", всичко това щяло да свърши много лошо", каза специалистът

Голям пожар изпепели покрива на бивш ресторант в София

Голям пожар изпепели покрива на бивш ресторант в София

България Преди 6 часа

Огънят е пламнал в бивш ресторант на улица "Иван Асен II", близо до Румънското посолство

<p>Къде ще има гръмотевични бури и градушки</p>

Опасно време: Къде ще има гръмотевични бури и градушки

България Преди 7 часа

НИМХ издаде предупредителен жълт код за опасно време за 14 области на страната

<p>Най-шокиращите медицински състояния</p>

5 странни медицински състояния, за които никога не сте чували

Любопитно Преди 7 часа

Това са синдроми, които вероятно не познавате

Вануату обяви климатично извънредно положение

Вануату обяви климатично извънредно положение

Свят Преди 15 часа

План за 1,2 млрд. долара ще смекчава последиците от климатичните промени

Подоляк: Споразумение с Русия е безмислено

Подоляк: Споразумение с Русия е безмислено

Свят Преди 16 часа

Съветникът на Зеленски: Единственият начин да бъде спряна руската инвазия е чрез военна сила

Европол е разтревожен за оръжията в Украйна

Европол е разтревожен за оръжията в Украйна

Свят Преди 17 часа

Европол вече наблюдава за пътувания на известни терористи и екстремисти между Украйна и ЕС

Путин предупреди Германия и Франция

Путин предупреди Германия и Франция

Свят Преди 19 часа

Той е провел телефонен разговор с Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Борисов: Така няма как да влезем в еврозоната

Борисов: Така няма как да влезем в еврозоната

България Преди 20 часа

Според лидера на ГЕРБ актуализацията на бюджета с нови заеми е популистки ход