2

В България имаме обичая на ходене по жарава. Изглежда трудно, но всъщност не е, стига човек да стъпва спокойно няма да се изгори, защото повърхността на въглените се охлажда много бързо.

Вариант на този обичай съществува и в Индия. Там обаче участващите преминават през горящ огън. Вероятно тайната на това да останат незасегнати е в бързото бягане.

Традицията на бягане през огън е подобна на нестинарството. И нейната цел е да се измоли здраве за хората и добитъка, и обилна реколта.

Във видеото може да видите как животновъди и фермери преминават през пламъците на фестивала на реколтата Макара Санкранти в Чамараджанагар тази седмица.

Санкранти означава смяна на посоката на хинди. Така в Индия отбелязват настъпването на пролетта и влизането на слънцето в Макара – зодиакалния знак Козирог в края на зимното слънцестоене.

Друга част от ритуала е украсяването на добитъка с цветя и прекарването му през горящо сено.

Хиндуистите вярват, че фестивалът слага край на неблагоприятния период от годината и начало на нов, благоприятен период, през който дните стават по-дълги и топли.

Първият ден от тържествата се нарича Боги и е посветен на оставянето на старото и полагането на новото начало. На този ден всички стари и непотребни неща се събират и с тях се пали ритуален огън, наречен Рудра.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@