13

С едноминутно мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта на жертвите на Холокоста. Заседанието на Народното събрание (НС) започна с декларации от парламентарни групи по повод на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста, предаде БТА.

През 2005 г. ООН обявява 27 януари за Ден за възпоменание на паметта на жертвите на Холокоста,

отбеляза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов в началото на пленарното заседание. Над 6 млн. евреи, днес едва ли можем да си представим ужаса, който тези хора са преживяли в лагерите, отбеляза той. Масовото унищожение надхвърля човешката способност за разбиране, коментира Рашидов. 

През тази година отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи, посочи още председателят на Народното събрание.

Той отбеляза, че днес изразяваме почитта си към тези български депутати, начело със заместник-председателя на НС Димитър Пешев, които в условията на война и под заплаха за личната си сигурност и политическа съдба, застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи. Благодарение на техните усилия, както и на категоричната позиция на България и на Българската православна църква, цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на около 50 хиляди евреи към лагерите на смъртта, припомни Рашидов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа следното в профила си във Фейсбук по повод на днешния ден:

"Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и ден за урок. Днес си спомняме за милионите невинни жертви на най-голямото зло, което светът някога е виждал. Хитлеристкият режим отвори рана, която вече десетилетия човечеството се опитва да изцели. Рана, за която обаче българският народ и Българската православна църква намират лек, когато през 1943 г. отказват да предадат на нацистите своите близо 50 000 братя и сестри евреи, избавяйки ги от сигурна смърт в концентрационните лагери. Едновременно с това обаче с болка свеждаме глави пред паметта на онези 11 343 депортирани от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, които българите не успяхме да спасим. Никога вече!", пише Борисов.

Запазването на паметта на престъпленията срещу човечеството е единственият път към недопускането на нови такива.

Това заяви народният представител от ДПС Станислав Анастасов, който прочете декларация от името на парламентарната група на партията, посветена на днешния 27 януари – Международен ден в памет на жертвите от Холокоста. 

Датата 27 януари заема особено място в календара ни. На тази дата през 1945 г., около 09:00 часа сутринта,

съюзническите войски влизат в концентрационния лагер „Аушвиц“ – един от много познати ни днес „лагери на смъртта“. Когато влизат в лагера, те намират там 7000 мъже, жени и деца, които са само на една крачка от смъртта. Между 1941 г. и 1945 г. други 6 млн. евреи, както и над 800 хил. роми, славяни, немци в неравностойно положение, хора с различна сексуална ориентация, неудобни политици и членове на съпротивата нямат този късмет и биват публично обозначени, дамгосани, преследвани, а накрая насилствено транспортирани и убити от една много стройна машина за смърт, която статистически документира всеки отнет живот без капка съчувствие или милост“, припомни Анастасов от парламентарната трибуна. 

Той определи Холокоста като „престъпление без аналог в мащабите си“ в новата ни история. 

„Днес, повече от всеки друг ден в календара, трябва да бъдем малко по-смирени, за да си спомним за имената и лицата на онези повече от 6 млн. мъже, жени и деца, чийто живот е погубен само поради една причина – защото са били родени такива“, отбеляза депутатът. 

Станислав Анастасов си послужи с цитат от Ели Визел, оцелял от времето на Холокоста, който казва: „Да забравим жертвите, е равносилно на това да ги убием втори път“. 

Президентът Румен Радев сподели пост в Туитър по повод на днешния ден:

"В този ден отдаваме почит пред паметта на всички жертви, загубили живота си по време на Холокоста. В мрачните години на Втората световна война България не допусна нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде изпратен в лагерите на смъртта", пише той.

Антисемитизмът не е проблем само на евреите, ислямофобията не е проблем само на мюсюлманите,

хомофобията не е проблем само на хората с различна сексуална ориентация, а болест на обществата, която не трябва да позволяваме да разпространява зараза и да се инфилтрира, защото рано или късно идва върху всеки един от нас. Това заяви Георг Георгиев в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС по повод на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

Той припомни, че на днешния ден през 1945 г. е освободен концентрационният лагер „Аушвиц“.

За съжаление, това е мрачен период в световната история, в които милиони невинни хора губят своя живот безсмислено под натиска на един човеконенавистен режим, който във своето безумие коства на света и до днес една дълбока отворена рана, която всички ние сме длъжни да лекуваме във всеки един момент, в който си спомняме, че сме хора, посочи Георгиев. Той коментира, че България е положила неимоверни усилия в дните на най-голям мрак да направи така, че тази рана да не се отвори в тъканта на нашето общество. 

Спасявайки близо 50 хил. човешки живота, днес в тази зала имаме възможността да сме с наследници

на спасителите и спасените, а не на гонителите и жертвите, заяви Георгиев. Според него това е подвиг, направен от нашето общество, който и до днес трябва да ни напомня, че единението на този народ е всичко, от което имаме нужда. Единението на този народ е не само това, което е спасило нас, но и цяла Европа, и целия свят в дни на най-тежка лудост, смята той.

Българското правителство системно полагаше усилие в дните, в които имахме редовно такова,

България да се държи високо на картата на защита на човешките права, добави Георгиев и уточни, че се е правило всичко възможно достойнството на страната да отговаря на онова, което е спасило 50 хил. човешки живота.

През 2017 г. България стана първата страна, която назначи заместник-министър за координатор за борба с антисемитизма,

и една от първите пет, която прие работната дефиниция за антисемитизъм, допълни Георгиев. По думите му с това сме показали ангажимент да се борим с антисемитизма, езика на омразата, нетолерантността, ксенофобията и расизма. Ангажимент, който съм щастлив, че това събрание успя да потвърди, заяви Георгиев. Той даде пример с промените, които са направили в Наказателния кодекс за тежко криминализиране на езика на омраза, което по думите му демонстрира тяхната воля да се борят с това опасно явление.

Само преди няколко дни видяхме до какво може да доведе омразата.

Ние сме длъжни, историята ни задължава, да помагаме на приятелите си тогава, когато вандали застрашават и тяхното достойнство, когато българи стават обект на омраза от най-висока степен, бити, преследвани за това какви са, за това, че искат да живеят с историята и достойнството си, каза още Георгиев. Според него като страна имаме ангажимент, за да бъдем на висотата на това, което са направили нашите предци, да се борим за всяка педя от човешките права.

Ден като днешния следва да ни напомня във всеки един момент,

че в нас като народни представители стои по някой от онези, които се подписаха, за да не бъдат депортирани българските евреи, заяви Георгиев. Той припомни, че за съжаление не са успели да бъдат спасени 11 343 невинни, които са били депортирани от териториите на Беломорска Тракия и Вардарска Македония.  

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 13 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 8 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски