7

Д есетки метеоролози от цялата страна се събраха на протест пред БАН.

Те отново настояха Институтът по метеорология и хидролгия да бъде изваден от Българската академия на науките и правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето му.

Протестиращите носеха трансперанти и плакати, на които пише: „Дайте ни развод”, „Искаме излизане от БАН”, „Кой ще поеме отговорност”, „БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи и въздух ни остави”, „Пет  месеца преговори с БАН - пак сме тук”.

В района има засилено полицейското присъствие.

Решение за НИМХ все още няма, въпреки че в средата на месеца премиерът нареди до 22 август проблемът да бъде разрешен. Синоптиците организират няколко протеста и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

В интервю преди дни за БТА директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов заяви, че ако НИМХ излезе от БАН, е добре да премине към Министерството на образованието и науката, защото институтът иска да запази статута си на научна организация.

Нашият институт съществува от 1890 г. и до 1962 г., включително, е бил извън БАН. Тези данни показват, че НИМХ е бил 72 години извън БАН и 56 години е Академията, каза в интервюто за БТА проф. Брънзов.  

Днес той, заедно с метеоролозите Анастасия Стойчева и Васко Гълъбов, влязоха на среща в Министерския съвет, където правителството заседаваше.

Шествието на протестиращите метеоролози през това време бе на площада срещу Министерския съвет.

Не може държавата да е заложник на процесите, които текат в НИМХ към БАН, каза в началото на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов.

Той добави, че днес в 10:30 се среща с протестиращите метеоролози, с председателя на БАН Юлиан Ревалски и с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да обсъдят проблемите на института.

Ако Общото събрание на БАН не може да реши проблема на НИМХ, то тогава ние ще го решим, посочи Борисов

Значително по-възможен, устойчив и приемлив се очертава вариантът за извеждане на дейността на НИМХ извън структурата на БАН, обяви министърът на науката и образованието Красимир Вълчев.

Той подчерта, че това извеждане не трябва да бъде механично, а трябва да бъде на принципа за запазване на целостта на оперативната дейност и възможност на учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в структурата на БАН или в НИМХ.

Това решение ще бъде разгледано на Общо събрание на БАН вероятно на 10 септември,

информира Красимир Вълчев.

Директорът на НИМХ към БАН Христомир Брънзов посочи, че няма да се пречи на учените и служителите да избират къде да продължат да работят - в института или в БАН.

Министър Вълчев уточни, че ако Общото събрание на БАН не вземе решение за извеждане на института от неговата структура, държавата ще се намеси и това ще стане със законови промени.

И в двата случая проблемът трябва да се реши до началото на 2019 година, за да бъде ясно финансирането на дейността на института, уточни той.

„БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от Академията, щом това е единственото решение”, каза председателят на академията акад. Юлиан Ревалски на брифинга.

„Направихме предложение за финансова независимост на НИМХ към БАН, но колегите не го приемат. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на НИМХ от БАН ще бъде поставен на Общото събрание. Това е единственото решение, заради това БАН ще направи всичко възможно да подпомогне този процес”, обясни акад. Ревалски.

Борисов поиска решение за НИМХ

 

Синоптици протестират, искат да минат под шапката на МОН

БАН отвърна, Вълчев предупреди за НИМХ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@