7

С ъмнителен дърводобив в Севлиево. Жители и служители на фирми за дърводобив от региона излизат на протест. Причината са съмнения за груби нарушения в сектора с горите, както и липса на всякаква прозрачност.

Недоволните твърдят, че е облагодетелствана една единствена фирма при обществени поръчки, както и че общинският бюджет е ощетен с хиляди левове.

"Имаме доказателстевен материал. Кметът е запознат с всичките нередности, които се случват близо 2 години”,

каза за "Здравей България” по NOVA Георги Михайлов, собственик на фирма за дърводобив.

По думите му не били прозрачни процедурите по обществените поръчки. "Никъде на сайта на община Севлиево не се вижда кога и къде ще се извърши процедурата”, заяви Михайлов.

Той допълни, че не се секат само общински гори.

Имали информация от сайта на Изпълнителната агенция по горите, която сочела, че се издават позволителни само на една и съща фирма. "До 30% от лесoфонда се задължава да се дава на местни преработватели и дърводобивни фирми. Тази фирма не е местна – тя е от Габрово. Не са само общинските гори. Tе изсякоха още толкова кубици от земеделските земи с идеята да бъдат почистени. Ако отидете на терен обаче ще видите, че просто е взета дървесината”, каза от своя страна друг от протестиращите.

Самият кмет или представители на общината отказаха да присъстват на протеста. Хората очакват отговора му във вторник от 14:00 часа на редовното заседание на Общинския съвет.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@