28

А втобусите на "Витоша експрес" между София и Пловдив не пътуват.

Стотици хора днес бяха принудени да търсят алтернативни варианти за придвижване.

Причината за хаоса е, че Столичната община е прекратила договора си с превозвача "Витоша експрес".

Оказа се обаче, че контрактът не е в сила от един месец и така, в последните 30 дни, фирмата е превозила хиляди хора по маршрута напълно незаконно. От компанията пък твърдят, че все още са в предизвестие и возят легално, съобщи NOVA.

"Към момента имаме предизвестие за прекратяване на договора. Ако ние не превозваме пътници от Пловдив до София и от София до Пловдив, никой няма право", категоричен е управителят Тихомир Асенов. Според него всичко се случва заради конкурента фирма, която обаче отказа да назове.

Министерството на транспорта извърши проверка на фирмата превозвач "Витоша Експрес" 

и наложи глоба от 3 хиляди лева, заради нарушения при превоза на пътници. Освен това са съставени два акта по 200 лева на шофьори, които работят към фирмата.

Преди два месеца стана ясно, че фирмата е спечелила договор за линията, обявявайки цена от 6.86 лева, но всъщност возеха пътниците за 14 лева като тя се образуваше от поставена допълнителна такса.

Другата фирма - "Хеброс бус“, която изпълнява част от курсовете от и за София, не може да пусне свои автобуси на място на рейсовете на „Витоша експрес”, защото това би било извън закона.

Скоро по маршрута София - Пловдив и обратно пътниците ще се движат с автобусите на фирма "Бус Перник" за 8.80 лева.

До хаоса се стига след серия от репортажи на "Господари на ефира". От тях институциите разбират, че "Витоша експрес" превозва от София до Пловдив и обратно за 14 лева, въпреки че според договора на обществената поръчка, цената на билета е малко под 7 лева. Сумата скача двойно, след като към нея се добави такса обслужване.

Общината е обявила нова обществена поръчка за избор на превозвач по линията София - Пловдив, казаха от Столичната община.

В следобедните часове няма да бъдат изпълнявани и курсовете на кръгъл час от Пловдив за столицата. 

Пътниците, идващи обичайно около половин час преди потеглянето на автобусите, с изненада научаваха, че курсовете по направлението са спрени до края на деня:

“Търсим варианти да се комбинираме с такси и да пътуваме до София. Току-що разбираме, че не пътуват автобусите до вечерта. Това ме изненадва, защото никога не ми се е случвало“.

Други от желаещите да пътуват, се насочваха към гарата, за да използват ж.п. транспорта. Междувременно от касата връщаха парите на всички, които бяха предварително закупили билети.

Собственикът на авторага "Юг" Веселин Дошков, чиято фирма е другата, извършваща курсове по направлението, каза, че е научил за ситуацията около 11.00 часа тази сутрин. Той подчерта, че около 400 души ще са потърпевшите само от липсата на следобедните курсове на "Витоша експрес" от Пловдив за София, които по график са от 13.00 до 20.00 часа.

Веселин Дошков каза, че има възможност, но не може да пусне негови автобуси:

"Нормативната уредба допуска т. нар. “спешна мярка“ с разрешение на областния управител на София".

Това обаче не е направено и не е ясно докога този хаос ще продължи, допълни Веселин Дошков, според когото Столична община е трябвало да прекрати договора едва след осигурявнето алтернативен вариант за пътуващите.

Вижте още:

Пътник без билет напръска контрольорки с лютив спрей

Видео със скандал в градския транспорт взриви Фейсбук

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@