Това лято пътуваме, за да преоткрием България
Източник: iStock
0

З наете ли, че в България имаме пирамиди, а също и Мраморно езеро, както и величествена потопена във вода църква? Ако четете това учудено и дори не сте чували за изброените места, значи е време да предприемете по-обстойно пътешествие из родината и да се запознаете с тях и още много вълнуващи дестинации.

България е много повече от пътешествието до морето или планината, което предприемаме по два пъти годишно. Много по-интересни и вълнуващи неща ще видите, ако кривнете встрани от главния път и се впуснете в (пре)откриване на България – такава, каквато не сте я виждали досега.

За да е още по-пълноценно приключението обаче, докато още сте на главния път, непременно минете през някоя от бензиностанциите от веригата OMV и си вземете албума със стикери с 30 природни забележителности в страната. Той е част от кампанията „Заедно преоткриваме България на път“ и съдържа 30 предложения за страхотни забележителности из различни краища на България, много от които сигурно са непознати за повечето хора.

Източник: OMV

Стобските пирамиди, Караджов камък, Мраморно езеро, Шейтан дере, Мегалитът до Бузовград, потопената църква при Жребчево са само малка част от фантастичните дестинации, които може да изследвате това лято. Разделен в шест части -  Югозападна България, Централна южна България, Югоизточна България, Североизточна България, Централна северна България и Северозападна България, албумът дава предложения за пътешествия до разнообразни исторически, културни и природни забележителности из страната, както и кратка информация за тях и други намиращи се наблизо популярни места. Нивото на трудност на достъп ще ви помогне да се подготвите по-добре за пътешествието си до всяка от забележителностите.

Стобските пирамиди
Стобските пирамиди Източник: OMV

Ако още не сте посещавали българските пирамиди например, редно е да го направите и лятото е чудесен сезон за това начинание. Стобските пирамиди се намират на пътя към Рилския манастир, след град Кочериново. Стигайки до село Стоб, можете да паркирате в центъра и да поемете по пътеката към пирамидите - скални кули с височина до 12 метра, образувани от вековната ерозия на земна пръст. Специфичното при тях са каменните блокове отгоре, които изглежда като шапки. Пътят не е дълъг, нито особено тежък, но е добре да сте със стабилни обувки и да си носите вода. Гледката, която се разкрива при качване, абсолютно си заслужава усилията, а след като слезете, е препоръчително да продължите нагоре по пътя към Рилския манастир и да се отбиете в някое от заведенията покрай реката – всички те предлагат прясно уловена пъстърва, а природата наоколо е величествена!

Мраморното езеро
Мраморното езеро Източник: OMV

Ако пък ви се е допътувало из централните южни райони на страната, една великолепна дестинация е Мраморното езеро, намиращо се на източния склон на могилата Байлъка, до село Православ, на мястото на мраморна кариера. Преди много години тук са добивали материали за изработка на различни изделия от мрамор, плочи или строителни материали. По дъното на Мраморното езеро могат да бъдат видени останки от земекопна техника, останала от тези дни. Езерото е заобиколено от десет могили и възвишения с интересни имена, сред които Байлъка, Корията, Могилата, Свети Георги.

Шейтан дере
Шейтан дере Източник: OMV

За любителите на предизвикателствата разходката до Шейтан дере е страхотен избор, намира се на изток от Кърджали, където река Арда си проправя път през Родопите, образувайки различни фантастично красиви форми. Една от тях е Шейтан дере – красив каньон, известен още като Дяволския каньон, съставен от застрашително надвиснали скали с вулканичен произход в резултат на отдавна загаснали вулкани в региона. Освен каньона реката е издълбала и абразивни кладенци – някои от които с дълбочина до 15 метра. Достъпът до Шейтан дере е труден, но си струва. Докато сте в района, може да видите още язовир Кърджали, а на изток са известните меандри на река Арда. Непременно опитайте специалитетите на местната кухня - тутманикът и пататникът.

язовир Жребчево
язовир Жребчево

Потопената църква при Жребчево е само една от забележителностите в Югоизточна България, но е изключително впечатляваща. Преди повече от 50 години село Жребчево е потопено, за да може районът около него да се превърне в язовир. Една от последните останки на дъното на този язовир е църквата Св. Иван Рилски, до която през по-сухите периоди от годината може да се достигне пеш. Когато язовирът е пълноводен обаче, половината от църквата остава под вода. Най-лесният път да се достигне до язовира е по магистрала Тракия и се отклоните към Нова Загора.

В албума, който всеки може да купи от бензиностанциите на OMV на цена от 0.99 лв., има още много идеи за вълнуващи пътешествия из страната. Кампанията продължава до 15 септември. Получавате безплатно комплект от 2 стикера за всеки 20 лева от покупката в ОМВ бензиностанциите на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина.

Всеки, който успее да събере всички 30 стикера на природни забележителности, и регистрира кода от последната страница на албума в специално създадената страница в сайта на OMV България, има шанс да спечели и един от 30-те ваучера за гориво на обща стойност 500 лева всеки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности