Моята река
Източник: Vesti.bg
2

И сега аз водя за ръката 7-годишната ми дъщеря. Водя я на брега, там, където се събирахме със съучениците ни.

Дунав, Данюб, Донау .....реката тече през половин континент, носейки се като пълноводна европейска Мисисипи към Черно море. Навярно хиляди хора – австрийци, унгарци, словаци, живеещи в поречието й, казват „Това е моята река“. Аз, обаче, си имам едно мое късче от нея.

Израснала съм на нея, в крайната българска точка, там, откъдето реката се отправя на север към делтата си. Училището ми беше почти на брега на реката и ние час по час прескачахме до нея, привлечени от мощното спокойно движение на водата. През лятото тя беше гостоприемна, предлагаща прохлада и поне лек ветрец, раздвижващ горещата фурна, наречена добруджанско лято. Тогава тя беше и най-плитка. Камъните долу се оголваха, ние слизахме най-долу, досами водата. Можеше да стъпиш на някой по-голям камък и да усетиш как водата го разклаща.

Старите хора се кахъряха „пресъхна реката, съвсем пресъхна, не е на добре това“. Макар и малко, водата си беше чиста, беше обичайно да видиш как някой се къпе, а и уловът беше добър. Малко по-нагоре срещу течението имаше островче с широк пясъчен плаж. Дотам ходеше корабче и едно от най-големите детски удоволствия беше да те заведат там на плаж.

Та значи тръгва сутринта корабчето, разминава се ту с някоя лодка, ту с шлеп, и след около половин или един час детско време пристигаме. И тук започва най-хубавото – можеш да се къпеш, можеш да се заровиш в чистия дребен пясък, можеш да се скриеш в гората. Водата е чиста и топла, не е като морето да чакаш следобеда, но трябва да внимаваш за течението и за клоните, носени от реката. А когато следобед излезеш изпод сенките на дърветата, пясъкът под краката ти е като тиган на огън. Ние тогава си прекарвахме цялото лято в мечти за морето и Дунавът ни беше утеха.

Но този Дунав зимата беше негостоприемен, със студен вятър, който те обръщаше на брега и влизаше до кожата и те караше да потръпваш, с оловните си води, носещи безнадежността, че има още половин година до лятото. Помня, когато реката замръзна, това беше обща тема и обща болка на всички, сякаш сърцата замръзнаха. Прекалено рядко се случваше това и хората търсеха поличба за нещо страшно и неотвратимо, идващо върху ни. Нищо не дойде, само тръгна ледът. Огромни парчета лед, които бяха нахвърляни едно върху друго, много трудно, със скърцане се размърдваха по пътя си към морето. Някакво животно, навярно куче, което аз виждах като малко черно петно, беше хванато като в капан. През тази зима много вълци и чакали преминаха по ледената река и дойдоха от Румъния да проверят обстановката. Тъй като и тя беше братска социалистическа страна, не вярвам обстановката да се е различавала много от тамошната.

Горките румънци – що се касае Дунава, ние печелим географски. Техният нисък бряг се заливаше всяка пролет, но там, освен ниви, друго нямаше. Най-близкият град беше на 10 километра. Спомням си, че мен много ме занимаваше въпросът къде точно е границата между двете страни и майка все ми обясняваше че е точно по средата. Да, ама, питах аз, ако някой по погрешка премине средата, ще го арестуват ли? Сега като те настъпят в някой голям местен магазин, току ти се извинят със “Scuze”. Колко ни дели, една река е, идват на пазар хората. Пък и градът отсреща вече не ни опушва, не им се сърдим като по-рано за почернялото пране. Ние само за това се сърдехме, не за екологията.

Пък и каква екология, то си беше една екзотична дума. Навярно можехме да си го позволим с тази чиста среда наоколо. Най-голямото предприятие в града си изливаше отпадните води в реката и никой не се замисляше дали това е редно. Такава беше практиката и нагоре по реката на българска територия. Виж, цивилизованите австрийци и германци използваха Дунава само за разходки с корабчета, там регулациите си бяха европейски. Изведнъж скоро след приватизацията този същият завод изгради пречиствателна станция, която струваше докъм половин милион долара, страшно много пари. Помня, че си мислех, че парите са изхвърлени на вятъра. Правя разлика с възпитанието на моето дете, на което още в детската градина е обяснявано какво е екология, защо е важно да не се замърсява природата и как планетата е наш общ дом.

Днес, заставайки на брега, вече не виждам хора, къпещи се в реката. Все още има рибари, но е трудно да видиш сребърния проблясък на рибата. Водата сякаш е същата, пак виждам по някой боклук, носен по течението. Със сигурност няма кой да се наведе да пие от реката, както са правели преди 50 години. Има надежда, обаче. Децата, които сега растат, вече знаят, че за да си здрав, трябва да живееш в здрава среда. Всички предпоставки за екологично грамотно поколение са налице, така че надеждата ми за чиста река само след 10 години не преминава границата на илюзията.

А аз през годините се преместих до морето, мечта ми беше това море, толкова голяма, че и изборът на образование се повлия от него. Не исках София, исках море. Не можех да живея без вода наоколо, водата зарежда, дава ти място за почивка, изчиства ти главата от лошите мисли. Сега това за мен е морето.

Но се връщам до реката при първа възможност, заставам на същото място, където толкова пъти стояхме с приятелки, само че вече водя 7-годишната ми дъщеря. Тя сякаш е по-заинтересована от люлките, които са в градината наоколо, но аз я водя, защото знам, че любовта към водата остава в подсъзнанието, тя ще израсне така с нея и след години ще се връща вече с нейните деца. Сигурно ще разказва как е идвала тук с мен, на моята река.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности