"Сега" за туризма у нас: По пари ходи, но пари няма
"Сега" за туризма у нас: По пари ходи, но пари няма   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Туризмът ни по пари ходи, но пари няма, коментира "Сега". Всяка година българският туризъм се активизира с надежда да спечели повече пари от предишната.

И всяка година подчертава, че има неоспорими основания за това - имаме прекрасна, та чак уникална природа, което признават всички чужденци, идвали у нас, над 20 000 исторически обекта и забележителности, хотели на уж добро ниво, страната ни се посещава от милиони туристи.

После обаче кметове и собственици на туристически обекти разочаровано съобщават, че ако не им се отпуснат пари от държавата, този проспериращ отрасъл съвсем ще погине.

От тази вечна драматургия резултатът е един - България може да спечели много повече, ако си постави за задача да предизвиква потрес, а не възхищение у чужденците.

С даренията шефовете на МВР унижиха и полицаите, и гражданите, коментира "Сега".

Ръководителите на най-силното, най-богатото и най-могъщото министерство - МВР, не съзнават колко компрометиращо за гражданите и за самите тях е признанието, че не могат да осигурят сигурност, ако спрат да приемат дарения.

Ако това е вярно, излиза, че управлението на ГЕРБ, което дойде на власт с обещанието да смаже престъпността, за две години не е осигурило възможност на служителите на реда да си вършат нормално работата.

"Това, което привлича общественото внимание днес, е рязкото нарастване на размера на даренията, което води до съмнения за злоупотреба със служебно положение и до злоупотреба с власт", казва в интервю за "Дума" Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър.

По думите му става въпрос за стара практика, която е съществувала през годините. Предполага, че е от "зората на демокрацията".

Според Йорданов е необходимо в МВР да се постави акцент върху икономическата престъпност и заедно с това - на обучението на полицаите, най-вече - на разследващите полицаи.

Те трябва да се обучават и на базата на издадените от съда оправдателни присъди, за да знаят защо едно или друго обвинение не е успяло. И да пренастройват дейността си на базата на тази информация.

Чиновниците са в полезрението на коментара в "Труд". Отбелязва се, че в този сектор все още няма никаква прозрачност, а къде отиват платените от бюджета пари за обществото е енигма.

Неслучайно ведомството с най-много средства - вътрешното министерство, с мъка, неохота и под натиск най-сетне реши да се раздели с порочната практика на даренията. Много от държавните структури продължават да поддържат кухи щатове на различни позиции.

На тях няма назначени хора, не се върши никаква работа, но парите са записани в бюджета. И това е изворчето за немалка част от премиите, които потичат към чиновниците. Никой не оспорва държавният чиновник да получи повече пари, но за реално свършена работа.

Поне 100 хиляди българи няма да могат да гласуват за президент и кмет, ако не подновят документите си за самоличност, алармира "24 часа". Броят им обаче може да нарасне и двойно, прогнозират от предизборните щабове на политическите партии.

В момента 106 хиляди са просрочили не само датата на валидност на картата си, а и едномесечния срок, в който могат да удостоверят самоличност със старата. По закон санкцията е между 20 и 150 лева.

Няма опасност от втора рецесия в България, уверява в интервю за "Труд" Милен Велчев, бивш финансов министър. Той посочва факта, че у нас намалява дефицитът и за първи път от дълги години насам получихме увеличение на кредитния рейтинг.

Правителството заслужава поощрения за това. Но трябва да продължи в този дух и да стигнем до балансиран бюджет, защото дори и малък дефицит, ако се натрупва години наред, не води до нищо хубаво.

Макар и плахо икономиката ни започва да расте.

"Райфайзенбанк: Ако износът пострада, България може да се върне към рецесия", е водещо заглавие в "Класа". Последните силни колебания на световните финансови пазари могат да доведат до забавяне на икономиките на основните търговски партньори на България през следващите тримесечия.

Ако това се случи, може да се очаква свиване на обемите на българския износ, а това ще натисне вътрешното търсене и производствената активност, както и пазара на труда и може да върне икономиката на страната обратно в рецесия.

Това сочи месечният обзор на Райфайзенбанк (България) към края на юли. Експертите отчитат, че възстановяването на родната икономика продължава да бъде крехко и силно зависимо от развитието на международната стопанска конюнктура.

Нетният износ продължава да бъде основният фактор за подобрението на макроикономическите показатели на страната. Според тях възстановяването на вътрешното търсене изостава от очакванията, а по отрасли икономическото развитие е неравномерно - промишлеността отбелязва добри темпове на нарастване на продукцията, главно поради доброто експортно търсене, докато при строителството сигнали за оживление не се наблюдават.

Фалитите са лек в кризата, наливането на пари не помага, казва в интервю за "Стандарт" икономистът Красимир Ангарски. По думите му прогнозата не е цветуща. Сега започва втората вълна на кризата, тя първо ще обхване Европа и по традиция при нас ще удари след това.

Например през последния месец намалява износът. Това е перото, на което разчита държавата, за да се възстанови. Инвестициите ги няма. Докато основните ни търговски партньори не започнат да излизат от кризата, експортът няма да се развие.

Потребление няма, не можем да разчитаме и на инвестиции. Докато Европа и САЩ са в криза, няма кой да гледа за инвестиции към България.

Освен ако не се ориентираме към инвеститори и от Китай, Русия или Бразилия. Кризата е подценена. В Европа нищо не направиха за фирмите. Същата е ситуацията и в България - нищо не се направи за компаниите и резултатът е налице. В същото време се отчита, че нещата се подобряват.

В тази криза сте по-добре от САЩ и еврозоната, е мнението на икономиста проф. Стив Ханке, изразено в интервю за"168 часа".

Според него Европа е в ужасна форма, защото паричното предлагане намалява. САЩ са в лоша форма поради същата причина. България е в относително добра форма в сравнение с повечето страни заради валутния борд и добрата фискална дисциплина.

Паричното предлагане се увеличава стабилно с 8% на година. Държавният дълг намалява като процент от БВП, докато другите страни увеличават размера на дълга си.

Най-сериозният проблем на България, според Ханке, е корупцията. Необходима е методична работа, за да се убедят инвеститорите, че се работи усилено в тази посока.

Държавата печели все повече от енергетика, пише под глава "Дневник". Енергетиката, която е най-силно регулираният сектор в страната, продължава да е най-печелившият бизнес на държавата, показват отчетите на дружествата й за първите шест месеца на 2011 г.

Рязко увеличение на приходите и печалбата отчита Електроенергийният системен оператор, който управлява енергийната мрежа на страната и получава такси за това.

По-високите цени за пренос на ток и силно нарасналият износ са повишили приходите на дружеството с над 40%, а печалбата му е скочила с внушителните 1300% до над 91,6 млн. лв. АЕЦ "Козлодуй" е другата държавна компания, чиято печалба скача със 70% до 106 млн. лв.

Спад отчитат НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2", но финансовите им резултати остават над 45 млн. лв. "Булгаргаз" успява да излезе на оперативна печалба, но заради валутни разлики пак е на нетна загуба.

Малките и средните фирми са гръбнакът на българската икономика - те са най-големият работодател и осигуряват 76% от заетостта, акцентира "Труд".

Това показва проучване на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. Тези компании въртят 69% от оборота, без да се смятат финансовите услуги и добивната промишленост. Производителността на труда в тях обаче е от 2 до 7 пъти по-ниска в сравнение с другите новоприети държави в Европейския съюз.

Проучването показва, че през 2009 г. производителността в малките фирми у нас е намаляла с 12%, докато големите компании са я увеличили с 4%.

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов се усъмни, че и до Нова година "Лукойл Нефтохим" ще спази закона и най-сетне ще монтира задължителните датчици за контрол на горивата, пише на първа страница "Сега".

"Не съм оптимист, защото не е само въпросът до измервателните уреди, тези измервателни уреди трябва да предават данни автоматизирано към Агенция "Митници", трябва да подават данни и към тяхната счетоводна отчетност, до която агенцията трябва да има възможност да влиза и да извършва съответните проверки", обясни Танов.

Коментарът му дойде ден след като Върховният административен съд потвърди определението на софийските си колеги, че "Лукойл Нефтохим" трябва да продължи да работи, въпреки че е нарушител.

Преди 6 дни премиерът Бойко Борисов заяви, че до декември "Лукойл" ще се справи с поставянето на уредите. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 17 минути

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 30 минути

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 1 час

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 1 час

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 1 час

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 1 час

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 1 час

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 2 часа

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 2 часа

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 2 часа

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 2 часа

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм