27

М асови протести на велосипедисти - десетки любители на колелата се събират в няколко големи български града. Причината е смъртта на един от най-добрите колоездачи у нас - Мартин Гачев

Протести има в София, Варна, Бургас, Хасково и Враца. Те искат справедливо наказание за турския шофьор, който на 24 февруари блъсна Мартин на Главен път 1-8, предаде NOVA. С днешното си недоволство колоездачите искат и да кажат, че са пълноправни участници в движението.

За безопасността и на улицата, и на велоалеята има едно важно правило – дистанция.

Колоездачите имат и една екстравагантна идея - всички нови депутати да отидат само един път с колело на работа, за да разберат проблемите на велосипедистите. 

Според велосипедистите в градовете ни условия за трениране няма. Понякога им се налага да карат на улицата, където, макар правилата да са за всички, не се чувстват равностойни.

През 2015 г. у нас са станали 166 произшествия с колоездачи.

При тях 165 са ранени, а четирима са загинали. През 2016-а пък катастрофите, в които участват велосипедисти, са 144, загиналите – 10, а ранените - 142-ма. Колко от загиналите и ранените са колоездачи – не се знае.

Ангел Йончовски обича да се движи на две колела от малък, но преди две години се записва в клуба на Мартин Гачев. И така, макар все още да се води аматьор, Ангел ходи на състезания и знае, че един ден ще се бъде първи, защото се е учил от най-добрия.

Но за да стане по-добър, са нужни тренировки. В София обаче няма условия за това. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@