17

Р астежът на икономиката на България се забавя през третото тримесечие на тази година до 3% на годишна и 0,5% на тримесечна база, показва експресната оценка на НСИ.

За сравнение ръстът на брутния вътрешен продукт за месеците от април до юни беше 3,4% спрямо същия период на 2017 г. А в предходните две тримесечия икономиката растеше с по 3,5% на годишна база.

През третото тримесечие на тази година БВП в номинално изражение надхвърля 29 млрд. лева. Добавената стойност е 25,1 млрд. лв. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката за сметка на услугите.

Крайното потребление нараства с 6,9% на годишна база, до 20,5 млрд. лв., като за него са изразходвани 70,5% от БВП. Инвестициите се увеличават с 6,2%, до 5,6 млрд. лв. Външнотърговското салдо е положително, с излишък от близо 3 млрд. лв., благодарение на туризма. Вносът на стоки и услуги се увеличава с 5,1%, докато износът намалява с 3,2% на годишна база.

Германска компания ще разкрие 700 работни места в района на Русе

Нов германски завод отваря 2000 работни места у нас

Държавата харчи 2 млрд. лв.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@