7

С офийски градски съд призна за виновен Викторио Александров за убийството на приятелката му Дарина и бебето Никол, и го осъди на 20 години лишаване от свобода. Александров ще трябва и да плати обезщетение 400 хил. лв., предаде БТА.

Днес, 20.01.2021 г., съдът призна за виновен В.А. и му наложи наказание от 20 години „лишаване от свобода“

при „строг“ режим на изтърпяване за двойно убийство.

Подсъдимият бе предаден на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура за убийство на 23-годишна жена и на малолетно дете, както и за принуда, чрез употреба на сила и заплашване. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 115 от НК, по чл. 116, ал. 1, вр. чл. 115 от НК и по чл. 143, ал. 1 от НК.

Двадесет и осем годишният подсъдим работел като охранител в частна фирма. Мъжът имал издадено разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси, притежавал пистолет м. „Smith&Wesson“.

В.А. живеел на семейни начала с Д.М. в столичния квартал „Надежда“, с която имали дъщеря - Н.А., родена на 22.10.2017 г. Отношенията между двамата били обтегнати, поради което към м. октомври 2018 г. те били фактически разделени.

Около 14 ч. на 29.10.2018 г. подсъдимият В.А. отишъл да види детето си. Между него и Д.М. възникнал конфликт. Той ударил жената с юмрук в главата и тялото, след което извадил оръжие, насочил го към нея и произвел два изстрела. Куршумите попаднали в областта на брадичката и шията, в резултат на което пострадалата паднала. Подсъдимият взел детето и напуснал апартамента. Отишъл с него до Северния парк, където изхвърлил мобилния си телефон. След това се придвижил към кв. „Илиенци“, където обядвал в заведение за обществено хранене. Впоследствие, след като спрял на автостоп лек автомобил, заедно с дъщеря си отишъл в жк. „Хаджи Димитър“.

Няколко часа по-късно, В.А. поръчал такси за жк. „Надежда“, където принудил шофьора да му предаде мобилните си телефони. Накарал го да потегли първоначално в посока към автомагистрала „Люлин“, а след това и към с. Долни Богров. За целта подсъдимият употребил сила, като нанесъл на водача удар с пистолет в областта на тила. Заплашил го с думите: „Ако изпълняваш това, което ти казвам, ще живееш“. През цялото време държал дулото на оръжието опряно в шията на мъжа.

При пристигане в селото, подсъдимият В.А., заедно с малолетното си дете, се подслонили в тухлена постройка в близост до пътя.

Междувременно родителите на пострадалата Д.М. посетили жилището, обитавано от дъщеря им. С помощта на ключар успели да влязат и открили безжизненото тяло на жената. По техен сигнал започнало издирване на В.А. и Н.А. от органите на МВР. В резултат на действията им местонахождението им било установено.

При пристигането на полицейския екип мъжът и детето спели. Подсъдимият се събудил, а малко по-късно произвел изстрел срещу дъщеря си. Насочил оръжието и срещу себе си, опирайки пистолета до главата си. Заслепен от прожекторите на полицаите, В.А. натиснал спусъка и произвел изстрел, но, отдръпвайки се инстинктивно, не успял да се простреля.

При пледоариите прокурор от Софийска градска прокуратура поиска на подсъдимия да бъде наложено най-тежкото наказание за убийство – доживотен затвор без право на замяна.

Днес Софийският градски съд призна подсъдимия за виновен по всички обвинения.

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла протест в Софийския апелативен съд (САС) срещу присъда на СГС,

постановена по отношение на В.А. за извършени от него престъпления по чл. 115 от НК , по чл. 116, ал. 1, т.3, предл.2,алт.2,т. 4,предл.2, т. 5 и т. 12,предл.2, вр. чл. 115 от НК и по чл. 143, ал. 1,предл.1,алт.1 и алт.2 от НК, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

С присъда от днес на 24-ти състав на СГС подсъдимият В.А. е признат за виновен по всички пунктове на обвинението. За престъплението по чл.115 от НК  - убийство на Д.М., на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 15 /петнадесет/ години.

За престъплението по чл. 116, ал.1,  вр. чл. 115 от НК – убийство на малолетната си дъщеря, която се намирала в безпомощно състояние, на В.А. е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 20 /двадесет/ години, а за извършената принуда по отношение на таксиметров шофьор, за която е употребил сила и заплаха, е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 /една/ година.

С цитираната присъда на основание чл.23, ал.1 от НК на подсъдимия е наложено едно общо най-тежко наказание  - „лишаване от свобода“ за срок от 20  /двадесет/ години при първоначален „строг“  режим.

СГП намира така постановената присъда за неправилна и незаконосъобразна със следните съображения:

Присъдата в частта относно размера на наложените наказания е явно несправедлива. Доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено убийство на 2 лица – млада жена и детето ѝ. По делото се установява, че деянието е извършено хладнокръвно. Подсъдимият по професия е охранител. За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост. В.А. успешно е  преминал  този  тест,  т.е.  той е бил с  добра психическа  устойчивост. СГП намира  за  неотносимо  изнесеното от защитата  твърдение, че В.А. е бил подлаган на постоянен  тормоз  от  семейството  на   Д.М.,  поради  което е  извършил деянието.

Подсъдимият е извършил  второто  деяние -  убийството на собствената  му  дъщеря, която е била на година и една седмица, седем часа след първото  убийство. Имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде на органите на реда. Вместо това, той се е разходил в парка, а  после е извършил друго престъпление - принуда по отношение на  таксиметровия шофьор с пистолет. Впоследствие В.А. е легнал да спи и при пристигането на  органите  на  реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря.

СГП намира, че така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности на  обществото. Тя се явява  несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления.

В протеста си СГП е поискала САС да измени наложената присъда и на подсъдимия В.А. да бъде наложено най-тежкото предвидено в закона наказание, а именно - доживотен затвор без право на замяна.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 58 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 3 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 8 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 8 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 8 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 8 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 8 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 8 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие